Hur man går ner i vikt under graviditeten utan att påverka barnet
Många kvinnor vill gå ner i vikt under graviditeten eftersom de vill behålla sitt fysiska utseende och gå upp i vikt så lite som möjligt.
En del av deras viktökning beror dock på tillväxten av barnet, moderkakan och fostervattnet. Av denna anledning är inte alla dessa kilon ”extra” utan är en del av graviditetens fysiologiska förändringar.
Med detta i åtanke kommer vi att förklara hur man bibehåller en tillräcklig vikt under graviditeten för att gå igenom detta skede under de bästa av hälsotillstånd.
Är det möjligt att gå ner i vikt under graviditeten?
Vid första anblicken är det en motsägelse att gå ner i vikt under graviditeten. Vem som helst vet att kvinnans kropp genomgår en rad förväntade fysiska förändringar, bland annat tillväxt av livmodern.
Denna naturliga ökning av kroppsvikt sker gradvis och de kilon som kvinnor går upp under graviditeten varierar från en gravid kvinna till en annan.
I allmänhet har ökningen av kroppsmassa att göra med egenskaperna hos moderns kropp och barnets. Och i sällsynta fall, som vid vissa multipla graviditeter, bör viktökningen vara omfattande.
Därför, i stället för att försöka gå ner i vikt, bör du upprätta en tillräcklig vikt i förhållande till din ordinarie vikt. Och du kan uppnå detta genom de strategier som vi delar med oss av nedan.
1. Behåll konstant medicinsk kontroll
Om du inte kan sluta tänka på hur mycket du vill gå ner i vikt under graviditeten, besök en läkare som specialiserat sig på näring för gravida kvinnor för korrekt rådgivning.
Först och främst måste du veta ditt hälsotillstånd och hur din baby utvecklas. Det bästa är att utföra alla obstetriska hälsokontroller från och med de första graviditetsveckorna.
2. Anta en hälsosam kosthållning
Nyttiga matvanor är viktiga för att upprätthålla ett hälsosamt liv, särskilt under graviditeten.
Att äta hälsosamt är förmodligen inte tillräckligt för att hjälpa dig gå ner i vikt, men det gör att du kan behålla normala viktförhållanden under varje graviditetsstadium.
Kom ihåg att tillgodose sötsuget tillsammans med ett överdrivet intag av vissa typer av livsmedel bidrar till övervikt. Dessutom ökar sannolikheten för graviditetskomplikationer, till exempel graviditetsdiabetes.
Slutligen är det också viktigt för din baby att du håller en hälsosam kost under graviditeten, eftersom allt du konsumerar når barnets kropp under dess utveckling. Huvudmålet är att bibehålla en ordentlig vikt, utan att påverka livet som växer inuti dig.
Du kanske är intresserad av: Sockerintag: Finns det en gräns för barn
3. Bli fysiskt aktiv
De flesta tror att gravida kvinnor inte borde ägna sig åt fysisk aktivitet, vilket är helt fel och skadligt. Även om träning under graviditeten har vissa inbyggda begränsningar, är det i de flesta fall en extremt viktig aspekt av en hälsosam graviditet.
Om den gravida kvinnan inte utför någon form av fysisk aktivitet riskerar hon att drabbas av hälsoproblem relaterade till en stillasittande livsstil. Bland dem är övervikt och andra metaboliska störningar.
Därför är det mest tillrådliga att du utför fysisk aktivitet ofta, med mild till måttlig intensitet. Vi rekommenderar dig att söka professionell rådgivning från en utbildad tränare, utöver godkännandet från din förlossningsläkare.
Helst bör du följa din tränares rekommendationer, men i allmänhet kan du utföra aktiviteter som simning, promenader och Pilates.
Gå ner i vikt under graviditeten till varje pris?
Istället för att försöka gå ner i vikt under graviditeten är det bäst att hålla en stadig ökning i förhållande till vikten du hade innan graviditeten. Därför bör du ta reda på vad din förväntade och hälsosamma ökning som rekommenderas av din förlossningsläkare är.
Om du överskrider detta värde kan du behöva behandla hälsokomplikationer under graviditeten, till exempel preeklampsi. För att göra det är professionell övervakning av din graviditet avgörande.
Vissa gravida kvinnor gör misstaget att anta ohälsosamma viktminskningsstrategier under graviditeten, till exempel “mirakel”-dieter med restriktiva näringsriktlinjer eller kraftfulla träningsrutiner. Alla dessa kan äventyra både moderns och barnets hälsa.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Paul Carrillo-Mora, Alma García-Franco, María Soto-Lara, Gonzalo Rodríguez-Vásquez, Johendi Pérez-Villalobos & Daniela Martínez-Torres. (2021). Cambios fisiológicos durante el embarazo normal. http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0026-17422021000100039
- Minjarez-Corral, M., Rincón-Gómez, I., Morales-Chomina, Y. A., Espinosa-Velasco, M. de J., Zárate, A., & Hernández-Valencia, M. (2014). Ganancia de peso gestacional como factor de riesgo para desarrollar complicaciones obstétricas. Perinatología y Reproducción Humana. http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0187-53372014000300007
- Koletzko B, Godfrey KM, Poston L, Szajewska H, van Goudoever JB, de Waard M, Brands B, Grivell RM, Deussen AR, Dodd JM, Patro-Golab B, Zalewski BM; EarlyNutrition Project Systematic Review Group. Nutrition During Pregnancy, Lactation and Early Childhood and its Implications for Maternal and Long-Term Child Health: The Early Nutrition Project Recommendations. Ann Nutr Metab. 2019;74(2):93-106. doi: 10.1159/000496471. Epub 2019 Jan 23. PMID: 30673669; PMCID: PMC6397768. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30673669/