6 tips för att undvika depression efter förlossningen

I den här artikeln ger vi dig några tips för att undvika depression efter förlossningen. Vi hoppas att de hjälper!
6 tips för att undvika depression efter förlossningen

Senaste uppdateringen: 12 augusti, 2020

Alla vet att det ibland kan vara en utmaning att kontrollera sina känslor, och många kämpar med detta efter en förlossning. Men det är inte omöjligt, och lösningen är ofta enklare än du kanske tror. Oavsett vad du har hört tidigare är det möjligt att undvika depression efter förlossningen om du inför några goda vanor.

Är du redo att leva ett hälsosammare och enklare liv? Då sätter vi igång!

6 tips för att undvika depression efter förlossningen

Informera dig

Det är väldigt vanligt att ha förlossningsdepression, med det finns många som kan hjälpa. Läs gärna böcker eller sök efter informationen du behöver online. Det finns mycket användbar information för nya mammor som kan hjälpa dig.

Du kan också prata med din läkare. Hon eller han kommer alltid att vara den mest kvalificerade personen att svara på dina frågor och för att ge dig aktuell information.

2. Ät en bra kost för att undvika depression efter förlossningen

Det är viktigt att veta att rätt näring inte bara är viktigt medan barnet är i livmodern. Det är faktiskt mycket viktigt att äta en bra kost även efter födseln.

En balanserad och näringsrik kost hjälper kroppen att fungera ordentligt och ger ökat välbefinnande.

3. Försök få tillräckligt med sömn

Om du kan se till att dina grundläggande behov tas om hand känner du dig mycket bättre och din dagliga rutin blir också mycket bättre. Det handlar om att införa goda vanor så att livet blir lättare. Och en av de mest grundläggande sakerna vi behöver är sömn.

Det råder ingen tvekan om att de första månaderna med ett nyfött barn är krävande. Du får mindre sömn och det finns sällan tid att vila. Många mammor väljer att sova när deras barn sover och vissa får hjälp av familj och vänner. Det här är två bra alternativ som du bör dra nytta av.

Brist på sömn kan ha en negativ effekt på människor. När vi inte får tillräckligt med sömn kan vi få en kortare stubin och bli extra irriterade. Detta gör det svårare att kontrollera sina känslor och det kan leda till handlingar som man vanligtvis ångrar efteråt.

De flesta utmaningar blir svårare att hantera om man har sömnbrist. Därför är det viktigt att du tar varje tillfälle att vila. Tillräckligt med vila och sömn gör det lättare för dig att undvika depression efter förlossningen.

4. Ta en kort paus från småbarnslivet

Ett annat enkelt men mycket effektivt tips för att undvika depression efter förlossningen är att ta en liten time-out. Om din partner eller någon annan kan ta hand om barnet ska du ta chansen att koppla av lite. Gör något du tycker om att göra.

Om du får uppleva något annat, kanske få lite frisk luft eller träffa vänner, kan du börja känna dig mycket bättre. Mammor behöver också tid för sig själva. De måste känna sig fria att göra exakt vad de vill utan att få dåligt samvete för det.

Det är viktigt att betona att du inte är en dålig mamma bara för att du behöver lite egentid. Det gör dig faktiskt till en bättre mamma, för om du tar hand om dig själv och din hälsa blir det lättare för dig att vara en bra mamma.

Ibland räcker det bara att ta en promenad, sitta i trädgården eller ta ett bad. Andra kanske föredrar att titta på en film eller vara med vänner. Det varierar från mamma till mamma. Det viktigaste är att du gör saker som ger dig mer energi.

5. Glöm inte förhållandet med din partner

Det är vanligt att relationer förändras lite när ni blir föräldrar. För att inte försumma er relation måste ni låta allt flyta naturligt och vara noga med att inte tvinga fram något som inte känns naturligt.

Nyckeln här är lagarbete: ömsesidigt stöd, samarbete och en jämn ansvarsfördelning. Kom ihåg att saker och ting blir mycket lättare om ni håller ihop och stöder varandra under denna krävande period. Då mår ni båda mycket bättre, och ni kommer att ha en hälsosam och god relation.

“Förlossningsdepression är väldigt vanligt, men det finns många människor som kan hjälpa dig.”

6. Sätt ord på dina känslor och ta hand om dig själv

För att undvika depression efter förlossningen är det viktigt att du luftar dina känslor. När du uttrycker vad du tänker och känner kommer du att må bättre (åtminstone så länge du inte säger något som verkligen sårar de du älskar).

Här är några exempel på känslor som du inte ska hålla för dig själv:

  • Om det är något som har stört dig länge.
  • När du känner dig orättvist behandlad.
  • Om du är ledsen och behöver tröst och stöd.
  • När det känns som att något inte är helt rätt.
  • Om du har blandade känslor om vissa saker och inte vet hur du ska hantera det.

Att dölja känslor och svälja saker du egentligen behöver säga kommer i slutändan att göra mer skada än nytta. Var inte rädd för att prata med någon du litar på om hur du har det.

Om du känner att dina tankar och känslor är så intensiva att du inte klarar av det på egen hand, tveka inte att söka professionell hjälp.

Annars rekommenderar vi att du försöker ha en bra och öppen kommunikation med din partner så att du inte känner dig ensam. Det är lättare att hitta en lösning på saker när du har någon att luta dig emot.

Glöm inte att det finns en lösning på de flesta problem och att denna fas endast är tillfällig. Även om det inte alltid är lätt att vara mamma är det definitivt värt det. Hoppas att du får bra användning för dessa tips och att du mår bättre snart!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Evans, M., Vicuña, M., & Marín, R. (2003). Depresión postparto realidad en el sistema público de atención de salud. Revista chilena de obstetricia y ginecología, 68(6), 491-494.
  • Hasbún Hernández, J., Risco Neira, L., Jadresic Marinovic, E., Galleguillo U, T., González A, M., & Garay S, J. (1999). Depresión postparto: prevalencia y factores de riesgo. In Rev. chil. obstet. ginecol.
  • Medina, E. (2013). Diferencias entre la depresión postparto, la psicosis postparto y la tristeza postparto. Perinatología y Reproductiva Humana.
  • Mendoza, C., & Saldivia, S. (2015). Actualización en depresión postparto: el desafío permanente de optimizar su detección y abordaje. Revista médica de Chile, 143(7), 887-894. https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?pid=S0034-98872015000700010&script=sci_arttext
  • Miranda Moreno, M. D., Bonilla García, A. M., & Rodríguez Villar, V. (2015). Depresión Postparto. Trances.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.