Vilken är din bästa diet efter förlossningen?

Vilken är din bästa diet efter förlossningen?

Senaste uppdateringen: 17 april, 2019

Efter att ha fött kommer du förmodligen vilja få tillbaka samma figur som du hade före graviditeten. För att göra det måste du tänka över din diet efter förlossningen. Vi ska berätta allt du behöver veta om den här.

När din vackra bebis är född har du kanske lagt märke till att du har lagt på dig några extra kilon. Om du vill bli av med dem på ett enkelt och snabbt sätt, så har vi här ställt samman en  här är en diet som kan hjälpa dig efter förlossningen.

Först och främst har vi några goda nyheter. Efter förlossningen bör du ha gått ner mellan 5 och 8 kilo utan ansträngning.

Du kanske frågar dig själv: “Hur kan jag ha gått ner så mycket vikt?” Tja, 3 till 4 kg är för barnet, 1 kg för moderkakan, ytterligare nästan 1 kg när livmodern går tillbaka och 2 liter vätska.

Livsmedel som hör hemma i din diet efter förlossningen

I denna fas av ditt liv behöver du mat med mycket vitaminer och mineraler. Några av de vitaminer och mineraler du behöver är:

Magnesium

När du har brist på magnesium är du mer benägen att känna dig svag och trött. Därför kan vissa maträtter som är rika på magnesium hjälpa dig. Du kan äta är: sparris, solrosfrön, spenat och nötter.

Folsyra

För att hålla dig i gott skick bör du inkludera mat med mycket folsyra i din kost. Några av dessa är bönor, broccoli, sallad, nötter, bananer, apelsiner, druvor och jordgubbar.

Livsmedel med järn

Att ta järntillskott är vanligt under graviditeten för att förebygga anemi. Efter att ha fött, måste du fylla på din järnförråd med. Du måste äta mat med tillräckligt mycket järn. Några av dessa livsmedel är: rött kött, vattenkrasse, grönkål, ärter, havre, ris, bröd, kikärter och linser.

skål med kikärtsgryta

Kalcium

För att förhindra demineralisering av ditt skelett och för att producera tillräckligt med mjölk måste du få i dig tillräckligt med mejeriprodukter. Dessa inkluderar mjölk, färskost, mager yoghurt och andra mjölkprodukter.

Meny för din diet efter förlossningen

För att göra det enklare för dig att följa dessa riktlinjer har vi ställt samman två exempel på menyer:

Första menyn

Frukost: två skivor bröd med sylt, ett glas lättmjölk eller en portion med flingor med mjölk.

Mellanmål: en portion frukt och två skivor kalkon.

Lunch: Fettfri buljong och potatismos eller bakad potatis. Du kan också äta en portion med magert kött eller fisk och en portion frukt.

Mellanmål: en liten skål fruktsallad.

Middag: en frukt och en portion kyckling med en bakad potatis eller grönsakssoppa.

Andra menyn

Frukost: ett glas lättmjölk, en portion med flingor och apelsinjuice.

Mellanmål: två skivor fullkornsbröd med sylt och mager yoghurt.

Lunch: en portion med magert kött eller fisk med en portion ris eller fullkornspasta. Ett annat alternativ kan vara en sallad med sauterade eller färska grönsaker med lite olivolja. Till efterrätt, en yoghurt med låg fetthalt eller en portion frukt.

Middag: grönsakssoppa, eller en grönsaksomelett med kyckling eller färsk tonfisk. Till efterrätt, antingen frukt eller en yoghurt med låg fetthalt.

Innan du går och lägger dig: en liten portion med flingor eller gröt och ett glas lättmjölk.

“Du bör inkludera mat med mycket folsyra i din kost. Några av dessa är bönor, broccoli och sallad.”

Råd om att följa en diet efter förlossningen

 • För att säkerställa att denna diet är effektiv, så bör du ta till dig följande tips. Om du har några problem så är det en bra idé att ta kontakt med en dietist eller nutritionist så att de kan hjälpa dig med att få en diet som är säker för dig.
 • Du bör inkludera fem frukter och grönsaker per dag i denna diet. Alla dessa kommer att ge din kropp vitaminer, mineraler och antioxidanter.
 • Fördela maten under hela dagen så att du har fem måltider totalt: frukost, mellanmål, lunch, mellanmål och middag.
 • Du ska inte hoppa över några måltider.
 • Drick tillräckligt med vatten, ca 2 liter.
 • Försök att äta mindre produkter med raffinerat socker, som choklad, godis, kakor och bakverk.
 • Undvik söta drycker som läsk.
 • Ät allt kött utan skinn.
kycklingfiléer och sallad
 • Inkorporera fisk i din dagliga kost. Den är full av protein.
 • Träna varje dag. Det mest praktiska är att gå. Detta hjälper dig att gå ner i vikt och ger dig mer energi att ta hand om ditt barn.
 • Begränsa mat som är rik på fett, särskilt de med mättat fett som rött kött och korv. Begränsa dessutom fett från livsmedel som chips, såser, smör och oljor.
 • Konsumera mejeriprodukter med låg fetthalt för att minska ditt fettintag.
 • Minska ditt saltintag, som bordssalt eller konserverad och färdiglagad mat.
 • Undvik koffein, alkoholhaltiga drycker och kolsyrade drycker.
 • Du kan ta ett vitamin- och mineraltillskott.

Sammanfattningsvis bör din diet under detta stadium vara hälsosam och väl balanserad. När du följer den, tar du hand om både dig själv och din bebis.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.