Hur din kropp förändras under graviditeten

Din kropp förändras under hela graviditeten. Helt naturligt är de fysiska och hormonella förändringarna mer uthärdliga om du kan förbereda dig mentalt för dem.
Hur din kropp förändras under graviditeten

Senaste uppdateringen: 10 augusti, 2020

Din kropp förändras på många olika sätt under graviditeten. Först känner du kanske inte av förändringarna alltför mycket. Vissa kvinnor känner sig inte annorlunda alls under de första månaderna. Vid någon tidpunkt börjar emellertid allt ändra sig.

Det finns inte två graviditeter som är exakt likadana. Varje kvinna upplever sin egen graviditet på ett unikt sätt. Alla kvinnor har olika symptom. Till exempel kräks vissa kvinnor mest hela tiden, medan andra inte känner sig illamående alls.

Emellertid inträffar alltid hormonella och fysiska förändringar. Dessa förändringar är nödvändiga för att hålla fostret levande och göra kroppen redo för amningen.

Det är viktigt att känna till allt som händer för att förstå din egen graviditet.

De mildaste förändringarna äger rum under första trimestern

Först sker befruktningen. Efter sex dagar fäster sig det befruktade ägget i livmodern. Det leder senare till det första tecknet på graviditeten – att du inte får din mens som vanligt. Bortsett från detta märker många kvinnor inte av några förändringar under den första månaden.

Saker förändras i den andra och tredje månaden. Dina bröst börjar växa och kan bli något mörkare. Illamående och ökade vaginala flytningar är symptom som kvinnor ofta förväxlar med PMS.

Om du tittar noga kan du se att livmodern har börjat växa.

I den första fasen märker vissa kvinnor specifika känslomässiga förändringar. Stress, ångest och plötsliga humörsvängningar kan drabba en del i varierande utsträckning. Det är därför kvinnor kan förväxla detta med symptom på deras mens.

kropp förändras: gravid kvinna

Andra trimestern: Förändringarna blir mer påtagliga

Från den tredje till den sjätte månaden lägger många kvinnor inte märke till någon större viktökning. I allmänhet lägger de flesta på sig cirka fyra eller fem kilo, även om detta beror på deras kost och livsstil. Känslan av intensiva begär och sug efter viss mat kommer att bidra till denna viktökning.

Många kvinnor upplever graviditetsmelasma, som är små pigmentfläckar på huden. Du kan också se en mörk rand på magen. Ibland börjar kvinnan också producera råmjölk tidigt, vilket är ett av de sätt som din kropp förändras för att förbereda sig inför att ta hand om barnet.

Råmjölken är en gul substans som bröstkörtlarna släpper ut innan bröstmjölken kommer. En annan sak man kan känna av under de här tiden är förvärkar, även kallade Braxton Hicks-sammandragningar. Dessa är vanligtvis smärtfria och uppträder mycket sporadiskt.

Sista trimestern och veckorna innan födseln

Även om många kvinnor känner de första rörelserna i livmodern i slutet av andra trimestern blir de vanligare och mer frekventa under den tredje trimestern. Under de sista veckorna är barnet mycket stort och aktivt. Därför kan barnets sparkar faktiskt göra ont.

Även om det kan verka som att du går upp mycket i vikt lägger de flesta kvinnor på sig cirka fem till sex kilo under den här tiden. Många kvinnor blir mer nervösa, vanligtvis för att de vet att de snart ska föda.

Det är också normalt att se bristningar i huden på buken, höfter och bröst. Detta beror på att din hud är mer utsträckt än någonsin tidigare.

Dessutom kan den ökade storleken på livmodern ge cirkulationsproblem. Det kan leda till vätskeansamling och svullnader i benen.

“Det finns inte två graviditeter som är exakt likadana. Varje kvinna upplever sin egen graviditet på ett unikt sätt.”

Hur din kropp förändras under graviditeten: Hormoner

Från ögonblicket då spermier kommer i kontakt med ägget börjar de hormonella förändringarna. I början av graviditeten upplever kvinnor en kraftig ökning av östrogen.

Faktum är att hormonella förändringar sker varje minut. Moderkakan börjar producera humant koriongonadotropin (hCG). Vid den tionde veckan börjar placentalaktogen produceras. Detta är en viktig hormonsubstans för utvecklingen av fostret.

Men många av de kroppsliga förändringar som kvinnor upplever under graviditeten orsakas av östrogen. Det är mycket viktigt att förbereda mjölkkörtlarna. Din kropp anpassar sig under graviditeten för att hålla fostret säkert.

kvinna tar piller

Psykologiska förändringar under graviditeten

Din kropp förändras under graviditeten, och det gör även dina tankar. I början kan du uppleva liknande humörsvängningar som under din menstruation. Hormonförändringar gör att du också känner dig annorlunda.

Vad de flesta mammor främst oroar sig för från den tredje till den sjätte månaden är att skydda barnet. I själva verket kan vissa former av begär efter specifika livsmedel ha ett psykologiskt ursprung. Dessutom kan social påverkan också vara en faktor.

Under de sista tre månaderna kan du uppleva ett större behov av att förbereda ditt hem och liv inför barnets ankomst. Många mammor kan bli besatta av att städa och fixa i ordning hemmet tills barnet kommer. Det viktiga är att förbereda dig själv med att veta att allt kommer att bli annorlunda.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.