Bristningar: Vad är det och hur behandlas de?

Bristningar: Vad är det och hur behandlas de?

Senaste uppdateringen: 18 juli, 2018

Kvinnor upplever vanligtvis en mängd förändringar under graviditeten och räds ofta hur deras kroppar kommer att se ut efter barnets födsel. Därför vill vi ge några råd om hur du kan ta hand om bristningar efter att ditt barn har fötts.

Bristningarna som graviditeten lämnar efter sig är något som oroar många kvinnor. Graviditet är såklart inte den enda anledningen till bristningar, men förmodligen den vanligaste. De har en tendens att uppstå mest på magen, men kan också uppstå på höfterna, rumpan, låren, armarna och brösten.

Det är vanligtvis dessa områden som förändras mest under graviditeten. Dessa förändringar får huden att sträckas ut, och det är det som resulterar i bristningar.

Viktuppgång är den främsta anledningen till att bristningar uppstår under graviditeten. Det innebär att ju mer vikt du lägger på dig, desto större är risken att du får bristningar.

Genetiken spelar också en nyckelroll. På samma sätt är metabolismen och hormoner andra bovar i dramat.

Givna att dessa faktorer är bortom din kontroll får du fokusera på att lära dig sätt på vilka du kan undvika eller minska framträdandet av bristningar.

Vad är bristningar egentligen?

Bristningar är linjer i huden som kan uppträda med en vit, röd eller lilaaktig ton.

De uppstår vanligtvis när huden har töjts ut på grund av viktuppgång. Som en följd går hudens fibrer sönder och lämnar efter sig de ärr som vi i dagligt tal kallar bristningar.

5 sätt att undvika bristningar under graviditeten

Även om vissa bristningar är oundvikliga finns det en rad försiktighetsåtgärder du kan anta för att förhindra graden av deras uppträdande.

1. Kontrollera din vikt

Att hålla koll på din vikt är den absolut viktigaste faktorn eftersom övervikt under graviditeten varken är bra för bebisen eller modern. Dessutom bidrar det till framträdandet av bristningar eftersom din hud töjs ut mer än nödvändigt.

bristningar

2. Följ en hälsosam kost

Välj livsmedel som är rika på antioxidanter. Antioxidanter hjälper till att producera kollagen som ser till att hålla huden fast och elastisk.

Försök därför att välja livsmedel som är rika på vitamin A, C och E.  Hit hör frukter, grönsaker, vegetabiliska oljor, mjölkprodukter, kött, citrusfrukter, nötter och frön samt gröna bladgrönsaker, bland andra.

3. Motion

Håll dig aktiv med lagom motion för att hålla dig i form. Välj aktiviteter som inte har så stor påfrestning som till exempel att gå, simma eller göra yoga.

Viktuppgång är den främsta anledningen till att bristningar uppstår under graviditeten.

4. Återfukta huden

Det är extremt viktigt att dricka ordentligt med vatten eller vätska för att behålla vätskebalansen i kroppen. Läkare rekommenderar runt 2 liter vatten om dagen.

Kom ihåg att vissa livsmedel du får i dig under dagen också innehåller vätska. Du behöver alltså inte tvinga dig att dricka, men du bör hålla koll på att du får i dig ditt dagliga intag.

5. Använd body lotions

Även om graviditeten är över består bristningarna. För att bli av med dem, använd krämer som får linjerna att försvinna, eller åtminstone reducerar dem.

När deras förekomst är oundviklig finns det sätt att bli av med dem eller åtminstone att göra dem ljusare.

Det finns en rad olika krämer och gels på marknaden som kan användas för att bli av med dem. Leta efter produkter som innehåller vitamin E eller kakaosmör.

Kakaosmör är väldigt hjälpsamt mot bristningar både under och efter graviditeten.

bristningar

Försök att smörja huden två gånger om dagen tills dina bristningar försvinner eller förminskas kraftigt, nästan blir osynliga. Ju tidigare du påbörjar handlingen desto större är dina chanser att bli av med eller kraftigt minska deras framträdande.

Naturliga mediciner eller behandlingar är att föredra över kemiska eller operation eftersom de medför högre risker och inte är så effektiva.

Att ta hand om din hud under graviditeten garanterar inte att du kommer bli fri från bristningar. Det skadar dock inte att ta hand om sig under graviditeten. Att regelbundet smörja in sin hud med en kvalitativ kokosolja kan hjälpa huden att behålla sin elasticitet under den kraftiga uttöjningsprocessen.

Sammanfattningsvis kan bristningar ofta påverka en kvinnas självförtroende.

Om en kvinna redan lider av förlossningsdepression på grund av hormonförändringarna efter barnets födsel hjälper det förmodligen inte att se sig med bristningar i spegeln.

Men det är viktigt att förstå att bristningar är en normal följd av graviditet. De enda sätten att minska deras framträdande är helt enkelt att återfukta huden, invändigt och utvändigt, och följa en hälsosam kost.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Antioxidantes. Food and Nutrition [Internet]. 2003 [citado 23 de enero de 2022]; Disponible en: https://medlineplus.gov/spanish/antioxidants.html
  • Rubio P, Correia C. Embarazada, ¿y ahora qué?: Plan para cuidarse durante y después del embarazo. Penguin Random House Grupo Editorial España; 2016.
  • Schoenfeld P. Colágeno: Rejuvenece tu piel, fortalece las articulaciones, y siéntete más joven gracias a la dieta que aumenta la producción y el consumo de colágeno. EDITORIAL SIRIO S.A; 2020.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.