Vad det innebär att bli mobbad och hur du hjälper barnet

Vad det innebär att bli mobbad och hur du hjälper barnet
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Ditt barn kommer hem från skolan och du kan se att han är upprörd. Han blir mobbad är den första tanken du tänker. Så du försöker närma dig honom, ditt hjärta brister när du ser honom lida så. Du börjar fråga honom om vad som hänt men han verkar rädd och inte intresserad av att prata. De retar honom och gör sig roliga på hans bekostnad i skolan.

Du börjar avsky skolans korridorer och klassrum. De platser där barn kan få utstå de värsta grymheterna. Du kan se sorgen i ditt barns ängsliga ansikte och det krossar ditt hjärta.

Oavsett din vikt, längd, ditt kön eller din etnicitet. Ingen slipper undan denna nya form av övervåld. Du har inte en aning om vad du ska göra för att skydda ditt barn. Du är fylld av ångest och frågar dig själv, “Vad kan jag göra om han/hon blir mobbad?” Vi har sammanställt några effektiva sätt att hantera denna situation på.

Om hon är mobbad, visa henne att hon är annorlunda och unik

Ledsen pojke i förgrunden, två barn som pekar och skrattar i bakgrunden

Om ditt barn är måltavla för hänsynslösa tråkningar, fokusera då på vad de andra barnen faktiskt säger. Påpeka alla saker, förutom vad de retar henne för, som gör henne unik och annorlunda än alla andra.

Självklart får de egenskaper som gör henne annorlunda aldrig framställas på ett negativt sätt. Hon bör kunna acceptera sig själv precis som hon är, och förstå att detta är det som gör henne unik och speciell.

Du kan till och med påminna henne om alla de människor som har lyckats med olika prestationer i livet, trots att de hade samma egenskaper som hon är retad för. Dela med dig om att du också brukade bli mobbad och berätta för henne vad du också behövde utstå.

Han är inte ensam om att bli mobbad

Visa honom att han inte är ensam om att ha gått igenom detta. Förklara också att människor alltid kommer att ha något att säga. Det är så som det är, även när ingen ber efter deras åsikter. Folk tycker om att döma, även om de kanske inte vet det. Bakom varje person finns deras livshistoria.

De ogudaktiga är offentligt nedsättande mot goda män, och i hemlighet respekterar de dem och är avundsjuka.

Manuel Tamayo y Baus

“I svaghet blir jag starkare,” borde vara den mantra som inspirerar ditt barn att fortsätta slåss om det blir mobbat. Han eller hon bör inte tillåta att andra trycker ner dem. Andras elaka handlingar ska inte få dem att må dåligt. De är en klar representation av deras egna osäkerheter. Dessa typer av åtgärder gör ingenting annat än exponera personens egna brister och fel.

Hon blir mobbad: vad kan hon göra?

Först och främst bör hon ta de ord som används mot henne som en representation av den som uttalar dem. Hon bör inte låta saker som andra människor säger irritera henne. Ignorera dem som har mindervärdeskomplex. De som känner behovet av att racka ner på andra för att känna sig överlägsna.

De som mobbar andra mår dåligt själva och när hon fortsätter på sin väg, kommer livet att ta hand om att sätta alla på plats. Då kommer hon kunna bevisa att ingenting de har sagt har påverkat henne, och vilken stor person hon är.

barn blir mobbat

Ditt barn får aldrig glömma det faktum att hon är unik och speciell. Kanske ser hon inte ut som alla andra, men det betyder verkligen inte att hon är konstig. Nej inte alls. Att vara annorlunda har aldrig varit en dålig sak. Tvärtom bör hon alltid veta att det finns värde i hennes unika karaktär.

Ge ditt barn självförtroende

Uppmuntra ditt barn att vara nöjd med den han är. Med både brister och styrkor. Att älska sig själv, med fullständigt självförtroende. Att acceptera sig själv. Och att veta att det bra att vara annorlunda, i kropp, sinne, själ och ande, gör att du tänker och fungerar annorlunda. Vad är det bästa som ditt barn kan göra när han mobbas?

Det finns inget bättre svar än att le. Tro oss, det kommer bara att torka av flinet på hans plågoandes ansikte. Den som bara skrattade åt ditt barns tårar, vet bara inte vad han ska göra då, men han kommer att känna sig liten och underlägsen när han ser att deras giftigheter inte påverkar honom.

Skratta bara och var glad. Det här är det värsta du kan göra mot en elak person.

Mobbning är ett instrument som används av den okunniga och självmedvetna varje dag för att få honom att känna sig överlägsen.

-Anonym-


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Albornoz, N., Silva, N., & López, M. (2015). Escuchando a los niños: Significados sobre aprendizaje y participación como ejes centrales de los procesos de inclusión educativa en un estudio en escuelas públicas en Chile. Estudios Pedagógicos (Valdivia), 41(ESPECIAL), 81-96. https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?pid=S0718-07052015000300006&script=sci_arttext
  • Castillo Quiñonez, G. G. (2015). Promover los valores sociales y familiares para evitar las burlas y el índice de malas palabras dentro del salón de clases en los niños de 4 a 5 años de la escuela Dr. Otto Arosemena Gómez año lectivo 2014-2015(Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil Facultad de Filosofía, Letras y Ciencias de la Educación). http://repositorio.ug.edu.ec/handle/redug/13219
  • Loredo-Abdalá, A., Perea-Martínez, A., & López-Navarrete, G. E. (2008). “Bullying”: acoso escolar. La violencia entre iguales. Problemática real en adolescentes. Acta pediátrica de México, 29(4), 210-214. https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumen.cgi?IDARTICULO=19590
  • Reynolds, C., & Richmond, B. (1997). Escala de ansiedad manifiesta en niños (revisada). CMAS-R. Manual. México: El Manual Moderno.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.