4 tecken på förlossningsdepression hos män

4 tecken på förlossningsdepression hos män

Senaste uppdateringen: 16 oktober, 2019

Förlossningsdepression hos män är vanligare än du kanske tror. Världshälsoorganisationen (WHO) säger att minst 10% av män visar tecken på det efter sitt barns födelse.

Enligt uppgifter från WHO kan förlossningsdepression förekomma hos upp till 40% av kvinnor efter att de har fött barn. Men män axlar också en tung börda trots att det kanske inte verkar som det vid första anblicken.

Det svåraste med förlossningsdepression är att män ofta låtsas att allt är bra. Ibland är det svårt för dem att erkänna att situationen har överväldigat dem.

Kvinnor brukar ha fördelen att kunna uttrycka sina känslor bättre, utan att vara rädda för konsekvenserna.

Förlossningsdepression centreras kring känslor. Majoriteten av människor gläds över en graviditet och sitt barns födelse, men ingen vet hur förändringen kan komma att påverka dem.

När män drabbas av förlossningsdepression visar de det på ett helt annat sätt än kvinnor gör. I den här artikeln delar vi med oss av de viktigaste tecknen på förlossningsdepression hos män.

Hur man känner igen förlossningsdepression hos män

gravid kvinna jämför sin mage med en mans

Tecken på förlossningsdepression hos män associeras inte alltid med den typiska bilden av sorg.

Män uttrycker depression på andra sätt än kvinnor gör. De kan inte alltid visa sin depression genom sorg, utan snarare genom irritabilitet och aggressioner.

Ursprunget till depressionen är densamma som hos kvinnor. Men män uttrycker den på ett helt annat sätt.

Experter menar att faderskapet kräver mycket fysisk och mental ansträngning som kan ge psykologiska effekter. De kan uppleva en känsla av allmän känslomässig överbelastning.

Här är några tecken på förlossningsdepression hos män:

Ångest

Ångest är vanligt under graviditeten och perioden efter förlossningen. Det är ett tydligt tecken på en känslomässig störning. Många av de förändringar som uppstår efter förlossningen är permanenta.

Som föräldrar känner vi som om vi är väldigt långt från att kunna återgå till det normala. Dessutom säger psykologer att män huvudsakligen oroar sig över att inte kunna uppfylla barnets behov.

De kan också känna ångest av möjligheten att mamman emotionellt “ersätter” dem med barnet.

Drastiska humörsvängningar

Om ditt barns pappa är naturligt butter kan det bli ännu värre vid förlossningsdepression.

Om du märker drastiska humörsvängningar kan det vara för att din partner blir defensiv. Kanske är hans dåliga humör hans sätt att gömma sig från rädslan. Det är också ett sätt att undvika frågor och trakasserier.

Aggressivitet

man och kvinna sitter på säng och ser ut att vara ovänner
Precis som humörsvängningar kan mäns aggressivitet vara en sköld. Tänk på att de inte låtsas. Deras aggressivitet har en psykologisk grund.

Hotet att bli ersatt kan också få dem att bli aggressiva. De antar att de kommer att ersättas förr eller senare.

Under de första dagarna efter födseln kräver bebisen mycket uppmärksamhet. De blir mammans högsta prioritet. Därför är deras känslor något förståeliga.

Brist på motivation och apati

Symptomen på förlossningsdepression uppstår som ett svar på förändringar i pappans liv.

Men att inte veta hur han ska hjälpa sin partner kan också orsaka apati. Män vet inte allt om kvinnokroppen, så de kan känna sig lite hjälplösa om deras barn är en flicka.

Ibland kommer andra kvinnor, vänner eller släktingar för att hjälpa mamman och det kan få mannen att känna sig åsidosatt. Som en konsekvens börjar han känna sig modlös.

Dessa tecken kan vara enkla att se, men man måste samtidigt tolka dem ordentligt. Även om det är svårt att hantera någon som är sur eller aggressiv måste man hjälpa dem att övervinna situationen.

Tålamod, förståelse och kärlek går hand i hand med att lindra förlossningsdepression hos män.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.