7 nycklar till att kommunicera med din partner

Kommunikation är en grundläggande del av varje relation. Att visa intresse för varandra och varandras preferenser, erkänna varandras känslor och visa ömsesidig respekt är några av nycklarna till att kommunicera med din partner.
7 nycklar till att kommunicera med din partner
Natalia Cobos Serrano

Skriven och verifierad av socialpedagogen Natalia Cobos Serrano.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

God kommunikation gör problemlösning enklare i både nuet och framtiden för ett par i en relation. Det hjälper också föräldrar att visa enighet och sammanhållning inför sina barn, något som är mycket fördelaktigt när man uppfostrar en familj. I dagens artikel kommer vi att avslöja sju nycklar för att kommunicera effektivt med din partner.

1. Visa intresse för vad din partner har att säga när ni pratar

När vi kommunicerar lyssnar vi ofta för att svara snarare än att lyssna för att förstå. Det är ett av de största problemen med kommunikationen i en relation.

När vi pratar har vi alla en önskan om att andra ska lyssna uppmärksamt på oss. För par leder bristen på uppmärksamt lyssnande till allvarlig skada på relationen.

Då vi lyssnar på ett klagomål eller på kritik har vi en tendens att börja tänka på hur vi ska svara. Det distraherar vår uppmärksamhet från vad partnern faktiskt säger, och hindrar oss från att förstå hur de känner. Behandla inte de argument du har med din partner som en tävling där en sida vinner och den andra sidan förlorar.

“Kärlekens första plikt är att lyssna.”

Paul Tillich

2. Tala i första person och från ditt eget perspektiv när du kommunicerar med din partner

Om du vill behålla fred när du pratar om ett problem med din partner är det viktigt att du använder pronomenet “jag”. Det är det bästa sättet att låta din partner veta att någonting stör dig.

Om du tvärtom pekar med fingret och anklagar din partner kommer ditt budskap att ses som kritiskt och attackerande. Undvik till exempel att säga saker som: “Du skämmer alltid ut mig inför dina föräldrar”. Ett bättre alternativ skulle vara att säga: “Jag kände inte mycket stöd från dig igår kväll när vi hade middag med dina föräldrar”.

kommunicera med din partner: man och kvinna diskuterar

3. Undvik att visa avsky mot din partner

Enligt den bästsäljande författaren Arielle Ford är att uttrycka förakt den främsta anledningen till att par separerar. Ford säger att vara föraktfull, defensiv, undvikande och att uttrycka sig konstant kritiskt är de fyra faktorer som förstör en relation.

Om din partner känner sig begränsad eller självmedveten när han eller hon talar till dig kommer han eller hon inte att känna sig trygg. Det leder till ineffektiv eller obefintlig kommunikation i ditt förhållande. Som en konsekvens kommer din partner inte att visa vem han eller hon är när du är i närheten.

4. Välj rätt tid att prata om viktiga frågor

Många gånger kan en konversation snabbt gå fel helt enkelt för att vi inte väntar på rätt ögonblick för att initiera den. Men hur kan vi veta när rätt tid är inne?

Arielle Ford föreslår att man börjar med denna enkla fras: “Tror du att det är en bra tid för oss att prata? Det finns en fråga som jag tycker är svår och jag behöver prata med dig om den”. Om din partner säger att tiden inte är rätt, fråga honom eller henne när en bra tid skulle vara.

Det är oerhört viktigt att inte få din partner att känna sig tvingad att prata vid en viss tidpunkt. Om din partner arbetar eller studerar eller är väldigt trött, försök att ha tålamod och vänta på ett bättre tillfälle att prata. Annars kommer er konversation sannolikt att bli till en bitter strid innan du vet ordet av det.

5. Visa intresse för din partners åsikter och intressen när ni kommunicerar

Att prata om de intressen ni har gemensamt är det bästa sättet att knyta an och kommunicera med din partner. Om du vill ha trevliga samtal med din partner, ta reda på vad han eller hon gillar. På så sätt kommer konversationen att flöda mycket smidigare, vilket kommer att vara mycket fördelaktigt för ert förhållande.

Därför är det viktigt för partners att lyssna på varandra när de pratar om sina intressen. Det är en av de viktigaste nycklarna för att kommunicera med din partner.

Om din partner märker att du inte bryr dig om hans eller hennes intressen och att du inte är intresserad av att prata om dem kommer det att utgöra ett hinder i kommunikationen.

6. Fokusera på problemet som är relevant just nu

När partners bråkar är det vanligt att de tar upp problem från det förflutna. Samtidigt gör vi ofta en poäng av något som inte har något med problemet att göra. Det gäller speciellt när man börjar tappa humöret.

Uppbrott mellan par

Släpp andra problem som ni har haft tidigare när du pratar med din partner. Du måste acceptera att ni får prata om dem vid en senare tidpunkt, men med ett villkor – frågan måste hanteras och inte bara sopas under mattan.

Du kan inte leva i tron att du och din partner kommer att komma överens varje gång ni har meningsskiljaktigheter. Om du gör det kommer det bara att ge upphov till mer spänning och konflikt. Ibland är det bättre att ta en paus och komma tillbaka till det senare.

7. Prata om hur du känner när du pratar med din partner

Det är normalt att vi brukar kritisera vår partner när vi bråkar. När vi gör det får det bara vår partner att känna sig attackerad och bli defensiv.

En av de mest användbara nycklarna för att kommunicera med din partner är att inte peka finger åt dem. Tala istället om hur du känner.

Navigera samtalet så att du kan förklara hur du känner dig och så att du kan uttrycka dina känslor. Genom att göra så guidar du konversationen mot en varmare och mer förstående ton.

Sammanfattningsvis bör vi aldrig förbise vikten av god kommunikation med vår partner. Respektera varandra, visa intresse för varandra, vet hur ni ska lyssna och bekräfta varandras känslor – det är alla nycklar till att göra ditt förhållande till ett som varar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • De Lourdes, L. (2007). Entendiendo a la pareja: marcos teóricos para el trabajo terapéutico. Editorial Pax México. México D.F.
  • Ford, A. (2017). Convierta a su pareja en su alma gemela. HarperCollins. Estados Unidos: Tennessee.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.