Återfå förtroendet för din kropp efter förlossningen

Din kropp och ditt sinne förändras efter att ha skaffat barn. Men varför ser vi dessa ändringar på ett så negativt sätt? Lär dig hur du återfår förtroendet för din kropp efter förlossningen.
Återfå förtroendet för din kropp efter förlossningen
Mara Amor López

Skriven och verifierad av psykologen Mara Amor López.

Senaste uppdateringen: 21 december, 2022

Att få barn är den vackraste och underbaraste upplevelsen i livet, men det har också sina mindre smickrande sidor. En av de frågor som kan beröra dig mest som nybliven mamma är ditt fysiska utseende. Du kanske undrar hur du kan återfå förtroendet för din kropp efter förlossningen?

Även om du är medveten om vikten av dessa förändringar i din anatomi, kan de ibland få dig att känna dig oattraktiv, och detta kan påverka din självkänsla.

Förutom att ta hand om våra barn får vi mammor inte glömma att vi är viktiga också, och vi måste ta hand om vår hälsa , både inifrån och ut. Om du gör det kan du få förtroende för dig själv och din kropp, vilket just har gett dig det viktigaste i ditt liv: ett barn. Idag vill vi hjälpa dig att ta hand om dig själv så att du kan återfå förtroendet för din kropp efter förlossningen.

Acceptera din mage och din kropp efter förlossningen

Efter förlossningen genomgår ditt sinne en absolut transformation, som får dig att växa som person, men samtidigt förändras din kropp. Och det kan ibland vara omöjligt att uppfatta detta fenomen på annat än ett något negativt sätt. Men det är en del av processen av att vara mamma.

Det är uppenbart att det sociala tryck som appliceras på mammor spelar en viktig roll i de skönhetsideal som vi eftersträvar. Detta gör att vi ibland inte accepterar vår nya mage eller kropp efter förlossningen.

Varje dag får vi nyheter om kändisar som har varit mödrar och som har återställt sina smala figurer på några dagar. Som genom magi! Detta väcker tanken att kvinnor måste återuppnå de mått de hade före graviditeten, oavsett vad som behöver göras. Och det skickar budskapet att våra nya kroppar på något sätt behöver korrigering.  

Den stora frågan som uppstår är: Hur kan du inte acceptera en kropp som just skapat ett nytt liv? Tack vare din kropp har du förmånen att njuta av den största skatten du kan tänka dig.

Våra egna osäkerheter och yttre faktorer påverkar hur vi ser på våra kroppar som mödrar. Men även om det är svårt måste vi försöka älska och respektera dem, lika mycket som vi gjorde före graviditeten, eller ännu mer!

En kvinna som ligger på rygg med sitt barn över buken.

Mår bättre om din kropp efter förlossningen

Det finns kvinnor som efter förlossningen mår bra av sig själva och ser allt på ett positivt sätt. De har till och med lätt att komma tillbaka i form .

Men det finns också andra mammor som har lite svårare att se livet på detta sätt. Faktum är att en stor andel kvinnor efter förlossningen skäms över att klä av sig inför sina partner.

Det finns många sätt att försöka må bättre med din kropp och för att göra detta kan du börja med att ta hand om dig själv. Och detta kommer förmodligen att innebära att man måste be om hjälp med barnet, vilket inte är en dålig sak alls!

Det viktiga är att anstränga sig lite varje dag, vare sig det är dags att träna, sminka sig lite eller göra det som får dig att må bra.

Ta hand om dig själv!

Som vi har sagt tidigare måste du ta hand om dig själv, både inifrån och ut. Din psykiska och fysiska hälsa är viktig för dig och din familjs välbefinnande. Så vi måste ge den den vikt den förtjänar. Här är några idéer:

Skäm bort din hud

 • Sov när du kan , särskilt när barnet också sover.
 • Drick mycket vatten för att hålla dig väl hydrerad.
 • Använd en solkräm för att dölja bristningar och ge din hud en fin färg.
 • Ta bort smink och ta hand om din hud med salvor och krämer.

Ta hand om ditt hår

 • Om du har långt hår och det stör dig, knyt upp det med ett fint tillbehör.
 • Dra nytta av kvällen för att tvätta håret då din bebis vilar.
 • Om du har fett hår, använd ett lämpligt schampo för att åtgärda det. Och om ditt hår är torrt, återfukta det med en bra inpackning, eller till och med olivolja.

Gå ner i vikt

 • Utsätt dig inte för extrema dieter för att gå ner i vikt. Kom ihåg att du måste vara välnärd för att ta hand om och mata ditt barn.
 • Erbjud exklusiv amning, om möjligt. Detta är även ett bra sätt att bränna kalorier.
 • Ät en hälsosam kost , där grönsaker och frukter finns i överflöd. Detta ger mycket energi och får huden att lysa.
 • Undvik industriellt bearbetade livsmedel.

Träna, även om bara lite

 • Gå en promenad med din bebis i snabb takt .
 • Gör övningar för bäckenbotten . Du kan dra nytta av den tid du ammar för detta.
 • Överdriv inte! Det är inte dags att sätta upp ouppnåeliga mål. Dra nytta av 10 eller 20 minuter som du har fria att göra knäböjningar, sit-ups eller någon styrketräning.

Smink

 • Istället för att ta lång tid att sminka dig, använd en tonad BB-kräm. Detta hjälper dig att dölja trötthet och att se bättre ut.
 • Sätt vit skugga på dina ögonlock för att väcka dem.
 • Att sätta rosa puder på kinderna ger dig en fräsch look, även om du är trött.
 • Om du ska ut någonstans och känner för att sminka dig, gör det!
En dotter som lägger smink på sin mammas ansikte medan de båda bär papiljotter i håret.

Kom ihåg att din kropp är det mest påtagliga beviset på kärlek

Det är viktigt att vara medveten om att din kropp är det mest verkliga beviset på kärlek. Precis som den var tvunget att förändras för att skapa liv, nu måste den återhämta sig för att återgå till sitt vanliga tillstånd.

Det är viktigt att acceptera den som den är, eftersom den kommer att följa dig under hela ditt liv och det är den som gör att du kan njuta av din familj dagligen.

Din kropp speglar alla sina strider. Låt varje ärr eller bristning påminna dig om vem du är och framför allt kvinnan du har blivit. Extra kilon, bristningar och rynkor är inte defekter, utan spår av liv och kärlek.

Därmed måste du sluta lyssna på åsikterna från andra eller samhället då det kommer till skönhetsstandarder. Den enda åsikt som borde ha betydelse för dig är din egen och de som älskar dig. Som av en slump ser du alltid perfekt ut för dem.

Det är möjligt att återfå förtroendet för din kropp efter förlossningen

Efter att ha läst dessa rader förstår du säkert att din kropp inte kommer att vara densamma efter förlossningen och du måste acceptera denna verklighet.

Alltså är den viktigaste punkten att dina bristningar, de extra kilona eller hudens slapphet spelar ingen roll i slutändan. Det viktiga är vad din kropp har gett dig: ett nytt liv!

Även om du kanske aldrig älskar varje tum av din kropp som du vill, eller det kan vara svårt för dig att ändra det du inte gillar. Men du måste se det och förstå det som den mest perfekta maskinen som finns. Det är det som håller dig vid liv och låter dig njuta av livets underverk.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.