Löpning och graviditet: En möjlig kombination

Är det möjligt att kombinera löpning och graviditet? Vanligtvis är det inga problem med fysisk aktivitet medan du är gravid, men som med allt annat bör det ske med måtta.
Löpning och graviditet: En möjlig kombination
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 10 oktober, 2020

Det får alltid folk att titta en extra gång när gravida kvinnor utför krävande träningsrutiner, även om det blir mer och mer vanligt. Fram tills nyligen trodde man att man inte kunde kombinera löpning och graviditet. Men idag är det en stark medicinsk rekommendation att gravida kvinnor ska träna.

Motion under graviditeten gynnar modern och barnets syresättning. Det får också kroppen att bättre klara av och hantera de förändringar som sker under graviditeten.

Fysisk aktivitet förbättrar cirkulationen och syresätter blodet och hjärnan. Det hjälper också till med att minska ångest och stress före förlossningen. För att vara på den säkra sidan bör träning utföras under rådgivning av en barnmorska eller läkare.

Gravida löpare: Löpning och graviditet

Löpning är ett bra alternativ för gravida kvinnor som är vana vid att springa redan innan de blev gravida. För kvinnor som aldrig har sprungit tidigare rekommenderar man dem att börja med annan träning, till exempel pilates, simning eller promenader är bra alternativ.

Löpning har en medelhög till hög belastning på kroppen som behöver övervakning. Det viktigaste när du springer medan du är gravid är att se till att graviditeten går bra och är okomplicerad. Om detta inte är fallet är löpning inte rekommenderat eftersom det kan påverka både kvinnan och barnet negativt.

En annan viktig aspekt för den blivande mamman är att undvika risker när hon springer. Till exempel: spring inte när det regnar eller snöar, på ojämn mark eller i branta sluttningar. Att falla av misstag är en av de största riskerna när man kombinerar löpning och graviditet.

löpning och graviditet: gravid kvinna i träningskläder

Dynamiken med löpning och graviditet

Medan löpning och graviditet är helt kompatibla är det inte någon bra idé att göra det under första trimestern. Då håller hormonerna på att stabilisera sig och orsakar förändringar i kvinnans kropp. Detta kan få kvinnor att känna att de inte kan anpassa sig till rytmen.

Efter första trimestern gör hormonerna det lättare att springa. Då blir det dessutom för vissa kvinnor lika lätt att springa som innan graviditeten. Det viktigaste är att inte överdriva träningen, trots att du känner att det går bra.

Slutligen, under sista trimestern av graviditeten är det klokt att dra ner på träningens intensitet. Din mage kommer vara tillräckligt stor för att börja göra dig extra trött. Dessutom börjar vikten ta ut sin rätt på den nedre delen av ryggen, samt dina höfter och knän.

“Motion under graviditeten gynnar modern och barnets syresättning. Det får också kroppen att bättre klara av och hantera de förändringar som sker under graviditeten.”

Råd för när man tränar löpning under graviditeten

Det är viktigt att ta hänsyn till vissa rekommendationer när du springer under graviditeten:

  • Medicinskt godkännande. Innan gravida kvinnor börjar springa bör de ha godkännande av sin läkare. Det hjälper dig vara säker på att du inte riskerar din egen eller ditt barns hälsa.
  • Den blivande mamman måste komma ihåg att njuta av ögonblicket. Det är bättre att återuppta tävlingar och lopp senare. När du tränar medan du är gravid sdu fokusera mer på din tid än på distansen du springer.
  • Håll koll på din puls. Din hjärtfrekvens bör ligga mellan 140 och 145 slag per minut under träningen. Om hjärtfrekvensen överstiger detta rekommenderar man att du börjar gå tills hjärtfrekvensen normaliseras.
  • Anpassa din takt. Allteftersom graviditeten fortskrider bör du sakta ner för att undvika skador på benen och lederna. Det är också en förebyggande åtgärd för att undvika fall som kan orsaka skador på modern och fostret.
  • Drick vatten. Att få i sig tillräckligt med vatten för att bibehålla en god vätskebalans är bland det viktigaste under graviditeten. Under träning bör vattenintaget öka för att stabilisera kroppstemperaturen. Var även uppmärksam på salter och elektrolyter som förlorats genom svettning.
  • Var uppmärksam på din kropp. Det är aldrig klokt att pressa din kropp till gränsen när du tränar. Dagar när du är utmattad eller trött bör du överväga en mindre krävande aktivitet.
  • Spring tillsammans med en vän. Löpning kan vara en bra anledning att komma i kontakt med andra gravida kvinnor eller göra det med din partner. Gruppsporter ger extra motivation, särskilt under speciella omständigheter, till exempel graviditet.
löpning och graviditet: kvinna springer

Det finns många fördelar med att kombinera löpning och graviditet, men du måste vidta vissa försiktighetsåtgärder. Precis som under alla livsfaser kan motion och träning ge positiva resultat under graviditeten.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.