7 saker som skiljer din andra graviditet från din första

Din andra graviditet har sin egen magi, precis som din första. Ta reda på hur de två situationerna skiljer sig åt, och njut av denna unika upplevelse!
7 saker som skiljer din andra graviditet från din första
Marcela Alejandra Caffulli

Skriven och verifierad av barnläkaren Marcela Alejandra Caffulli.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Graviditeten är ett nyckelögonblick i en kvinnas liv och markerar början på ett nytt äventyr. Få saker kan jämföras med denna upplevelse och det är svårt att övervinna de känslor som väcks under den här tiden. Men det betyder inte att nya saker inte längre kan upptäckas. Detta eftersom din andra graviditet också erbjuder sin egen unika magi.

Här nedanför kommer vi att dela med oss av de frågorna som skiljer din andra graviditet från din första. Fortsätt läsa!

1. Du vet att du är gravid i ett tidigare skede

När du redan har trampat upp dessa vägar är det troligt att du snabbt kommer att kunna upptäcka tecken på en ny graviditet. Nu när du känner till känslan av illamående på morgonen, eller extrem trötthet, kommer du inte att tveka att ta ett test även efter minsta möjliga försening av din menstruation.

Dessutom, även om du inte märkt det ännu, kommer ditt första barn ibland att inse att det finns något inom dig. Därmed kan de bekräfta din föraning genom specifika beteendeförändringar.

En kvinna som håller ett positivt graviditetstest.

2. Du märker att din mage växer tidigare

Hela din kropp genomgick omfattande förändringar under din första graviditet och förberedde varje struktur för att rymma ett nytt liv. Av denna anledning är det inte längre nödvändigt för den att anstränga sig så mycket för att säkra ett fysiskt utrymme för barnet den här gången.

Musklerna, benen och brosket i magen och bäckenet är lösare än innan du blev mamma, och detta leder till en tidigare uttöjning. Du kommer alltså förmodligen att märka din utbuktande mage några veckor innan du gjorde det under din tidigare graviditet.

I många fall gynnar denna omständighet utvecklingen av ett barn som är större än sitt äldre syskon, och i sin tur en förvärrad ländryggssmärta jämfört med den du tidigare upplevt.

3. Du kommer att känna att ditt barn rör sig tidigare

Många mammor märker de första fosterrörelserna hos sitt andra barn något tidigare än de upplevde dem med det första. Detta kan vara relaterat till ett igenkännande av dessa förnimmelser, eller på grund av uttöjningen i bukvävnaderna som vi nämnde tidigare.

4. Du är tröttare under din andra graviditet

Det enkla faktum att du redan är en mamma gör dig tröttare än innan. Men detta tillstånd förvärras även av effekterna av graviditetshormoner och sömnbrist.

Den här gången har du inte längre den nödvändiga tiden att vila på natten eller på dagen, som du kanske hade under din första graviditet. Lyckligtvis säger erfarenheten dig att alla stadier i livet kommer att passera. Att du en dag kommer att kunna återgå till att sova som du vill, kanske.

5. Du har andra rädslor

Även om erfarenhet är en viktig allierad i livet, kan den många gånger spela oss ett spratt.

Den andra graviditeten kan föra med sig en oro över alla olösta problem från den första erfarenheten, eller till och med väcka nya rädslor och skuldkänslor. Vi får inte glömma att vi har en annan att ta hand om, förutom den där nya lille som bor inom oss.

Det är dock viktigt att du kan prata om det med din terapeut eller med dina nära och kära för att hitta den lättnad du behöver. Att gå igenom detta nya skede med glädje och lugn är något som alla mammor förtjänar.

6. Du vet hur man känner igen sammandragningar

Vilken nybliven mamma har inte undrat om hon inlett sin förlossning eller inte? Jag slår vad om att de flesta av oss gjorde det. Lyckligtvis gäller att “övning ger färdighet”, och under din andra graviditet blir detta ordspråk en realitet.

I allmänhet kan mödrar inte bara bättre identifiera förlossningssammandragningar med sina andra barn, utan minskar också avsevärt varaktigheten av denna process. Detta beror på att livmoderhalsen inte behöver vidgas från grunden, eftersom alla strukturer är förberedda sedan tidigare.

Däremot är postpartumsmärta vanligtvis mer frekvent och intensivt än i fallet med förstföderskor.

7. Du har mindre tid för dig själv

Att vara mamma är en vacker upplevelse, men det innebär vissa uppoffringar som nästan ingen kvinna slipper undan. Bland dem finns att vi ägnar vi en hel del av vår tid åt att tillfredsställa våra små barns behov och önskemål.

Förutom organisationen av varje familj och verkligheten i varje hem, när barnet väl är fött, förändras föräldrarnas dynamik. Och i allmänhet har vi alla mindre fritid för att göra de saker som vi brukade göra när vi bara var två.

När det gäller ögonblicken tillägnad vår andra graviditet, händer något liknande. Vi har inte längre samma möjlighet att ta en tupplur, ett avkopplande bad, dela en lunch med vänner eller helt enkelt inte göra någonting ett tag. Vårt första barn kräver vår uppmärksamhet 24 timmar om dygnet.

Det är dock viktigt att också reservera en stund varje dag för att spendera lite tid ensam med sin nya bebis. Detta gör att vi kan etablera den unika anknytningen, som vi ännu inte har upptäckt eller upplevt.

En gravid kvinna som luktar på de rosa blommorna på ett träd.

Allt upprepar sig inte under din andra graviditet

Varje barn är olika och varje graviditet är annorlunda än de andra. Detta håller moderskapets låga brinnande och det finns alltid plats för en till.

Även om erfarenhet kan vara till stor hjälp är det ibland bra att låta dina instinkter föra dig bort och njuta av varje etapp och dina nya förväntningar.

Försök att dra nytta av det du vet. Försök att låta dig styras av den där nya lilla människan som bor i dig. När allt kommer omkring kommer de också att göra sitt unika avtryck i ditt hjärta.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.