De många fördelarna med barnbibliotek

Barnbibliotek kan i hög grad främja våra barns utbildning. Ta reda på lite om deras historia och varför de är så viktiga.
De många fördelarna med barnbibliotek

Senaste uppdateringen: 29 december, 2019

Förutom skol- och hemaktiviteter är många andra aktiviteter viktiga för att uppmuntra barns utveckling. Bland dem finns sport, spel, musik, teater och naturligtvis barnbibliotek. Att ta dina barn till biblioteket kan ha ett mycket positivt inflytande på olika aspekter av deras utveckling.

Vi rekommenderar starkt att föräldrar går till barnbibliotek med sina små. De får då reda på hur de fungerar och får den sunda vanan att besöka dem. Samtidigt kan de njuta av de specialdesignade aktiviteter som bibliotek kan erbjuda barn.

I många städer finns det bibliotek uteslutande menade för barn, eller åtminstone med avdelningar som tillägnas barnböcker.

Goda skäl att ta barn till biblioteket

En av de främsta anledningarna till att ta barn till biblioteket från en ung ålder är att det uppmuntrar deras intresse för att läsa. Om de har ett brett utbud av böcker till hands för att underhålla sig blir de motiverade att spendera tid med att bläddra i dem. Det är en fantastisk aktivitet för dem och de kommer förmodligen att vilja gå dit regelbundet.

Barnbibliotek har en bra atmosfär

Atmosfären på barnbibliotek är utmärkt för att uppmuntra barn att läsa. Det är mysigt, tyst och bekvämt, och böckerna är vanligtvis strategiskt placerade så att barn lätt kan nå dem.

Att regelbundet besöka ett bibliotek med barnen är också ett sätt att skapa en mycket berikande kulturell vana. Dessutom uppmuntrar det dem att undvika en stillasittande livsstil, eftersom de måste göra ansträngningen att gå dit.

Bibliotek hjälper barn att lära sig reglerna för samexistens

Att ta barn till biblioteket hjälper dem att lära sig respektera vissa regler för samexistens. Det hjälper dem också att respektera andra.

Det faktum att man ska vara tyst på bibliotek lär också barnen vikten av att vara tysta och inte störa andra. Du kan också ta tillfället i akt att lära dem vikten av att ta väl hand om böcker. På så sätt kan andra också njuta av dem.

Förutom att vara tysta och ta väl hand om böckerna måste de också lära sig vikten av att returnera böckerna före det angivna returdatumet.

Ett bibliotek lär dessutom barn att värdera offentliga tjänster. Förklara för dem hur glada de ska vara över att kunna använda dem helt gratis.

Bibliotek

Barnbibliotekets historia

Ett av de mest kända barnbiblioteken öppnades 1965 i den franska staden Clamart. Detta bibliotek bar namnet La Joie des Libre. Det hade en barnavdelning som inget annat – ett fantastiskt utrymme speciellt utformat för barn och ungdomar.

Även om det inte var det första barnbiblioteket i Europa hade det en stor inverkan. Denna plats tog inspiration från ett annat berömt barnbibliotek som öppnades i Paris 1924: L’heure Joyeuse.

Det var ett bibliotek inspirerat av initiativ från en amerikansk institution. Det ingick i en bredare plan för att hjälpa till att återuppbygga europeiska länder efter första världskriget. Det bästa med denna plats var det respektfulla välkomnande som gavs alla barn, oavsett deras sociala eller kulturella ursprung. Det var något som inte alls var vanligt på den tiden.

Detta bibliotek hade ett mycket ljust och mysigt läsutrymme med möbler speciellt designade för barn. Böckerna valdes ut noggrant och alla låg på hyllor inom räckhåll för barn.

Det berömda parisiska biblioteket var en verkligt revolutionerande plats som var mycket framgångsrikt bland barn och ungdomar. De tyckte att det var ett mycket trevligt och välkomnande utrymme, och bibliotekariernas arbete där hölls kvar i minnet väldigt länge efteråt.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.