6 effekter av att utmärka barn som särskilt begåvade

Att märka barn som särskilt begåvade kan ge lättnad och öppna dörrar till viktiga resurser, men det kan också skapa stigma och press.
6 effekter av att utmärka barn som särskilt begåvade
Elena Sanz Martín

Skriven och verifierad av psykologen Elena Sanz Martín.

Senaste uppdateringen: 07 augusti, 2024

Barn med särskilda begåvningar möter dagliga utmaningar som bristande motivation i klassrummet, intensiva känslor och känslighet för sensoriska stimuli. Dessa situationer kan få dem att känna sig ensamma och missförstådda. Att få en diagnos kan vara till hjälp i detta avseende. Men känner du till vilka effekter som kan komma av att märka barn särskilt begåvade?

Idag ser vi på särskild begåvning som en medfödd potential till utveckling. Dessa barn har kognitiva förmågor över genomsnittet, men de behöver lämpliga miljöer för att utveckla sin kreativitet och uppnå personliga framgångar.

Diagnos är utgångspunkten för lämplig intervention. Men samtidigt kan det ha sina nackdelar att märka barn som särskilt begåvade.

Vilka är effekterna av att märka barn som särskilt begåvade?

En ung flicka som bär glasögon och står framför en svart tavla full av matematiska och vetenskapliga ekvationer.

Föräldrar och lärare kan misstänka att ett barn har höga förmågor genom att observera hans eller hennes vanliga beteende. Till exempel är följande några vanliga egenskaper vid dessa tillstånd

  • Ett brett ordförråd
  • Utmärkt abstrakt tänkande
  • Stor nyfikenhet och minne
  • Höga krav på sig själv
  • Lätt att lära sig när uppgiften är motiverande

Vid dessa tecken är det vanligt att man söker en klinisk diagnos för att bekräfta misstankar. Men hur påverkar det ett barns liv om de börjar anses vara högt begåvade? Som du kommer att se kan konsekvenserna vara både positiva och negativa. Se till att kolla in dem!

1. Emotionell validering

Att få en diagnos kan vara en lättnad för ett högt begåvat barnet eftersom etiketten validerar deras upplevelse. Det hjälper dem att förstå varför de tänker, känner och beter sig som de gör. Det ger klarhet om deras egenskaper och styrkor samt deras svårigheter och utmaningar.

Därför försvinner också känslan av att vara otillräcklig eller defekt (vilket de kan ha känt vid tidigare tillfällen) i ljuset av denna etikett, vilket ger mening åt deras upplevelse.

2. Att få tillhöra en grupp

Samtidigt hjälper det dessa barn att känna sig som en del av en grupp. Det är viktigt att ta hänsyn till att endast 3 till 15 % av befolkningen besitter denna typ av begåvning (García-Ron & Sierra-Vázquez, 2011). På grund av detta är det vanligt att dessa barn känner sig udda, annorlunda och har dålig kontakt med sina kamrater.

Att veta att de inte är ensamma om sin situation och att det finns andra barn som dem med samma styrkor, intressen, bekymmer eller svårigheter kan ge lättnad och hjälpa dem att skapa en mer positiv identitet.

Du kanske också vill läsa: Neurodiversitet hos barn

3. Få tillgång till stöd och hjälp

Även om särskilt begåvade barn har överlägsna intellektuella förmågor, gör detta inte alltid skolgången lättare. Faktum är att det uppskattas att misslyckanden i skolan inträffar i 10-15 % av fallen, vilket kommer som en effekt av den minskade motivationen och de känslomässiga och sociala problem som dessa barn tenderar att uppleva.

I detta avseende kan utmärkandet av barn som särskilt begåvade hjälpa lärare och utbildningscentra att vidta lämpliga åtgärder för att underlätta stöd och anpassningar (Luque et al., 2017).

Dessa kan gå ut på att man utökar, berikar och fördjupar innehållet, och finslipar barnets färdigheter och intressen. Men i de fall som man inte upptäcker att barnet har en särskild begåvning, missar man att implementera dessa resurser.

4. Att utmärka barn som särskilt begåvade kan generera ett stigma

Allt är dock inte positivt. Att utmärka ett barn som särskilt begåvad kan också generera stigma på grund av de många myter som fortfarande finns om detta tillstånd.

Särskilt begåvade barn anses ofta vara konstiga, annorlunda och osociala. Många tror felaktigt att dessa barn inte vill ha vänner, eller, eftersom de har en överlägsen kognitiv begåvning, måste vara underlägsna i andra aspekter, såsom sport eller konst.

Barn och vuxna kan falla in i dessa myter och börja behandla barnet på ett annorlunda och icke-positivt sätt när man får ett namn på en diagnos. Detta kan leda till isolering och betydande skada på barnets självkänsla och identitet.

Faktum är, enligt en artikel publicerad i Revista de Educación, att ungefär 50 % av särskilt begåvade barn blir mobbade.

5. Brist på förståelse och känslomässigt stöd

En ung elementär student som ser överväldigad ut.

Samtidigt kan vetskapen om att ett barn är särskilt begåvad leda till att föräldrar glömmer bort att deras barn fortfarande är ett barn. Detta är känt som emotionell asynkroni och syftar på det faktum att dessa barn, trots sin höga kognitiva kapacitet, ofta har svårt att förstå sin rika inre värld och hantera sina intensiva känslor.

Om de ansvariga vuxna inte tar hänsyn till denna verklighet, kan de felaktigt börja tro att barnet har samma förmåga att hantera sina känslor som de kan hantera sitt sinne. Detta kan orsaka att föräldrar och lärare försummar uppgiften att ge dessa barn det stöd de behöver, validera dem och lära dem hur de ska hantera sina interna tillstånd.

Du kanske också vill läsa: Exceptionellt begåvade barns temperament

6. Att utmärka barn som särskilt begåvade kan skapa känslor av press och krav

Slutligen, att utmärka ett barn som särskilt begåvad kan generera ett stort tryck hos barnet på en psykologisk nivå. När det fått diagnosen tillkommer också förväntningar på utmärkta prestationer och höga resultat.

Dessa alltför höga krav som nu ställs på dem lägger en börda på deras axlar som kan leda till oro, stress och minskat välbefinnande. I själva verket, enligt en artikel publicerad i Journal of Psychology and Education, är perfektionism och höga krav på sig själv vanligt hos dessa barn.

Mycket begåvade människor får höra att de bara vinner och vinner, och de får höra att de vinner för att de är just vinnare. Det kan verka vara en positiv sak att säga till barn, men i slutändan, så vad det betyder är när de förlorar, innebär det att de är förlorare.

~ Joshua Waitzkin ~

Ett positivt förhållningssätt till begåvning är den bästa strategin

Som du kan se kan det få både positiva och negativa återverkningar att få diagnosen särskilt begåvad. Därför, för att dra fördel av denna etikett och minimera de skadliga effekter som kan komma av den, är det viktigt att föräldrar och lärare är välinformerade och medvetna om konsekvenserna.

Märkningen hög intellektuell begåvning bör hjälpa oss att förstå barnets verklighet och utifrån detta erbjuda skolanpassningar och familje- och professionellt stöd för att stärka deras styrkor och hjälpa dem att övervinna sina utmaningar.

Denna etikett ska aldrig vara en ursäkt för att utöva påtryckningar, ha orimliga förväntningar eller glömma att barnet fortfarande är ett barn som behöver förståelse, tillgivenhet och vägledning.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Algaba Mesa, A., & Fernández Marcos, T. (2021). Características socioemocionales en población infanto-juvenil con altas capacidades: una revisión sistemática. Revista de psicología y educación, 16, 60–74.
  • García-Ron, A., & Sierra-Vázquez, J. (2011). Niños con altas capacidades intelectuales. Signos de alarma, perfil neuropsicológico y sus dificultades académicas. Anales de pediatría continuada9(1), 69-72. https://www.elsevier.es/es-revista-anales-pediatria-continuada-51-articulo-ninos-con-altas-capacidades-intelectuales–S1696281811700105
  • González-Cabrera, J., Machimbarrena, J. M., Ortega-Barón, J., & Álvarez-Bardón, A. (2020). Joint association of bullying and cyberbullying in health-related quality of life in a sample of adolescents. Quality of life research29, 941-952.
  • Luque, M., Luque, D., & Hernández, R. (2017). Altas capacidades intelectuales y dificultades de aprendizaje. Notas para la intervención psicopedagógica. Revista de Orientación Educativa AOSMA24, 8-13. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=7362189
  • Renzulli, J. S., & Reis, S. M. (2021). The three ring conception of giftedness: A change in direction from being gifted to the development of gifted behaviors. Conceptions of giftedness and talent, 335-355.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.