5 hantverk som bygger emotionell intelligens
Ett sätt att lära barn att identifiera känslor, både sina egna och andras, är att genom hantverk som bygger emotionell intelligens.
Under de första åren av livet utvecklas motoriska, kognitiva och kommunikativa förmågor. Samtidigt lär man sig sociala färdigheter och upptäcker känslor. De senare är, enligt forskning från Center for Child Development vid Harvard University, en del av den normala hjärnarkitekturen, men deras utveckling är också starkt påverkad av miljön.
Av denna anledning kan både föräldrar och lärare göra mycket för att arbeta med emotionell intelligens hos barn. Detta sker genom att införliva berättelser, audiovisuella resurser och även vissa hantverk som låter dem förstå vad känslor är och hur de uttrycks.
Nedan kommer vi att dela med oss av ett antal hantverksprojekt av den här typen som är enkla, roliga och lätta att utföra. Det är möjligt för barn att utföra dem med material de har hemma, utan att behöva spendera mycket pengar.
Glädje, sorg, ilska: Hur man formar känslor med barns händer
Har du någonsin tänkt på hur dina händer påverkar regleringen av dina känslor? Prova dessa pyssel med dina små och du kommer att upptäcka svaret.
1. Leransikten
Modellera är ett idealiskt material att använda med de små, eftersom det är lätt att använda, tvätta och förvara. Dessutom älskar barn det!
Material du behöver
- Färgad modellera, till exempel trolldeg
- Något att peta med, till exempel ett träspett
- Kartong
Instruktioner
- Forma leran till olika ansiktsformer: runda, ovala, triangulära. Du kan också välja efter färg, som rött för ett argt ansikte eller gult för ett glatt ansikte.
- Markera ögonen och munnen med de olika uttrycken med hjälp av spetten.
- Placera ansiktena på kartongen och lär barnen namnen på varje känsla.
2. Känslornas vår
När säsongen av blommor närmar sig kan vi planera ett hantverk för att arbeta med emotionell intelligens. Denna uppgift är idealisk att utföra med barn som redan kan läsa och skriva.
Material du behöver
- Färgat konstruktionspapper
- Penna för att rita
- Schabloner med blomformer
Instruktioner
- Hitta och skriv ut blomschabloner med kronblad.
- Överför formerna till de färgade korten och skär ut dem i delar.
- Prata om känslorna och skriv deras namn på varje kronblad.
- Sätt ihop blommorna och ge ditt hem en vårdekoration!
3. Rita och måla känslor
Att rita olika former av konst är erkänt som ett av de bästa sätten att uttrycka och känna igen olika typer av känslor hos sig själv och andra.
Material du behöver
- Akvareller eller färgad tempera
- En svart penna
- vitt papper
Instruktioner
- Föreslå ett tema för barnen att utvecklas fritt. Det kan vara en familj, ett hus eller ansikten.
- När de är klara öppnar du en gruppdiskussion för att tolka känslorna för varje teckning. Till exempel, varför målade du mamma med det där ansiktet? Vad betyder det?
4. Ansiktsmasker
Teaterföreställning är ett effektivt sätt att lära sig känna igen känslor. Det är också ett fantastiskt uttryckssätt.
Material du behöver
- Tryckta mallar av emojis
- Kartong
- Lim
- Träpaletter
Instruktioner
- Skriv ut emojis cirka 25 cm i diameter och med olika ansiktsuttryck: sorg, ilska, glädje, rädsla och överraskning.
- Limma fast ansiktet på kartongen och klipp ut det.
- Fäst träpaletten på baksidan för att montera ansiktena.
5. Väderkvarnar för att hantera känslor
Att lära sig att andas är bra för att hantera känslor, och det är därför det här hantverket är så intressant.
När barn blåser på väderkvarnen kan de kontrollera om de gör det på ett lugnt eller upprört sätt, hur de mår i det ögonblicket och hur mycket energi de förbrukar i varje enskilt fall.
Material du behöver
- Färgat konstruktionspapper
- En svart penna
- En linjal
- Sax
- Tjock kartong
- Ett stift
Instruktioner
- Rita på kartongen en kvadrat med 25 cm på varje sida och klipp ut den.
- Markera fyra diagonaler från spetsarna till mitten och skär, lämna ett utrymme i mitten.
- För ändarna till mitten och limma ihop dem.
- Skär den tjocka kartongen i en paddelform, cirka 4 cm bred och 25 cm lång.
- För att avsluta gör du ett hål i mitten av blomman, trycker igenom ett stift och fäst kartongspaden.
Fördelarna med hantverk som bygger emotionell intelligens
Utbildning utvecklas dag för dag, och ett av ämnena som har införlivats i undervisnings- och inlärningsprocessen är utvecklingen av emotionell intelligens. Under tidig barndomsutbildning är ett av sätten att ta itu med känslor den som sker genom hantverksaktiviteter. Detta ger barn många fördelar, till exempel följande:
- Det hjälper dem att uttrycka känslor på ett lekfullt sätt.
- Uppmuntrar utvecklingen av finmotorik, samtidigt som det skapar ett utrymme för lärande och givmildhet.
- Bidrar till att identifiera känslor, såsom glädje, ilska, sorg och överraskning, bland annat.
- Det tillåter externalisering av känslor, vilket är nyckeln till att etablera sunda personliga relationer, oavsett om det är familjemässigt, personligt eller arbetsrelaterade.
Psykologen Jaak Panksepp postulerar att känslor reagerar på biologiska egenskaper hos hjärnans funktion och är djupt inbäddade i den under barndomen. Men föräldrar och lärare måste hjälpa till att förbättra den känslomässiga utvecklingen hos sina barn.
Den tid vi ägnar åt dem, de aktiviteter vi föreslår och de hälsosamma miljöer vi ger våra barn bidrar till att lära dem hur man hanterar känslor på ett intelligent och fördelaktigt sätt i livet.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Center on the Developing Child (2011) El desarrollo emocional de los niños está integrado en la arquitectura de sus cerebros: documento de trabajo n.º 2. Harvard University Disponible en: https://46y5eh11fhgw3ve3ytpwxt9r-wpengine.netdna-ssl.com/wp-content/uploads/2004/04/Childrens-Emotional-Development-Is-Built-into-the-Architecture-of-Their-Brains.pdf
- Dormal, M. (2019) ¿Estamos prestando atención al desarrollo emocional de los niños? Banco Interamericano de desarrollo. Disponible en: https://blogs.iadb.org/desarrollo-infantil/es/desarrollo-emocional/
- Thompson, RA y Lagattuta, KH (2006). Feeling and Understanding: Early Emotional Development
En K. McCartney & D. Phillips (Eds.). American Psychological Asociation. Abstract disponible en: https://psycnet.apa.org/record/2006-04286-016