Fördelarna med att leka med modellera

Fördelarna med att leka med modellera
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 11 januari, 2019

Modellera är utmärkt underhållning och sysselsättning för barn. Den låter dem låta sin fantasi sväva fritt och skapa alla slags figurer. I den här artikeln delar vi med oss av några av de främsta fördelarna med modellera för barn.

Lera är en av de populäraste leksakerna bland barn. Därför har vi bestämt oss för att granska både de pedagogiska fördelarna och den underhållning som modellera erbjuder barn.

Modellera är utan tvekan rankad som ett av dina barns favoritleksaker. Och det är idealiskt för föräldrar som letar efter kreativa idéer att underhålla sina barn med.

Att leka med detta material bidrar också till barnets utveckling av hans eller hennes finmotoriska färdigheter.

Möjligheterna att skapa med modellera är oändliga. Detta låter ditt barn lägga många timmar på att leka med det, utan att han eller hon blir uttråkad. Det gynnar också tillämpningen av kreativitet och fantasi.

Modellera tillåter föräldrar och barn att göra historier, karaktärer, djur och, till och med, geometriska former.

Fördelar med modellera för barn

Modellera har många fördelar för barn. Här är bara några:

1. Mer koncentrerade och kreativa barn

Lera gynnar både koncentrationen och kreativiteten hos barn. Knådning, rullning, uppdelning och blandning av lera, uppmärksammar barn om storlek och proportioner.

2. Utveckling av finmotoriska färdigheter

Bearbetningen av detta material gör det möjligt för barn att utveckla sina finmotoriska färdigheter eftersom de använder sina händer och fingrar.

Dessutom, när barnen börjar lära sig att skriva, kommer de att ha lättare att använda en penna för att forma bokstäverna. Därför kan det betraktas som en indirekt övning inför skrivning.

3. De lär sig att uttrycka sig och kommunicera

Lera kan vara en primär form av uttryck och kommunikation. Tänk på att när det gäller barn är beröring ett av deras första kommunikationsmedel.

Från det ögonblick de föds, är beröring deras primära sätt att förmedla sina känslor på.

Det är verkligen ett av de stora icke-verbala sätten som föräldrar och barn kommunicerar på. Det hjälper också barnen att lära sig om var deras kropp börjar och slutar.

4. En form av uttryck

När barn känner sig fångade, frustrerade eller oroliga över utmaningarna i sina liv, kan användningen av modellera främja frisläppandet av negativa tankar och känslor.

Det hjälper också till att minska ohälsosamma vanor som kan vara destruktiva eller improduktiva. Modellera kan vara ett användbart verktyg för att ventilera spänningar, frustrationer och aggressioner.

“En bra leksak är en leksak som kan vara allt utan att vara något konkret.”

-Francesco Tonucci-

5. Tar fram barnens inre känslor

Användningen av detta material kan hjälpa barn att uttrycka ett brett spektrum av känslor. Lera är formbart och därför kan det bli allt som barnen vill att det ska vara.

Den här egenskapen låter dem uttrycka sina innersta känslor och tankar.

6. Förbättrar självkänslan

Att leka med modellera kan vara en givande aktivitet för barn som har tvivel om sin egen kreativitet. Det kan hjälpa dem att förbättra självkänslan och självförtroendet.

Sanningen är att det krävs mycket liten specifik skicklighet att använda lera så därför har de ingen verklig möjlighet att misslyckas. Detta leder till att barn i alla åldrar kan delta fullt ut i denna berikande verksamhet.

7. Den varar länge

En annan fördel med modellera, som till exempel plastellina, för barn, är att deras skapelser och tankar blir konkreta och fria. De kan spara dem och återse dem vid en senare tidpunkt. Detta låter dem beundra sin konst om och om igen.

8. Färg- och formdifferentiering

Modellera kan också blandas ihop och separeras. Detta hjälper dem att lära sig om och urskilja olika färger, former och storlekar.

Blå elefant i modellera

9. Avkoppling

Att leka med modellera är en flexibel och praktisk aktivitet som slappnar av och lugnar den som gör det. Dessa egenskaper gör det till ett underbart terapeutiskt verktyg för att hjälpa barn koppla av under stressiga perioder i deras liv.

10. Personlighetsutveckling

Den här sista fördelen med modellera för barn som vi skulle vilja dela med dig, är utvecklingen av personlighet och egen smak.

Modellera tillåter barn att uttrycka sin personliga smak genom att själva skapa och materialisera sina tankar genom att forma sina favoritfigurer eller välja från de färger de tycker mest om.

Som du kan se finns det många fördelar som lera kan ge barn.

Som förälder är det viktigt att komma ihåg att tack vare de många färgerna, konsistenserna och dofterna som detta material erbjuder, är det idealiskt för att stimulera det unga barnasinnet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Portilla Guerron, A. G. (2013). La plastilina como técnica de apoyo al desarrollo de la motricidad fina para los niños de 3 a 4 años (Bachelor’s thesis, UNIVERSIDAD TECNOLOGICA EQUINOCCIAL. FACULTAD: EDUCACIÓN A DISTANCIA). http://192.188.51.77/handle/123456789/10910
  • Avenia Medina, L. D. F. (2019). Mejorando la motricidad fina en los estudiantes de preescolar a través de la técnica artística del modelado con plastilina. http://repository.libertadores.edu.co/handle/11371/2014
  • Arce Mamani, M. S., & Vilca Molina, J. M. (2017). La aplicación de técnicas con plastilina para el desarrollo de la coordinación oculo manual de los niños de 4 años de la Institución Educativa Privada Gregor Mendel de la ciudad de Juliaca-2016. http://repositorio.unap.edu.pe/handle/UNAP/6828
  • Ambrose, P. P., & Cheong, L. S. (2011). Effects of the Clay Modeling Program on the Reading Behavior of Children with Dyslexia: A Malaysian Case Study. Asia-Pacific Education Researcher (De La Salle University Manila), 20(3). https://web.a.ebscohost.com/abstract?direct=true&profile=ehost&scope=site&authtype=crawler&jrnl=01195646&AN=70257867&h=MpnsVJ5UObGiqR5o%2b5%2fektN0EoZyeY3aYZ6IZD9MoJVEJrdcvDrUgwDyrVRHNUYxRd63kiVKjkF7M7nY9kTN8w%3d%3d&crl=c&resultNs=AdminWebAuth&resultLocal=ErrCrlNotAuth&crlhashurl=login.aspx%3fdirect%3dtrue%26profile%3dehost%26scope%3dsite%26authtype%3dcrawler%26jrnl%3d01195646%26AN%3d70257867

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.