Sommarsömn: 7 tips för att hjälpa ditt barn att sova bättre

Sommarsömn störs av värme, dagsljus och ändrade rutiner. Här kan du upptäcka några nycklar som hjälper ditt barn att få vila.
Sommarsömn: 7 tips för att hjälpa ditt barn att sova bättre
Elena Sanz Martín

Skriven och verifierad av psykologen Elena Sanz Martín.

Senaste uppdateringen: 21 oktober, 2022

Sommaren kommer och temperaturen stiger. Vi får inte bara mycket varmare väder, utan vi upplever också täta värmeböljor som kan kännas nästan omöjliga att uthärda. Detta påverkar naturligtvis vilan och förmågan att somna och sova utan avbrott; och det sker inte bara för vuxna, utan också för barn. Faktum är att de är särskilt sårbara vid den här tiden på året och det är därför vi vill dela med oss av några tips om sommarsömn för bebisar.

Om det är ansträngande för vuxna att försöka sova i en sådan värme, föreställ dig då hur det är för ett barn som bara är några månader gammalt. De är inte medvetna om vad som händer eller varför, de vet bara att de känner sig obekväma. De har inte heller autonomi nog att kunna täcka eller avtäcka sig själva, ta av sig kläderna eller resa sig för att öppna fönstret. Av dessa skäl måste vi vara mycket uppmärksamma för att hjälpa dem vila på natten och se till att de blir så bekväma som möjligt.

Ta del av följande rekommendationer för att hjälpa ditt barn att sova bättre under sommarnätterna.

1. Den idealiska temperaturen för sommarsömn för bebisar

En av huvudfrågorna är att avgöra vilken temperatur som är bäst för din lilla att få vila utan problem. Även om det kan verka lite väl svalt så är en miljö som håller sig mellan 20 och 23 °C perfekt. Under varma sommarnätter i ett hus som stekts i solen hela dagen så kan detta vara ganska svårt att uppnå, men vi kan ta till ett antal metoder för att åstadkomma det.

Det viktiga är att rummet svalnar innan barnet tas in så att det tycker det är bekvämt vid läggdags. Håll därför persiennerna nere och fönstren stängda under den varmaste tiden på dagen för att förhindra värmen från att komma in. På kvällen, när det börjar svalna, öppna du dem och vädrar.

Du kan också använda en fläkt vid fönstret eller en luftkonditionering. Det är bäst att köra dem en stund innan du lägger din bebis i säng och stänga av dem när det är läggdags. Du kan också använda en luftfuktare för att förhindra att miljön torkar ut och påverkar ditt barns slemhinnor.

En kvinna som håller en baby och sätter på en luftkonditionering.
Om du bestämmer dig för att ha luftkonditioneringen påslagen under natten, undvik då direkt luftflöde mot ditt barn och försök att ställa in den på lägsta möjliga effekt. Kom ihåg att den idealiska temperaturen bör vara runt 22 °C.

2. Välj bra pyjamas och sängkläder

Det är viktigt att använda lätta tyger som andas, både för babykläder och sängkläder. Välj helst bomull eller finull och undvik syntetiska tyger. Försök dessutom att inte klä på den lille allt för mycket, eftersom ett överskott av kläder kan kännas överväldigande och obekvämt. Tänk på att barn, förutom nyfödda, är lika kalla eller varma som du är.

Således räcker en tunn overall vanligtvis mer än väl för den här tiden på året. Om ditt barn är väldigt varmt och det är en särskilt varm natt, då kan det vara ett bra alternativ att bara sova i blöjan. Undvik likaså att täcka barnet med lakan, eftersom det kan tynga ner dem och hindra dem från att somna.

3. Tänk på vätskebalansen under dagen

Tillräcklig hydrering är avgörande för att bekämpa värmen, så under sommarmånaderna, se till att ge dina barn tillräckligt med amning, eller erbjud mycket vatten om de redan är gamla nog för att dricka vatten.

Under natten kan de vakna törstiga, så ge dem vätska, även om de inte ber om det. Om dina barn är äldre och mer självständiga kan du lämna en flaska nära spjälsängen eller sängen som de kan dricka ur om de behöver det.

4. Upprätthåll rutiner

Värmen påverkar inte bara sommarsömn, förändringar i rutiner gör det också. Oundvikligen tenderar vi alla att förändra våra scheman under sommarsäsongen och ändra våra dagliga aktiviteter. Detta kan påverka småttingarnas sömn och hindra dem från att sova ordentligt. Därför är det viktigt att upprätthålla ordning och reda i vardagen.

Respektera deras rytmer och rutiner och se till att de går och lägger sig vid samma tid varje dag. På samma sätt, överge inte ritualerna före läggdags, eftersom de hjälper bebisar att lugna ner sig och förbereda sig för sin sömn. Att ge dem ett varmt bad innan läggdags kan även det vara en utmärkt idé.

5. Ta hand om hygienen när det kommer till sommarsömn

Det finns vissa sömnhygieniska vanor som bör följas året runt men som är särskilt viktiga under sommaren. Förutom att hålla ett regelbundet schema, undvik exponering för skärmar eller intensiv ljusstimulans före sänggåendet, och hjälp ditt barn att förstå att det är dags att sova.

För att göra detta kan du sänka persiennerna och minska det omgivande ljuset en stund innan du lägger ditt barn. De längre timmarna med dagsljus på sommaren kan förvirra de små och hålla dem aktiva till sent på natten.

6. Hjälp dem med amningen

Det finns intressanta studier som har funnit att amning kan hjälpa barn att somna och sova gott. Och detta händer bland annat eftersom nattmjölken som mamman producerar innehåller en högre grad av melatonin (ett hormon som inducerar sömn). För att dra nytta av denna effekt måste barnet konsumera mjölken som utsöndras under natten.

En mamma som ammar sitt barn i sin säng under natten.
Om du behöver utföra fördröjd amning kan det vara lämpligt att märka mjölken och erbjuda barnet den lämpliga vid läggdags.

7. Justera temperaturen under natten för att främja sommarsömn för ditt barn

Slutligen är det viktigt att komma ihåg att det kan förekomma temperatursvängningar under natten. Därför är det tillrådligt att vara uppmärksam och kontrollera om ditt barn är varmt eller kallt för att göra de nödvändiga justeringarna. Sätt till exempel på fläkten igen eller, tvärtom, täck ditt barn med en filt.

För att kontrollera ditt barns temperatur är det bäst att röra vid nacken eller bröstet. Om du märker att ditt barn är svettigt eller för varmt, försök då att vidta några av ovanstående åtgärder för att hjälpa det att känna sig mer bekvämt.

Att ta hand om ditt barns sömn på natten hjälper det att njuta av dagen bättre

Kort sagt, ditt barns sömn på sommaren kan påverkas av de höga temperaturerna, timmarna med dagsljus och ändrade rutiner. Och även om vi kan hjälpa till i viss mån är det möjligt att de inte vilar lika bra som vanligt under dessa månader. Så ha tålamod och förstående. Ni kan båda vara tröttare och mer irriterade än vanligt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Cohen Engler, A., Hadash, A., Shehadeh, N., & Pillar, G. (2012). Breastfeeding may improve nocturnal sleep and reduce infantile colic: potential role of breast milk melatonin. European journal of pediatrics171(4), 729-732.
  • Zamora, T., Pin, G., & Dueñas, L. (2014). El Papel de la matrona en la higiene del sueño del futuro bebé. Introducción al sueño y claves principales en la prevención de riesgos durante el sueño del bebé. Matronas Profesion, 2014, vol. 15, num. 1, p. 28-31.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.