Sexliv och amning: Hur du hanterar hormonerna

Vi pratar inte ofta om hur ens sexliv påverkas av amning, men det är en mycket viktig kombination. Hormonella förändringar kan ha fysiska och känslomässiga konsekvenser för ett pars kärleksliv. Men du kan övervinna dem med kärlek och omtanke.
Sexliv och amning: Hur du hanterar hormonerna

Senaste uppdateringen: 12 november, 2019

En bebis ankomst sprider stor lycka och glädje. Den nya lilla familjemedlemmen lyser upp allas liv. Men samtidigt kan nya problem dyka upp som man kanske aldrig tänkte på innan, t.ex. hur man balanserar sitt sexliv och amning.

Under graviditeten kanske ni inte hade några problem med intimiteten. Men i och med amningen kan hormonella förändringar få allvarliga följder för ett pars sexliv.

Sexliv och amning: Hormonella effekter

Amning styrs av en kaskad av hormoner som påverkar hela kvinnans kropp och psyke. Efter födseln stimulerar barnets sugande produktionen av hormonet prolaktin.

Detta hormon ökar mjölkproduktionen och fördröjer frisättningen av östrogen och testosteron. Därför kan du komma att känna en betydligt mindre sexlust.

Dessutom lider man ofta under amningen av vaginal torrhet, värmevallningar och irritation, som liknar symptomen man upplever under klimakteriet. Dock är det olika för varje kvinna.

Därför är det viktigt att veta att alla dessa symptom är övergående. I genomsnitt kan det ta 3 till 4 månader innan allt går tillbaka till det normala.

Fysiska konsekvenser av amning

Andra aspekter som påverkar sexlivet under amningsperioden är fysiska förändringar. Under de första dagarna och veckorna efter födseln behöver barnet mycket omsorg och uppmärksamhet. Det leder ofta till en betydande brist på sömn och en enorm trötthet. Utan tvekan påverkar det också ett pars intimitet.

Den rätta stämningen kanske inte infinner sig heller eller så kan barnet avbryta er mitt i akten med att börja gråta.

Utöver det kan en episiotomi göra sex smärtsamt och svårt att njuta av. Det händer ofta kvinnor som föder vaginalt.

I det fallet rekommenderar vi att ni använder glidmedel för att underlätta samlaget. Dessutom kan ett långt förspel och mycket kärlek hjälpa till att hantera situationen.

Emotionella effekter av amning

En annan faktor som blir viktig efter förlossningen är de känslomässiga effekterna. Under de första dagarna, och även veckorna, formas anknytningen mellan mor och barn och det är en omvälvande process.

Den åtföljs av en hög produktion av endorfiner, vilket skapar en kärleksfull anknytning och atmosfär mellan mor och barn. Därför ger du all din kärlek, ömhet och uppmärksamhet åt barnet, och kanske inte lika mycket till din partner.

Drt går att övervinna med kommunikation, kramar och kärlek, och inte nödvändigtvis med sex. Då och då känner mannen sig utanför och bortvald, och kanske att hans partner har förändrats. Det är viktigt att inte glömma hans känslor i det hela!

sexualitet och amning: baby ammar

Hur är sex under amningsperioden?

När ni återupptar ert sexliv kan det vara lite obekvämt i början. Det kan bero på fysiskt obehag, men även hormonerna.

Du kan också läcka mjölk under sexakten som ett svar på produktion av oxytocin. Det aktiveras när du är sexuellt upphetsad. Du kan även se det här som något positivt då det visar att du njuter av ögonblicket.

“Prolaktin ökar mjölkproduktionen och fördröjer frisättningen av östrogen och testosteron. Därför kan du komma att känna en betydligt mindre sexlust.”

Kan man känna sig sexuellt tillfredsställd medan man ammar?

Ja, det är möjligt! Vissa kvinnor uppnår till och med orgasm. Detta kan förbluffa vissa kvinnor, och till och med ge dem känslor av skuld och skam.

Men det är bara ett resultat av hormonerna, och det är inte dåligt alls. Under amningen frigör kroppen oxytocin i stora mängder. Det är samma hormon som kontraherar din livmoder när du är sexuellt upphetsad.

sexualitet och amning: man och kvinna i säng, kvinnan läser och mannen håller en hand på hennes bok

Råd om sexliv och amning

Att ha sex medan du ammar kan orsaka obehag och väcka många frågor. Det är dock möjligt att fullt ut njuta av den här tiden i ditt liv. Vi har några tips till dig:

  • Försök att hålla dig lugn och ha ett öppet sinne. Välj stunder när du är avslappnad.
  • För att vara säker, använd preventivmedel. Se till att det är ett som är säkert och inte stör amningen.
  • Det är viktigt att prata med din partner. Prata om vad du vill göra och sätt gränser.
  • Dölj inte och tolerera inte obehag eller smärta. Båda två måste kunna njuta av intimiteten.
  • Var inte generad om du läcker mjölk under sex. Det är en naturlig och tillfällig process.
  • Ta dig tid och berätta för din partner att du behöver hans stöd och tålamod. Det här hjälper dig att känna dig helt avslappnad och njuta av sex tills du känner dig normal igen.

Sammantaget bör ditt sexliv och amning inte vara en kombination som håller dig från att njuta av er intimitet som ett par. Kom ihåg att kommunicera och ta stöd av varandra.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Un regalo para toda la vida. Guía de la lactancia materna. Carlos González. Ed. Temas de Hoy, 2006.
  • La Liga de la Leche Internacional. El arte femenino de amamantar. México: Pax, 2001.
  • Manual de Lactancia Materna. De la teoría a la práctica. Comité de Lactancia Materna de la Asociación Española de Pediatría. Ed. Panamericana, 2008.
  • Portalatín, B. ¿Qué pasa con la sexualidad durante la lactancia? 2013. El Mundo | Salud.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.