5 fraser som alla föräldrar borde använda sig av

5 fraser som alla föräldrar borde använda sig av
Marisol Rendón Manrique

Skriven och verifierad av förskolepedagogen Marisol Rendón Manrique.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

En färdighet som alla föräldrar borde bemästra är att veta vilka fraser som de kan använda för att ha tillräcklig kommunikation med alla medlemmar i familjen.

Att säga rätt ord vid rätt tidpunkt är viktigt för att hjälpa dina barn att tro på sig själva.

Om förhållandet mellan föräldrar och deras barn är starkt och stabilt, är deras barn mer benägna att bli balanserade och framgångsrika vuxna.

Anknytning med fraser, ord och handling

I den här artikeln hittar du flera enkla fraser som kan hjälpa till att göra det bandet du delar med dina barn starkare.

Om du använder dessa fraser hjälper du till att främja egenskaper hos dina barn som: självförtroende, lycka och stark självkänsla. Dra nytta av varje ögonblick för att låta dina familjemedlemmar veta hur viktiga de är för dig.

Om du uttrycker dig själv med kärlek och uppriktighet, kommer dina barn att följa ditt exempel.

Mamma sitter med tre barn på trappa

“Det finns inget som kan jämföras med ord och kommunikation. Det finns inget som kan jämföras med att kunna prata med rätt person vid rätt tidpunkt när personen du pratar med vill lyssna och personen som pratar vill prata.”

-Carmen Martín Gaite-

Ord av uppmuntran: de fraser som alla föräldrar borde använda sig av

  1. “Jag älskar dig.” Det är kanske den mest uppenbara frasen och en av de viktigaste. Barn behöver veta att du älskar dem och accepterar dem ovillkorligt. Även om det inte är vanligt att använda detta uttryck i vissa sammanhang, har det förmågan att förbättra familjedynamiken. Säg det ofta, fall inte i fällan att bara utgå från att din partner och dina barn redan känner till det. Dessa ord utlöser lycka och tillgivenhet.
  2. “Försök! Prova på det!” När något barnen vill göra inte sätter deras integritet eller person i fara, gör vad du kan för att motivera dem. Uppmuntra dem att anta utmaningen. Hjälp dem att tro på sig själva och sina förmågor. I vuxenlivet möts vi av utmaningar varje dag. Om du förbereder dem redan som barn att vara modiga och motiverade, kommer de att bli kunniga och modiga vuxna.
  3. “Jag är stolt över dig.” Du behöver inte vänta på en stor framgång i dina barns liv innan du berättar för dem att du är stolt över dem. Det är viktigt för dem att veta att du är stolt över vad de är, inte vad de gör. Vad de gör är tillfälligt, men vad de är varar för evigt. Använd denna fras när du ser ett positivt beteende eller en värdering som du försöker uppmuntra hos dem.
  4. “Förlåt.” Ibland kan du under någon diskussion eller meningsskiljaktighet säga något elakt, som du egentligen inte menade. Om det händer är det viktigt att be om ursäkt. När du visar ödmjukhet kommer dina barn att respektera dig ännu mer. De kommer att lära sig att vi alla gör misstag och att vi måste ta ansvar för dem.
  5. “Jag är här för dig, du kan räkna med mig.” När barn växer upp börjar de vilja ha mer självständighet. De vill vara fria att välja sina egna vägar. Det är viktigt för föräldrarna att låta dem veta att de alltid kommer att vara där för dem.

Några extra tips…

Mamma och barn gnuggar näsor

Att bilda familj är ett äventyr som är fullt av glädje, frågor och, emellanåt, tvivel. Hur kan du använda dessa fraser? När ska du använda dem?
  • Börja lite i taget. Välj en av dessa fraser som du läst om och använd den åtminstone en gång under den följande månaden. Välj sedan en annan och börja kombinera dem under några dagar. Ibland är det svårt att uttrycka sig, men det är viktigt att försöka.
  • Använd dessa ord tillsammans med fysisk kontakt. Det finns inget som talar mer uppriktigt än en blick i samförstånd eller en kram.
  • Låt dem veta att deras åsikt är viktig. Förutom att använda dig av dessa fina fraser, lyssna på vad de har att säga.
  • Undvik att säga saker som du kommer ångra senare. Använd inte negativa ord när du är upprörd. Negativa ord stannar kvar längre i sinnet än positiva.
  • Se deras prestationer, stora som små. Även om saker ibland inte går som förväntat, har de alltid en möjlighet att försöka igen. Även när du måste rätta till olämpligt beteende, betona också deras fina sidor.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.