Användning av WhatsApp bland barn

Barn lockas till ny teknik och möjligheterna de erbjuder. Deras omedelbarhet och chansen att stå i kontakt med alla har en stor dragningskraft. Föräldrar måste dock alltid vara medvetna om riskerna med användning av appar som WhatsApp bland barn.
Användning av WhatsApp bland barn
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 23 juli, 2020

Ny teknik har påverkat och nått alla världens hörn. När det gäller mobiltelefoner är det säkert att säga att användningen av appar som WhatsApp bland barn har blivit normen.

Har du haft diskussioner eller kanske till och med bråkat med dina barn på grund av detta? Vad kan vi göra? Vi har sammanställt några råd i den här artikeln.

Enligt nya undersökningar använder till exempel 76% av spanska barn mellan 11 och 14 år WhatsApp för att kommunicera med sina nära och kära. Men vi kan ändå inte låta bli att undra om det faktiskt är okej för barn att ha tillgång till mobiltelefoner?

Precis som med många andra appar kan det vara en välsignelse och en förbannelse på samma gång. Även om det medför stora fördelar kan barn använda det för syften som inte är produktiva.

Tips för användning av WhatsApp bland barn

1) Håll privata saker privata

Barn har en tendens att vilja berätta för sina vänner om absolut allt som händer dem. Oavsett om det är för att de tycker att det är roligt eller bara för att de vill upprätta ett band med någon är poängen att de ibland delar saker de inte borde.

I den här kategorin kan vi inkludera familjeinformation, händelser om deras närmaste vänner eller familj och även skvaller om ett annat barn.

Lär dina barn att det ibland är bäst att hålla saker för sig själv och att när de har delat information finns det inget sätt att ta tillbaka den. Detta kan ha oönskade konsekvenser.

Vi rekommenderar att du lär dem att fråga sig själva vad som kommer att hända om de delar något innan de faktiskt gör det. På så sätt lär de sig att tänka på möjliga konsekvenser i förväg och undvika problem.

2) Gör dem medvetna om hur skadligt mobbning är

Det är inte ovanligt att barn som har tillgång till Internet börjar mobba andra klasskamrater eller till och med sina vänner.

Lär dem att även om det kan vara på skoj till att börja med skadar och sårar de faktiskt andra i onödan. Hjälp dem att inse hur hemskt det är att bli skrattad åt och hur sorgligt det skulle vara om det hände dem.

Många föräldrar är inte medvetna om att det händer. De vet att mobbning finns, men de tror inte att deras barn någonsin skulle vara inblandade i det. Det är viktigt för dig att följa vad ditt barn pratar om på WhatsApp och i andra appar.

WhatsApp bland barn: barn använder telefon

3) Kontrollera åtkomst till information som inte är lämplig

Om du själv är WhatsApp-användare vet du att vi ibland får vissa meddelanden eller bilder som inte ens är lämpliga för vuxna. Det är därför det är så viktigt att du håller reda på informationen som ditt barn får eller skickar via denna app.

Om du ser något på dina barns mobiltelefoner som du inte gillar kan du be dem lämna chattgruppen. Det kommer förmodligen att göra dem upprörda eftersom det kan vara “pinsamt” för dem inför deras vänner. Men du måste komma ihåg att ansvar är det viktigaste och att du först och främst är deras förälder. Du måste ta hand om dem och hålla dem säkra.

4) Se till att barnen inte alltid är fastklistrade vid sina mobiltelefoner

Snabbmeddelanden har fått oss att utveckla ett behov av att svara på våra meddelanden så snabbt som möjligt. Detsamma gäller när vi väntar på svar. Vi blir desperata om de vi pratar med tar för mycket tid på sig att svara. Detta får dock inte bli en vana.

Det finns stunder då WhatsApp måste vänta. Det är förståeligt att hålla koll på sin mobiltelefon när man väntar på något viktigt. Men om man har roligt med vänner och familj, eller om man gör något annat viktigt, är det bäst att lägga mobiltelefonen åt sidan och leva i nuet.

Det är viktigt för föräldrar att fråga sig själva om deras barn verkligen behöver en mobiltelefon innan de ger dem en. Tänk på följande: ​​Vad ska de göra med den? Vad kommer de att använda den till? Är de mogna nog att ha en mobiltelefon?

5) Varna dem för att prata med främlingar

WhatsApp är som alla andra sociala appar, så det kan leda till samtal med främlingar.

Dina barn kan tycka att det är kul att prata med andra människor och få nya vänner. Vad de emellertid inte vet är att många låtsas vara trevliga och roliga, för att så småningom utnyttja de människor de pratar med.

Se till att du pratar med dina barn om hur viktigt det är att vara försiktig när de pratar med någon de inte känner. Berätta för dem om risken med att skicka foton, dokument eller någon form av information till en person som de inte känner personligen.

WhatsApp bland barn: barn på bänk med telefoner

Uppmuntra barn att använda WhatsApp på ett ansvarsfullt sätt

Ja, WhatsApp är ett mycket användbart verktyg. Man kan direkt kommunicera med vem man vill och man kan följa vad ens vänner eller familjemedlemmar gör.

Men den har appen måste användas på ett ansvarsfullt sätt. Du behöver inte förbjuda användningen, bara fastställa vissa regler och se till att barnen följer dem. På så sätt kommer det inte att vara ett problem för dem att använda appen.

Slutligen, glöm inte att vara ett gott föredöme för dina barn. Om du ägnar mer uppmärksamhet åt din mobiltelefon än åt dina barn, blir inte förvånad om de gör samma sak.

Men om du främjar korrekt och ansvarsfull användning av Whatsapp, mobiltelefoner och sociala medier blir det lättare för dina barn att också vara ansvariga och försiktiga.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.