Att lära någon reagera på beröm

Vissa barn vet inte hur de ska reagera på beröm eftersom de tycker att det känns arrogant eller att de inte tycker att de förtjänar det. Hur kan vi hjälpa?
Att lära någon reagera på beröm
Elena Sanz Martín

Skriven och verifierad av psykologen Elena Sanz Martín.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Beröm är något som barn ges redan innan de föds. Föräldrar, syskon, släktingar och nära vänner översköljer barn med komplimanger. Men med tiden kan deras förhållande till dessa demonstrationer av tillgivenhet och beundran bli grumligt. Många barn vet inte hur de ska reagera på beröm eller reagera på lämpligt sätt på dessa komplimanger.

Något som förr var så naturligt blir nu förvirrande och komplicerat. När barn växer och når puberteten och tonåren blir det ännu svårare att ta emot komplimanger för dem. Mycket av ansvaret för detta ligger i de erfarenheter de har, och i den utbildning de får. Var därför uppmärksam på hur ditt barn reagerar på beröm så att du kan hantera eventuella svårigheter i tid.

Hur ditt barn kan reagera på beröm

En pappa som hejar med sin son.

Att hålla måtta på berömmet

Under tidig barndom är det vanligt att barn accepterar komplimanger villigt, naturligt och spontant. Men när puberteten närmar sig börjar många barn bagatellisera dessa komplimanger och svarar med “det är ingen stor grej” eller “jag hade tur” snarare än “tack”.

Detta är något väldigt kulturellt och som avslöjar påverkan av våra barns uppväxt. I avsikt att införa ödmjukhet hos barn, leder vi dem ibland av misstag att nedvärdera deras egna prestationer eller förmågor. Att veta hur man accepterar komplimanger är dock mycket viktigt.

När en ung person blir uppmärksammad igen för den insats den lägger ner på sina studier, sin talang för att rita eller hur bra den är på att få vänner, kan den säga tack och samtidigt veta att den inte är arrogant. Om den inte kan acceptera en enkel komplimang kan det också vara svårt för dem att acceptera kärlek, hjälp eller förståelse. Det här är saker som utan tvekan kommer att göra dem olyckliga i deras liv.

Misstanke och misstro

I andra fall finns det barn som, när de får en komplimang, automatiskt tror att det finns en dold mening. “Om de berömmer mig är det för att de vill be mig om något. De gjorde något fel och de berömmer mig för att de mår dåligt. De sa det till mig ironiskt, men de gör i verkligen narr av mig. “ När en ung person tänker så här när den får komplimanger beror det på att den inte riktigt tror att det som den får veta är sant, eller att den inte ser komplimangerna som något naturligt.

I det här fallet kan den ha dålig självkänsla. “Jag har inte egenskaper som andra gillar.” Men det är också möjligt att det finns ett olämpligt kommunikationsmönster. Det vill säga att barnet tycker att det inte är något naturligt att uttrycka komplimanger, så det måste finnas ett baktanke. Detta kan hända om familjen inte använder positivt språk och social förstärkning.

Att accepterar dem naturligt

I slutändan är målet att ditt barn kan acceptera en komplimang normalt, ta den för vad den är, tacka och känna sig smickrad.

En mamma som kysser sitt barns panna.

När så är fallet står det klart att barnet har en god självkänsla, att det är medvetet om sina dygder och egenskaper, och det känner sig värdigt att ta emot kärlek och erkännande. Detta är också ett tecken på att det har vuxit upp i en positiv miljö där människor beundrar och stärker varandra.

Det här är en riktigt bra sak först och främst eftersom det gör att barnet kan känna sig bekvämt med vem den är och att utveckla en sund självkänsla. Dessutom predisponerar det dem för att hitta styrkor och positiva saker i omgivningen och uttrycka komplimanger till andra utan rädsla. Detta är något som i hög grad hjälper deras sociala relationer, vilket gör dem friskare och mer tillfredsställande.

Lär ditt barn att reagera på beröm

Så, om du tror att ditt barn kan nedvärdera komplimanger eller se dem med misstänksamhet eller misstro, arbeta med den på det. Visa den att det att vara ödmjuk inte förnekar dina egenskaper eller förminskar dina prestationer, utan att helt enkelt inte känna dig överlägsen någon. På samma sätt, börja prata på ett positivt och kärleksfullt sätt hemma och ge beröm gemensamt.

Att uppmuntra ditt barn att växa upp och älska sig själv och känna sig värdefull är ett verktyg som hjälper dem för livet. Att veta hur man tar emot komplimanger innebär dock inte beroende till dem. Påminn dem om att det viktigaste erkännandet är det som kommer inifrån.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.