Varför barn rör sig i livmodern

Barn rör sig i livmodern för att hjälpa till att bilda och utveckla sina ben och sitt brosk. Det är därför det är viktigt att veta allt om det.
Varför barn rör sig i livmodern
Leidy Mora Molina

Skriven och verifierad av sjuksköterskan Leidy Mora Molina.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Det finns inget mer spännande för en mamma under graviditeten än att känna då barn rör sig i livmodern. Det är ett sätt att veta att deras lilla mår bra, att den växer och blir starkare för att snart vara i hennes famn.

Men när barnet flyttar runt handlar det om mer än att bara påminna oss om att de är där. Faktum är att de svarar på ett behov av fosterutveckling för att stärka deras ben och leder. En studie publicerad i tidskriften Development bekräftar detta. Så, låt oss se vad det handlar om och hur viktigt det är att barn rör sig i livmodern.

Under vilken vecka kommer jag att känna hur mitt barn rör sig i livmodern?

Från det ögonblick som en kvinna vet att hon väntar barn, kan hon inte sluta tänka på när hon kommer att känna att det rör sig. Vanligtvis rör hon vid magen på jakt efter en känsla som visar att barnet finns där, inuti henne.

Barnets rörelser i livmodern börjar mellan 7 och 15 veckors graviditet. De är väldigt milda och barnet är väldigt litet, så de är svåra att märka. Omkring vecka 20, mellan den fjärde och femte månaden, kommer du att känna att ditt barn rör sig för första gången.

Denna rörelse i livmodern kommer att vara mycket smidig, som kittlande eller fjärilar. Lite i sänder blir det mer intensivt och konstant tills du känner att den sparkar då den vänder. När barnet är äldre kommer deras rörelser att bli mer energiska. Dessutom kommer du att öka din uppfattning och du känner till barnets rutin och sömnschema.

En kvinna som ler mot sin gravida mage.

Generellt, när du känner att din baby rör sig, känner du rörelser av armar och ben, rörelser med huvudet och käken, då barnet suger och sväljer, hickar, handkontakt med ansiktet, stretching, gäspning och rotation. Dessutom visar moderna ultraljud att barn kan le, gråta och blinka inuti livmodern.

Dessa rörelser kommer att bli mer intensiva mellan vecka 28 och 34. Efter den här veckan kommer de att minska lite på grund av brist på utrymme i livmodern. Naturligtvis kommer du alltid att känna dem, särskilt när du trycker på dig, eller sträcker på sig.

Varför är det viktigt för ditt barn att röra sig i livmodern?

Som vi har nämnt visade en studie i tidskriften Development att embryonets rörelse uppmuntrar molekylerna som styr cellerna som kommer att bilda ben och leder så att de blir starka och funktionella vävnader.

I sin forskning observerade forskare de molekylära förändringarna i lederna hos kyckling- och musembryon, som fungerar på samma sätt i alla arter, och utvärderade skillnaderna mellan två grupper av embryon. En grupp har fri rörlighet och en kontrollgrupp är immobiliserad. I de embryon som inte rörde sig fanns det missbildningar av ben och förändringar i funktionaliteten hos ben och leder.

Dr Paula Murphy, som ansvarade för studien, förklarade att utan rörelse “bildar cellerna som bör bilda ledbrosket ben genom att ta emot en felaktig molekylär signal.”

Detta är anledningen till att barnets rörelser dyker upp så tidigt, spontant genom reflexer från ryggmärgen. När barnet växer, runt vecka 18, kan det göra avsiktliga rörelser som är mer komplexa och funktionella.

Samtidigt gör fostervattnet, som omger barnet, dessa rörelser lättare och lättare. På så sätt kan muskuloskeletala systemet växa ordentligt.

Under graviditeten måste barnet röra sig i livmodern för att:

  • Stärka det neuromuskulära systemet
  • Forma och stärka ben och leder ordentligt
  • Låta oss utvärdera barnets aktivitet, eftersom det är ett enkelt sätt att kontrollera dem
  • Bekräfta det affektiva bandet mellan mor, pappa och bebis

Hur stimulerar jag mitt barns rörelse?

En kvinna som ler med sin gravida vän.

Spädbarn är vanligtvis mycket aktiva på eftermiddagen och på natten, när modern vilar. Deras rörelser kan vara mer konstanta vid specifika tider. När din graviditet fortskrider kommer du att vänja dig vid rytmen och intensiteten i deras rörelser och deras sparkar. Även om de kan vara irriterande ibland, låter de dig veta att din bebis mår bra.

Om du försöker få dem att röra sig kan du väcka dem och stimulera dem genom att ta hänsyn till dessa rekommendationer:

  • Sätt dig ner, slappna av och njut av anslutningen. Sedan kan du smeka din mage och prata med dem, så svarar de säkert.
  • Ta en godbit eller lite choklad. Glukos stimulerar deras rörelser.
  • Lägg mjuk musik på magen så uppmuntrar barnet att röra sig.
  • Inkludera din partner i denna ritual. Din bebis kommer att tycka om att mamma och pappa vill känna att de är där.

Ett av sätten att kontrollera ditt barns välbefinnande under tredje trimestern är genom att utvärdera deras rörelser och sparkar vid en bestämd tid flera gånger om dagen. Om du inte känner rörelse efter stimulering, bör du gå till gynekologen så snart som möjligt för att göra ultraljud och se till att allt är väl eftersom din baby behöver röra sig i livmodern.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.