Ska du låta dina barn sova med dig?
Det eviga dilemmat för många föräldrar är om de ska låta sina barn sova med dem eller inte. Det är ett faktum att spädbarn i många hem gråter för att få lite tröst och närhet. Om barnen är äldre vandrar de ofta över till sin mammas och pappas säng på jakt efter lite sällskap.
Vissa föräldrar undrar om de borde låta dem sova hos dem. Vad ska man egentligen göra? Många låter sitt barn sova i föräldrarnas säng bara så att de kan få somna om igen, och för att inte behöva gå upp och ta dem till sin egen säng. Men är detta lösningen? Är det här rätt att göra?
Det finns stora skillnader här. Forskare som studerar föräldraskap är inte enade om sin åsikt, utan delas in i två grupper:
- de som stöder föräldrar som låter sina barn sova i deras säng
- de som hävdar att barnen måste sova ensamma
Fördelarna med att låta dina barn sova med dig
Underlättar amningen om natten
Om en bebis sover i föräldrarnas säng underlättar det för mamman att amma utan att behöva gå upp. På det här sättet kan hon sova bättre och amningen blir mycket bekvämare.
En annan fördel här är att ju fler gånger barnet äter under natten, desto mer mjölk kommer mamman att producera under dagen.
Ger föräldrarna sinnesfrid
Mammor, särskilt om de är förstagångsmammor, oroa sig ofta för att deras barn ska sluta andas och går därför upp hela tiden för att kontrollera att allt står rätt till. Om barnet sover i din säng försvinner denna oro, eftersom du kan se barnet andas och kan kontrollera andningen varje gång han eller hon vaknar.
Barn som sover hos sina föräldrar sover mer
Många experter menar att det är bevisat att barn som sover hos sina föräldrar sover bättre. När de vaknar och känner sina föräldrar i närheten somnar de omedelbart om och sover vidare. Men om de är på egen hand skriker de ofta efter sina föräldrar av ren överlevnadsinstinkt.
I vissa åldrar kan barn inte förstå varför deras föräldrar sover i ett annat rum och det är därför de motsätter sig att sova ensamma.
Förbättrar anknytningen
Ett spädbarn behöver närkontakt med mamman för att känna sig trygg och bygga upp anknytningen.
Som vuxna får de bättre självkänsla
En del människor hävdar att samsovning förbättrar barnets självkänsla som vuxen. Dessutom menar de att det minskar beteendeproblem och underlättar självständighet. Det finns dock inga klara vetenskapliga bevis som stöder detta för tillfället.
Nackdelar med att låta dina barn sova med dig
Föräldrarna sover sämre
När barn sover hos sina föräldrar betyder det i princip alltid att föräldrarna inte får tillräckligt med vila. Barn rör sig mycket medan de sover; de sparkar, de vaknar till. Det gör det ofta omöjligt för föräldrarna att få en god natts sömn.
Parets sexliv påverkas
Om barnet alltid sover hos föräldrarna påverkas så småningom parets intimitet och sexliv. Men om du är lite flexibel finns det såklart möjlighet att hitta andra stunder och platser för ert intima liv – stunder som inte sammanfaller med ert barns sovtider.
Försenar barns evolutionära utveckling
Detta gäller mer för barn runt sju eller åtta år som fortfarande sover hos sina föräldrar. Barn måste ha sitt eget utrymme och bli trygga i det. Om de inte gör det kan det skada deras utveckling.
Vänjer dem vid dåliga vanor
Det diskuteras mycket om detta. Vissa menar att det inte är någon dålig vana att ett barn vill sova med sina föräldrar.
Å andra sidan finns det de som tycker att om föräldrar tillåter sina barn att sova hos dem så skämmer de bort dem. De tycker att det är bättre för dem att sova i sin egen säng eftersom de behöver sitt eget utrymme för att utvecklas ordentligt.
Gör dem emotionellt beroende av föräldrarna
Att sova i föräldrarnas säng kan innebära att barnet blir känslomässigt beroende av sina föräldrar och inte utvecklar sin självständighet som han eller hon borde göra.
Som vi har sett i den här artikeln är samsovning en mycket omdiskuterad fråga bland föräldrar såväl som forskare.
Men i slutänden är det föräldrarnas beslut, inte barnets eller någon annans. Vad de vill göra och vad de känner sig bekväma med kommer att vara rätt sak att göra för dem. Det viktigaste är att det fungerar bra för var och en.