En nybliven mammas sömn

Sömn är viktigt för att må bra, men en nybliven mammas sömn påverkas av den nya ankomsten. I den här artikeln tar vi upp några rekommendationer för att göra det lättare för dig.
En nybliven mammas sömn
Elena Sanz Martín

Skriven och verifierad av psykologen Elena Sanz Martín.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Det råder ingen tvekan om att en bebis ankomst förändrar hela familjens liv. Rutiner och prioriteringar ändras drastiskt. Det finns nya förpliktelser och en ny oro som aldrig upplevts tidigare. Men framförallt påverkas en nybliven mammas sömn.

Faktum är att ett av de främsta problemen för nyblivna föräldrar är att inte få tillräckligt med kvalitetssömn. Brist på sömn kan leda till allvarliga fysiska och emotionella problem. Därför är det viktigt att försöka få så mycket sömn som du bara kan.

En nybliven mammas sömn

Den nya mamman är vanligtvis utmattad efter förlossningen. Men hon kan inte vila, för hon måste nu ta hand om sitt nya barn. Även med pappans hjälp är det utmattande, för det finns vissa saker som bara en mamma kan göra – amma, till exempel.

nybliven mammas sömn: baby och mor sover
Nyfödda sover cirka 18 timmar om dygnet, men de sover inte alla dessa timmar i streck. Därför är det oundvikligt att en nybliven mammas sömn förändras. Alla hennes hormoner verkar dessutom arbeta emot henne vilket gör henne ännu tröttare under dagen.

Ändå är sömn otroligt viktigt för nya föräldrar, eftersom det hjälper dem att hålla sig friska. Dessutom ger det dem orken att knyta an till och ta hand om sitt barn. Därför är det viktigt att följa några riktlinjer för att göra mesta möjliga av sömnen man faktiskt får.

Hur man förbättrar en nybliven mammas sömn efter förlossningen

Följ ditt barns schema

Försök att följa ditt barns sömnschema. Spädbarn har en tendens att fördela sin sömn över korta tidsperioder. Om du bara försöker sova på natten är det därför nästan omöjligt att hålla jämna steg med ditt sömnbehov. Försök därför att sova varje gång ditt barn sover.

Glöm tidigare rutiner och scheman, glöm dina väntande uppgifter och oroa dig inte över om ditt hem är stökigt. Sov när ditt barn sover. Under den här perioden har sömn högsta prioritet, näst efter det nyfödda barnet, och allt annat kan vänta.

Få ut det mesta av sömnen på natten

Nattsömnen är den du behöver mest. Men den representerar bara en av de sex eller sju perioder som bebisen fördelar sin sömn på. Om du vill få mer sömn på natten måste du hjälpa ditt barn att förstå när det är natt och när det är dag.

För att göra det bör du på dagen låta ditt barn vila i ett rum där mycket solljus kommer in och där han eller hon kan höra ljud från omgivningen. När det är natt ska du tvärtom försöka lägga ditt barn i ett mörkt och tyst sovrum.

Om du dessutom matar ditt barn med nappflaska ska du tveka inte att delegera en eller flera nattmatningar till din partner. Kom ihåg att det är bäst om ni båda tar hand om er nyfödda tillsammans så att ni får mer vila.

nybliven mammas sömn: mor och baby sover
Om du valt att amma istället, undvik att titta på klockan eller mobilen under nattmatningen. Det kan sätta igång dina tankar och göra det svårt att somna om. Mata bara ditt barn och återgå sedan till att sova vidare.

Håll dig till en bra sömnrutin

Försök att alltid sova i din egen säng och se till att det är mörkt och tyst. Undvik att sova i soffan eller med tv:n på, eftersom det gör att du inte går in i den djupa sömnen. Dessutom är det viktigt att inte äta eller dricka stimulerande mat och dryck. Du kan också förbättra din sömn genom att utöva någon form av regelbunden, måttlig träning.

Delegera uppgifter

Kom till slut ihåg att du inte behöver göra allt på egen hand. Lär dig att delegera och ta hjälp av dina nära och kära när du behöver en paus. Det kommer att göra dig starkare och lyckligare och det gör att du bättre kan ta hand om ditt barn.

Och framförallt, njut av hela upplevelsen. Kom ihåg att om ett par månader kommer ditt barn att sova mer under natten och allt kommer att förbättras. Kom ihåg att hålla dig lugn, ha tålamod och vara optimistisk för att kunna njuta av de första månaderna av ditt barns liv.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.