Grundläggande vårdhandbok för nyfödda

Grundläggande vårdhandbok för nyfödda

Skriven av Gladys González

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

”Jag önskar att det fanns en vårdhandbok för nyfödda,” säger de flesta förstagångsmammor under de första åren av det lilla barnets liv.

Även om sådana handböcker för nyfödda inte egentligen finns vill vi erbjuda dig en liten guide för att hjälpa dig att ta itu med de första månaderna av moderskapet.

Grundläggande vårdinstruktioner för nyfödda är svåra att lista, särskilt eftersom alla bebisar inte har samma behov.

Vissa är födda med tillstånd som kräver särskild uppmärksamhet, vilket gör det omöjligt att skapa en handbok som specificerar varje fall.

Men det finns ingen ursäkt att inte hjälpa de förstagångsmammor som känner sig överväldigade av sitt första barn.

Här är tre rekommendationer som kommer förenkla det komplicerade och underbara jobbet med att vara mamma.

Vårdhandbok för nyfödda: näringsbehov

Amande bebis

Det första mödrar borde veta är att det finns ingen anledning att vara deppig om du känner att du inte producerar tillräckligt mycket bröstmjölk de första dagarna efter förlossningen.

Bebisar frisätter så småningom hormonerna oxytocin och prolaktin, som är ansvariga för produktionen av den värdefulla vätskan. Med tiden kommer det att bli lättare att producerar mjölk.

Ett avgörande faktum är att mjölkkörtlarna under de första dagarna producerar en substans som heter kolostrum – råmjölk – som har en viktig immunologisk effekt på bebisens utveckling.

Bli inte rädd om bebisen inte verkar äta tillräckligt. Under de första timmarna av livet är några droppar råmjölk tillräckliga för att tillfredsställa bebisens lilla mage.

“Varje nyfödd bebis gör att världen börjar på nytt.”

-Anonym-

Mjölkproduktionen ökar när din bebis ammar mer. Nyckeln till att veta om bebisen får i sig mjölk är att hålla reda på hur många gånger du byter blöja. Om de är våta har den självklart inte vätskebrist.

Få ordning på sovschemat

Glad bebis

Enligt experter kan en nyfödd sova upp till 18 timmar om dagen, men mödrar bekymrar sig ofta över att detta sovschema inte är kontinuerligt. Bebisar vaknar ibland varannan eller var tredje timme för att äta.

Medan bebisar fortfarande är i livmodern ägnar de en hel del tid åt att sova eftersom det inte finns någon skillnad mellan dag och natt där. Men hur kan vi anpassa oss till det nya sovschemat?

Miguel Raga, barnläkare från Venezuela, rekommenderar att mödrar skapar ett schema för att amma sina bebisar inom de första 15 dagarna efter förlossningen. Strategin består av att vakna med bebisen kl. 6 på morgonen för att amma.

Därefter bör bebisen ammas var tredje timme. Strategin följer detta schema: klockan 6, 9, 12, 15, 18 och 21.

Efter den sista gången vid 21 kan bebisen sova längre och dess sömn blir djupare. Vi får förstås inte glömma att vi bör amma varje gång det behövs, så att om bebisen vaknar mitt i natten bör vi reagera på dess gråt efter mjölk.

En nyfödd bebis kan sova upp till 18 timmar om dagen.

Nyckeln till denna amningsplan är att vara disciplinerad för att kunna se resultat. Vissa mödrar är säkra på att deras bebisar kan sova hela natten med hjälp av denna metod efter bara två månader, men man måste fortsätta.

Avföring

Bebisens första avföring kommer att vara väldigt mörk – grön eller nästan svart i färgen. Den heter mekonium, eller barnbeck, och består av slem samt sekret som samlats i barnets tarm under fostertiden.

Så när du ser barnets första avföring och märker att blöjan är full av en mörk substans, finns det ingen anledning att oroa dig.

Deras matsmältningssystem anpassar sig för varje timme som går. Vissa bebisar har två tarmtömningar om dagen medan andra inte har några alls på 48 timmar.

För att vara säker på att allt går bra bör du försöka föra anteckningar när barnet tömmer tarmen och sedan ge alla detaljer till barnläkaren när du tar barnet till sin första hälsokontroll.

Vi vet att det finns mycket mer om grundläggande vård av nyfödda barn, men vi ville fokusera på deras mest grundläggande behov eftersom det kommer vara en central fråga för mödrar som vill göra ett utmärkt jobb.

Låt inte moderskapet överväldiga dig . Lita på dig själv och din förmåga. Vi försäkrar dig om att det inte finns något bättre sätt att ta hand om din bebis, och tillsammans med denna vårdhandbok för nyfödda kommer du klara det.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.