8 saker du lär dig på förlossningskurser

Vad lär du dig på förlossningskurser? Om det här är din första graviditet, missa inte fördelarna med att gå på en av dessa användbara kurser.
8 saker du lär dig på förlossningskurser
Marisol Rendón Manrique

Skriven och verifierad av förskolepedagogen Marisol Rendón Manrique.

Senaste uppdateringen: 21 december, 2022

Alla upplevelser en kvinna går igenom under sin graviditet kan ge upphov till olika känslor. Ens ångest och stress kan gå i taket när man inte vet vad man kan förvänta sig av själva förlossningen. Det är därför förlossningskurser är bra för att hjälpa till att lösa eventuella problem och svara på frågor man kan ha. På det hela taget hjälper de dig att känna dig bättre förberedd på vad som ligger framför dig.

Både pappan och mamman bör involvera sig för att förlossningskursen ska bli som mest användbar.

Om det här är din första graviditet rekommenderar vi att du frågar din barnmorska om vilka kurser som finns tillgängliga för dig.

”En gravid kvinna kommer inte bara att se förändringarna i sin egen kropp utan ofta även känna rädsla inför förlossningen, omvårdnaden av hennes nyfödda och egenvård under graviditeten och efter förlossningen. Denna rädsla kan man minska genom att förbereda den gravida kvinnan, hennes partner och hennes familj ordentligt.”

–Sekretariatet för hälsa i Bogotá–

Vad lär du dig på förlossningskurser?

1. Hur värkarbetet och förlossningen går till

Under dessa kurser lär du dig viktiga aspekter av värkarbetet och vad som händer efter födseln. De lär dig hur du identifierar vilka tecken som förespår att förlossningen är nära förestående så att du är förberedd när du känner av dem.

Du lär dig också vad som händer med barnet när han eller hon tar sig ut ur din kropp.

Man och gravid kvinna

2. Hur man hanterar sin rädsla

Genom att träffa andra kvinnor som är i samma situation som du kan du prata om dina rädslor i ett tryggt sammanhang. Dessa kurser lär dig att det finns många myter och missuppfattningar som du inte behöver oroa dig för.

Du blir mindre orolig om du är väl informerad om upplevelsen du ska genomgå.

3. Olika alternativ för smärtlindring

På förlossningskurser får du en detaljerad beskrivning av smärtan du kommer att känna under förlossningen, men de förklarar också tillgängliga alternativ för att lindra denna smärta, liksom konsekvenserna och biverkningarna av att ta dem för dig och ditt barn.

Bland de tillgängliga smärtlindringsalternativen hittar du bland annat ryggmärgsbedövning, bäckenbottenbedövning, tens och lustgas.

4. Partnerns roll under förlossningen

Det rekommenderas att din partner eller personen som kommer att vara med dig under förlossningen också deltar i förlossningskursen så att han eller hon får relevanta instruktioner. Personen måste veta hur han eller hon effektivt kan stötta dig.

En person som förstår vad som händer kommer att kunna vara mycket mer hjälpsam.

5. Eventuella komplikationer

Ett av syftena med förlossningskurser är att informera dig om de vanligaste komplikationerna. De kommer också att informera dig om de medicinska interventionerna som man använder om dessa inträffar.

6. Platsen där du kommer att föda

På många förlossningskurser tar de med dig till sjukhuset som du ska föda på. Detta hjälper dig se att du kommer att ta emot ditt barn på ett säkert ställe som har all nödvändig utrustning.

7. Hur du tar hand om ditt barn

En del av läroplanen för många av dessa kurser inkluderar hur man tar hand om en nyfödd. De tar ofta upp saker som du kan fråga barnläkaren om eller hur du ska få en bra start på amningen.

8. Hur din kropp fungerar

En av de viktigaste sakerna du kan lära dig på dessa kurser är hur din kropp fungerar. Instruktören kommer att förklara de förändringar som kroppen går igenom under graviditeten och hur man bäst går dem till mötes.

Dessutom pratar de ofta om hur du bäst upprätthåller en hälsosam livsstil från befruktningen och framåt.

Packad sjukhusväska

Vad bör förlossningskurser täcka?

 • Fosterutveckling.
 • Varningstecken under graviditeten.
 • Vad du behöver i ditt hem för att ta hem barnet.
 • Hur man förbereder sig för barnets ankomst.
 • Tecken på att förlossningen har börjat.
 • När man ska åka in till sjukhuset.
 • Vad som händer under förlossningen.
 • Andningstekniker och smärtlindring.
 • Hur man hanterar en svår förlossning.
 • Kejsarsnitt och vaginal förlossning.
 • Grundläggande kunskaper i hur man tar hand om ett barn.

Nu när du vet vad du kan förvänta dig av förlossningskurser kan du bestämma om du vill delta i dem eller inte. Ju mer information du har om graviditeten och förlossningen, desto färre rädslor kommer du att ha. Välj den bästa kursen för dig och involvera din partner eller familj i processen.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.