Beteendeförändringar hos barn som får syskon

Att få en ny bror eller syster kan vara mycket svårt för barn att acceptera och vänja sig vid. Därför är det viktigt för föräldrar att försöka minimera sina barns beteendeförändringar när ett nytt syskon kommer hem.
Beteendeförändringar hos barn som får syskon
Mara Amor López

Skriven och verifierad av psykologen Mara Amor López.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

När ett nytt syskon anländer fylls ditt hushåll av lycka. Detta medför dock också stora förändringar gällande din familjs organisation och rutiner. Om du redan har barn kan akomsten av en bror eller syster leda till att de uppvisar vissa förändringar i beteendet. Det är dock viktigt att komma ihåg att beteendeförändringar hos barn som får ett nytt syskon är helt normalt.

Detta nya tillskott ändrar familjens vanor och skapar nya behov, vilket också kräver att ni alla justerar era scheman. Och naturligtvis förändrar detta rytmen som din familj tidigare varit van vid. Det är dina barn som kommer att känna dessa förändringar mest, och det är därför som deras beteende ofta förändras.

Beteendeförändringar hos barn som får ett nytt syskon

När ett nytt syskon anländer förändrar detta de äldre syskonens liv på ett antal sätt. Detta gäller särskilt när du får ditt andra barn. Ditt äldsta kommer inte längre att vara det enda barnet, och måste lära sig att dela sina föräldrars tid, kärlek och tillgivenhet med någon annan.

Dessa förändringar kan påverka beteendet hos äldre syskon och det är vanligt att avundsjuka som är riktad mot det nya syskonet uppstår. Alla de känslor som dina tidigare barn upplever när det nya syskonet anländer kan ofta leda till vissa beteendemässiga regressioner. Med andra ord kan de gå tillbaka till tidigare stadier i sin utveckling. När detta händer finns det dock ingen anledning till att vara orolig. Det är normalt och ditt barn kommer gradvis att anpassa sig – med din hjälp.

Vilka beteendeförändringar kan vi observera hos barn som får syskon?

Avundsjuk storebror sitter sur bredvid sin lillebror.

När ditt äldre barn kämpar för att anpassa sig till ett nytt syskon i familjen så kan de plötsligt behöva hjälp med uppgifter som de redan har lärt sig att göra självständigt. Till exempel:

  • Ditt barn kommer kanske inte längre att vilja äta själv utan vill bli matad med sked.
  • Han eller hon kanske vill gå tillbaka och sova i din säng snarare än i sitt eget rum.
  • Ditt äldre barn kan börja kissa i sängen, även om han eller hon aldrig gjort det tidigare.

Dessa regressioner är undermedvetna. När ett nytt syskon anländer tror dina äldre barn att du kommer att ge dem mer uppmärksamhet om de beter sig mer som ett litet barn igen. När allt kommer omkring fungerar det ju för det nya syskonet!

Barn kan börja prata mer “bebisspråk”

Äldre syskon kan tillgripa bebisspråk när det nya barnet kommer hem. Återigen så är detta ett sätt att söka sina föräldrars uppmärksamhet.

Barn kan bli mer irriterade när ett nytt syskon anländer

Du kanske märker att ditt äldre barn lätt blir argt och verkar vara mer känsligt än vanligt. Dessutom kan han eller hon gråta utan någon uppenbar anledning. Detta är resultat av det emotionella tryck som äldre syskon upplever under dessa tider. Kom ihåg att de inte vet hur de ska hantera dessa känslor, så det är viktigt att ha tålamod.

Barn vill inte ha något att göra med den ena föräldern

Dina barn kan helt plötsligt bara vilja ha att göra med en av föräldrarna. De vill då att denna förälder hjälper dem med allt som behövs, medan de vägrar hjälp från den andra föräldern.

Barn kan besvära sitt nya syskon

När ett nytt syskon anländer kan ditt äldre barn börja bete sig på ett visst sätt för att besvära sitt syskon. Några vanliga beteenden är att till exempel ta bebisens napp, väcka syskonet från en tupplur eller till och med att skälla på bebisen.

Ditt barn uppvisar alla dessa beteenden för att söka din uppmärksamet, och det är inte något som du behöver vara orolig för. Detta är ett naturligt stadium och kommer gradvis att försvinna när det äldre barnet accepterar och anpassar sig till de nya omständigheterna. Naturligtvis är det mycket viktigt för föräldrar att ge lämplig respons för att förhindra försämrade beteenden.

Vad kan du göra för att hjälpa beteendeförändringar hos barn som får nytt syskon?

Glad storebror ligger bredvid sitt nya syskon.

Låt äldre syskon vara med från dag ett – så snart du vet att du väntar en ny bebis

Låt dina äldre barn hjälpa dig att förbereda allt som deras lillebror eller syster behöver. Dina barn kan till exempel välja och lägga fram kläder, välja en ny leksak osv. Ignorera också eventuella negativa beteenden och förstärk positiva beteenden när du lägger märke till dem.

Behåll så mycket av dina barns rutiner som möjligt

Om dina barn är vana vid att du läser en godnattsaga för dem när det är dags att sova, se till att fortsätta göra det. Om du inte gör det så kommer dina barn sannolikt att anklaga sin bror eller syster för denna förändring.

Försök att inte idealisera fördelarna med att ha en liten bror eller syster

Undvik att säga saker som “Nu har du någon att leka meden ny bästa vänen själsfrände.” Om du gör det kommer dina barn troligtvis tro att allt detta kommer att hända omedelbart. Men sanningen är att det kommer att ta tid eftersom att bebisen måste växa innan han eller hon kan göra dessa saker. Din nyfödda bebis kommer inte att kunna ta del i de äldre syskonens lekar.

Avsätt tid du spenderar uteslutande med äldre syskon

Gör en poäng av att hitta tid, som passar in i din nya rutin, då du enbart ägnar särskild uppmärksamhet åt dina äldre barn. När din partner ger bebisen ett bad kan du till exempel använda den tiden för att leka med dina äldre barn. Du och din partner kan växla sysslor så att de äldre barnen kan tillbringa kvalitetstid med båda föräldrarna.

Involvera äldre syskon i vården av bebisen

Om dina äldre barn har en chans att hjälpa till och ta hand om bebsien så kommer de att känna sig viktiga och att de är av nytta. Det kommer i sin tur att öka deras självkänsla och ge dem en känsla av stolthet.

Jämför aldrig syskon med varandra

Att jämföra syskon med varandra kommer bara att öka negativt beteende och attityder mot det nya barnet och det kommer dessutom att ge näring åt känslor av svartsjuka. Kom ihåg att varje barn är unikt. Alla dina barn kommer att vara olika, och det är okej!

Slutsatser om beteendeförändringar hos barn som får syskon

Nu vet du vad du kan förvänta dig av äldre syskon när deras nya bror eller syster anländer. Dessutom vet du nu hur du kan hjälpa dina barn att anpassa sig till sin nya situation på ett hälsosamt och positivt sätt. Kom ihåg att ha tålamod – det är ett stadium som de behöver gå igenom och det är bara tillfälligt.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.