Från ett par till en familj: effekterna av barnets ankomst

Att ditt första barn kommer innebär att gå från att vara ett par till att bli en familj. Idag ska vi prata om effekterna av barnets ankomst.
Från ett par till en familj: effekterna av barnets ankomst

Senaste uppdateringen: 04 november, 2021

Din individualitet, din relation med din partner, din familj: Ankomsten av en bebis påverkar livet på flera nivåer. Livet i stort ger dig tillfredsställelse, men varje enskilt ögonblick verkar jobbigt och dyrt. Det är sant att man aldrig är 100 % redo. Men det är också sant att förberedelser är till stor hjälp när det kommer till att gå från att vara ett par till att bli en familj. Låt oss se varför.

B-sidan av en bebis ankomst

Alla ser fram emot A-sidan av att få ett barn: Glädjen över att bli föräldrar, ömheten som en bebis inspirerar, upptäckten av ett nytt sätt att älska, hittills okänt och oanat.

Men det pratas inte mycket om B-sidan. Ofta eftersom det fortfarande finns många traditionsbundna och fördomsfulla idéer om föräldraskap.

Vissa kan till och med anklaga en kvinna för att vara en dålig mamma. Kanske hon högt vågar säga att hon vill skicka tillbaka sitt barn efter att ha tillbringat flera dagar utan sömn. Hon kanske inte har kunnat gå på toaletten ostört. Det finns också de som tycker att en mamma överdriver när hon klagar på att byta blöjor mer än 5 gånger om dagen.

Upplevelsen av ett barns ankomst till en familj är utmattande, och varje inblandad person påverkas på sitt egna sätt. Till detta kommer utmaningen att ta hand om din relation med din partner.

Ett par som sover på sängkanten medan deras bebis leker i mitten.

Så vad kan vi göra?

I första hand måste vi acceptera förändringen, att gå från att vara ett par till att bli en familj, eftersom att förneka den och försöka behålla allt som det var förut lämnar oss utan resurser för att möta den nya situationen. Acceptansen tillåter oss att förvärva nya färdigheter och förmågor och hjälper oss att anpassa våra förväntningar.

Att acceptera barnets ankomst tar tid och graviditet är en bra tid för att förbereda sig. Att prata om hur ni kommer att organisera er efter födseln hjälper till att lätta på bördan och göra övergången till föräldraskap bättre.

Det är viktigt att förstå att för föräldrar kommer denna nya utmaning att vara mer eller mindre svår att möta, beroende på den tidigare dynamiken som paret hade.

De bästa förutsägelserna för framgång är kommunikation, tillgivenhet, tillit, ömsesidigt stöd och förmågan att lösa problem. Däremot har par som inte kommunicerar eller väntar på att “explodera” negativa karaktärsdrag.

Det är sant att ankomsten av ett barn i en familj har sin egen komplexitet, men det är inte nödvändigt att deponera på den nya medlemmen all skuld och osäkerhet hos paret som redan existerade. Varje person måste ta ansvar för vad som är deras och inte projicera sina frustrationer på andra.

Några tips att omsätta i praktiken innan ni går från att vara ett par till att bli en familj

Här är några förslag för er att implementera efter att ni har blivit föräldrar för första gången:

Fortsätt dialogen

Det är viktigt att kunna hitta en tid på dygnet för att prata, dela era tankar, känslor, rädslor och osäkerheter med varandra, och även att ge ömsesidigt stöd. Långa, oändliga samtal är inte nödvändiga – ibland räcker det med bara några minuter mellan vuxna.

Ändra era planer

Det är viktigt att vara flexibel och förstå att allt har sin tid så att vi kan anpassa våra förväntningar till varje skede som vi måste leva.

Kanske finns det inte så mycket tid tillgängligt längre, men du behöver inte gå ut och äta middag med levande ljus för att få lite tid ensam. Ibland, medan ert barn sover, är en enkel frukost på sängen den perfekta träffen.

Utöver detta är det bra att organisera era scheman så att varje partner får lite individuell fritid.

Lär dig att be om hjälp

Att en bebis kommer är en utmaning för alla. Det förbinder oss med vår egen barndom och med våra egna rädslor. Därmed är detta ingen tid att tro att vi är allsmäktige och att vi kan göra allt ensamma.

I det här skedet finns det inget bättre än att lära sig att be om och ta emot hjälp. Naturligtvis måste båda parter vara delaktiga i föräldraskapet och dela ansvaret.

Utbyta förebråelser eller krav på önskemål och projekt

Många gånger säger vi fraser som: “du gör inte längre det som du gjorde förut” och vi fokuserar på bristerna. Och den andra partnern får, förutom att höra ett klagomål, ytterligare bördor att bära.

Istället för detta är det mest lämpliga att prova något mer positivt som uppmuntrar den andra personen att anknyta till ett bra minne: “du kommer ihåg när… Så snart vi kan, låt oss göra det igen!” eller “Jag gillade verkligen när…”.

Stöd varandra och känn empati för varandra

Båda medlemmarna i paret är involverade i förändringen, men det är ett extra stort ansvar som faller på mamman. Det är kvinnan som ser sin kropp förändras. Det är hon som upplever en hormonell revolution. Henne är det som barnet, till en början, kommer att vara mest beroende av under större delen av dagen.

En förstående attityd är nyckeln, och det är viktigt att förstärka och lyfta fram hennes ansträngningar: “Du gör det här väldigt bra” eller “jag är stolt över hur du klarar det.”

Att engagera sig kräver också att du som man känner till de förändringar som din partner genomgår under graviditet, amning och efter förlossningen. Och naturligtvis måste du undvika kommentarer som hänvisar till kvinnans kropp, hennes utseende eller hennes omsorg.

En man och kvinna med händerna på kvinnans gravida mage.

Läs mer: Hur kan pappor förbereda sig inför förlossningen?

Ett budskap till er som går från att vara ett par till att bli en familj

Det är viktigt att veta att ingenting varar för evigt, att det finns en tid för allt och att sömnlösa nätter med konstant gråt snart kommer att vara ett avlägset minne.

Allteftersom ditt barn växer kommer du att återgå till att ha tid att gå tillbaka till att ta hand om varandra som ett par och att njuta av nya upplevelser tillsammans. Det är viktigt att lugna din oro. Att lära dig att hantera frustrationen som förändringar ger upphov till och njuta av att vara en familj.

Att inse att ett barns ankomst innebär en revolution lindrar också trycket av att vilja (eller behöva) göra allt rätt och perfekt.

Utmaningen att inte längre bara vara ett par utan att bli en familj är svårt för nyblivna föräldrar. Du måste öppna upp och erkänna det, även när det innebär mycket smärta och frustration. I den meningen kan parterapi vara till stor hjälp.

Men framför allt är det viktigt att inte ta dina barn som gisslan eller göra dem till syndabockar om ett förhållande inte fungerar. Ibland är en separation bäst för hela familjesystemet. Att tala på goda villkor och med respekt är det hälsosammaste man kan göra.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Nieri, Liliana (2017). Transición y construcción de la paternidad. Interdisciplinaria, vol. 34, núm. 2, pp. 425-440, 2017. Centro Interamericano de Investigaciones Psicológicas y Ciencias Afines. Disponible en: https://www.redalyc.org/journal/180/18054403015/html/
  • Reyna, Jaime Montalvo, Salcido, María Rosario Espinosa, & Arredondo, Angélica Pérez. (2013). Análisis del ciclo vital de la estructura familiar y sus principales problemas en algunas familias mexicanas. Alternativas en Psicología, 17(28), 73-91. Recuperado em 13 de outubro de 2021, de http://pepsic.bvsalud.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1405-339X2013000100007&lng=pt&tlng=es.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.