Riktlinjer till korrekt tandborstning för barn

En planlagd och korrekt tandborstning för barn hjälper till med att ta hand om deras tänder och förebygga sjukdomar.
Riktlinjer till korrekt tandborstning för barn
Vanesa Evangelina Buffa

Skriven och verifierad av tandläkaren Vanesa Evangelina Buffa.

Senaste uppdateringen: 09 april, 2023

Att ta hand om barnens munhygien är en investering i deras hälsa. I den här artikeln erbjuder vi några riktlinjer till en korrekt tandborstning för barn så att deras munnar förblir friska.

Att börja rengöra barns munnar redan från tidig ålder förhindrar många av de vanligaste orala problemen som vi lider av i dagsläget, såsom karies, tandköttsinflammation och dålig andedräkt. Denna vana lär också barn om vikten av att ta hand om sin egen hälsa.

När barn är små bör vuxna ansvara för att rengöra munnen på dem. Sedan, när de växer upp, bör föräldrar lära dem hur man gör det själv och fortsätta att följa med dem i uppgiften. Här följer en guide om tandhygien för barn.

När ska man börja borsta barnens tänder?

Rengöringen av barnens munnar bör börja redan i tidig ålder, faktiskt redan innan de första tänderna dyker upp. När det ännu inte finns några tänder är det bra om barnens tandkött och tunga rengörs genom att torka av dem med en ren, fuktig trasa, eller en silikonservett.

Så fort de första tänderna dyker upp är det dags att börja rengöra med en tandborste. Leta efter ett lämpligt instrument för storleken på barnets mun, med ett litet borsthuvud och mjuka borst. Dessutom bör borstningen kompletteras med en liten mängd fluortandkräm.Allteftersom barnen växer och lär sig att spotta ordentligt så ökar denna mängd.

En mamma som borstar tänderna på sin bebis.
Vuxna bör ta hand om munhygienen tills barnet lär sig och kan göra det självt, vilket inträffar vid 6 eller 8 års ålder. Även efter det bör dock föräldrarna följa med och förstärka vanan.

Hur många gånger om dagen bör barns tänder borstas?

Helst bör borstning göras efter varje måltid. Detta är dock inte alltid möjligt. Se dock till att dina barn får två eller tre korrekta och noggranna rengöringar per dag för att hjälpa till med att bevara deras tänder.

En korrekt tandborstning på kvällen är det viktigaste, eftersom salivproduktionen minskar under sömnen och detta gynnar spridningen av bakterier. Att somna med ren mun minskar risken för att skadliga bakterier ansamlas.

Vilken är den idealiska tandborsten till en korrekt tandborstning för barn?

När det kommer till korrekt tandborstning för barn så är de instrument som används av yttersta vikt. Du bör välja ett redskap som är bekvämt. Barntandborstar finns i olika storlekar och utföranden beroende på deras ålder. Dessutom bör borsten vara mjuka och släta så att de inte orsakar skador på tandköttet.

Barn kan vara med och välja sin egen tandborste, vilket kan stimulera dem att intressera sig för munhälsovård. Enligt American Dental Association (ADA), bör barntandborstar, eller tandborsthuvuden i fallet med elektriska tandborstar, bytas var 3:e till 4:e månad. Dessutom bör de ersättas med en ny om de visar tecken på försämring, borsten är spridda eller barnet har haft en infektion.

Hur man borstar barns tänder korrekt

När barnets första tänder dyker upp är det dags att börja borsta dem för att hålla dem rena och friska. Korrekt tandborstning är inte bara viktigt för att förebygga munsjukdomar hos barn, det hjälper dem också att lära sig denna uppgift och införliva den i deras dagliga rutin.

Korrekt tandborstning, steg för steg

Att veta vad man ska göra och hur man gör det gör att du kan ta hand om ditt barns munhygien på rätt sätt. Här följer en steg-för-steg-guide till korrekt tandborstning för barn.

 1. Förbered tandborsten med fluortandkräm: Beroende på barnets ålder placerar du en, till en början liten, mängd på tandborsten.
 2. Hitta en bekväm position: Detta beror på barnets ålder och vad som fungerar bäst för varje familj. Några alternativ är att sätta barnet i knät, ställa barnet på en bänk så att det är högre upp eller böja sig ner för att vara på samma höjd.
 3. Borsta utsidan av tänderna: Tandborsten placeras i en vinkel, i förbindelsen mellan tand och tandkött, och roterande samt svepande rörelser utförs.
 4. Borsta insidan av tänderna: På samma sätt ska sidorna närmast gommen och tungan saneras. För framtänderna kan borsten placeras i vertikalt läge och föras inifrån och ut.
 5. Rengör tuggytorna: Med rörelser fram och tillbaka, rengör toppytorna på de övre och nedre kindtänderna på båda sidor.
 6. Lär barnet att spotta ut istället för att svälja tandkrämen: I slutet av borstningen kan barnet erbjudas ett glas vatten för att skölja munnen.
 7. Rengör tungans yta: Med svepande rörelser bakifrån och fram bör ovansidan av tungan borstas flera gånger.

Korrekt tandborstning hos barn bör vara i mellan 2 och 3 minuter. Med detta säkerställer vi en noggrann och fullständig rengöring. För att komplettera munhygienen, beroende på barnets ålder kan andra specifika produkter som munvatten, tandtråd eller mellanrumsborstar användas.

En pappa med sitt barn och en tandborste.
När det gäller att ta hand om barnens tandhygien bör vuxna ta på sig sin roll med ett gott anlag. När de växer bör barn få träna på att borsta tänderna tills de skaffar sig de färdigheter de behöver för att göra det bra.

Underlätta korrekt tandborstning hos barn

För att underlätta för barns acceptans av munhygien är det bra att förklara för dem vikten av att borsta. De kan förstå och åta sig att ta hand om sin egen hälsa om de är medvetna om riskerna med att inte ta hand om sin mun.

Att skapa en ritual och låta dem delta i vissa aktiviteter, som att skölja tandborsten eller stänga av kranen, engagerar dem mer i uppgiften. Att göra borstningstiden rolig, med lekar, sånger eller utmaningar uppmuntrar dem också att bli mer involverade i denna rutin. Dessutom, om barnen ser sina föräldrar borsta tänderna varje dag, då kommer det att motivera dem ännu mer.

Hjälp av en barntandläkare är viktig

Förutom munhygien i hemmet är det alltid en bra idé att få råd från en pediatrisk tandläkare för att övervaka och följa processen i varje steg. Genom att ta med barn till tandkontroller var sjätte månad kan kvalificerad personal se till att allt går bra och förbättra det som behöver mer uppmärksamhet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Bernal, M. D. L. A. M. (2019). SALUD BUCODENTAL EN EL BEB E. El monstruo de Einstein: la primera imagen de un agujero negro6(2), 24.
 • Morata Alba, J., & Morata Alba, L. (2019). Salud bucodental en los niños:¿ debemos mejorar su educación?. Pediatría Atención Primaria21(84), e173-e178.
 • Acosta-Andrade, A., David-Solórzano, J., Pico-Sornoza, A., Sinchiguano-Quinto, K., & Zambrano-Torres, J. (2021). Correcto cepillado dental en niños: Artículo de revisión bibliográfica. Revista Científica Arbitrada en Investigaciones de la Salud GESTAR. ISSN: 2737-6273.4(7), 2-22.
 • Nanaxhi, G. B., Saraí, H. R. A., Marlene, C. G., & Nora, P. P. (2020). Errores de Cepillado Bucal más Frecuentes en Niños de la primaria Juan Escutia de Oaxaca. Revista Espacio Universitario. Año15(39), 53.
 • Sánchez García, M. N. (2021). SALUD BUCAL Y ENFOQUE DE LA ATENCIÓN ODONTOLÓGICA EN BEBES.
 • Cárdenas, S. D. LA SALUD BUCAL DEL BEBÉ EMPIEZA DESDE EL EMBARAZO. Facultad de Enfermería Programa de Enfermería Universidad de Cartagena, 12.
 • Gutiérrez, D. L. T., Delgadillo, C. B., Ávila, A. J. M., & Rodríguez, M. M. (2022). Protocolo de atención dental para el bebé. Educación y Salud Boletín Científico Instituto de Ciencias de la Salud Universidad Autónoma del Estado de Hidalgo10(20), 57-59

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.