För många leksaker kan vara skadligt för barn

För många leksaker kan vara skadligt för barn
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Du bör inte ge ditt barn för många leksaker. Det är bättre om du erbjuder tid, sällskap och råd. Föräldrar som jobbar långa dagar ger ofta sina barn så mycket saker att de till slut blir bortskämda.

När barnen börjar växa upp och se på tv och all reklam som följer med det kan de börja be om nya trendiga leksaker eller vilja att man köper dem alla leksaker som finns.

Det är viktigt att föräldrar bara ger sina barn de leksaker som de behöver och inte mer. Om man ger barn för mycket leksaker kan det påverka deras emotionella utveckling.

Vad händer med ett barn som får för mycket leksaker? Först och främst kommer barnet inte att använda allt. När ett barn har för mycket leksaker uppskattar han eller hon dem heller inte lika mycket. Det gör även barnet bortskämt och materialistiskt.

Leksaker fyller inte ett tomrum

Inga föräldrar vill att deras barn ska bli materialistiska. Det finns dock många andra saker som kan ge upphov till den här typen av beteende.

En av dem är all reklam som barn dagligen utsätts för. En annan är om föräldrarna inte har någon tid att leka och prata med sina barn.

Föräldrar väljer då ofta att ge sina barn en massa leksaker för att försöka kompensera för tiden de inte är hemma.

De vet att de egentligen bör ägna mer tid med barnen, och i de flesta fall skulle barnen också vilja ägna  mer tid med föräldrarna.

Pojke som leker med leksaker.

Vi menar förstås inte att leksaker inte har något värde, för de fyller många kreativa funktioner för barns utveckling.

Det är dock viktigt att man är medveten om hur man väljer rätt leksaker, utvärderar leksakens funktioner och tänker på om det är något som barnet verkligen behöver.

Om man hela tiden ger barnen leksaker kommer de gradvis att visa allt mindre tacksamhet när de får dessa saker.

Begränsa hur många leksaker du ger dina barn

Utöver att begränsa antalet leksaker som barnet får – vilket också innebär att man koordinerar med vänner och familj – är det bra om man lära sig att välja rätt.

Kom ihåg att den bästa leksaken inte nödvändigtvis är den som kostar mest eller den som är trendig just då.

Den bästa leksaken för ditt barn är en som är lämplig för barnets behov och ålder, och som hjälper barnet att utvecklas som person, samt förbättrar barnets förmågor och potential.

Det är viktigt för barn att leka – de lär sig att fungera i världen genom att leka. Det är anledningen till att deras relation med leksakerna är så viktig.

Föräldrar bör vara uppmärksamma på sina barns lekar. Hur de leker kan ge många ledtrådar om vad de egentligen känner.

Leksakerna som barnet använder bör utveckla barnets fantasi, kreativitet och förmågor. Det är därför det finns vissa som aldrig går ur mode, eftersom de får barnen att utveckla hälsosamma vanor.

Att cykla, sparka boll, klä upp en docka och leka med saker som redan finns i huset kräver inte mycket pengar och byter ut materialismen mot goda stunder med vänner och familj.

Pappa med sina barn.

Familjelekar

Den bästa gåvan du kan ge dina barn är att ägna tid med dem, lära dem att förstå sakers värde, förtjäna sina leksaker och uppskatta en paus från det moderna livet.

Och kom ihåg att du aldrig kommer kunna visa barnen för mycket kärlek genom att ägna tid med dem, bara när du ger dem för många saker.

Så innan du fyller barnens rum med leksaker, försök istället att fylla deras liv med oförglömliga stunder som ger dem riktiga och positiva erfarenheter.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.