Bör jag hålla koll på mina barns sociala medier?

Sociala medier utgör en viktig del av barns liv idag. Men föräldrar måste göra sin del för att se till att barn använder det på ett bra sätt.
Bör jag hålla koll på mina barns sociala medier?
Elena Castro

Skriven och verifierad av filologen Elena Castro.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Det är normalt att föräldrar vill kontrollera sina barns sociala medier och se till att de använder dem säkert och klokt.

Sociala medier spelar en viktig roll i våra barns liv och det är särskilt viktigt för tonåringar. Men bara för att de sitter hemma gör det dem inte säkra.

Precis som med brev, anteckningar, dagböcker och textmeddelanden ger sociala medier människor möjlighet att uttrycka sig. Och precis som dessa alltid har varit privata kommer dina barn se sina sociala medier som en plats som också förtjänar integritet. Därför spelar kommunikation en viktig roll i hur dina barn uppfattar att ni som föräldrar kontrollerar deras sociala medier.

På vilket sätt ska du kontrollera dina barns sociala medier?

Det här kommer att variera beroende på din kunskap om dessa medier och om teknologin de används på. På samma sätt kommer det att bero på om ditt barn tillåter dig att delta i hans eller hennes aktiviteter och relaterade frågor och problem.

Om dina barn känner att du respekterar deras integritet på sociala medier kommer de mer troligt att hålla öppen kommunikation om vad de gör online. Med den här sortens samarbete kan du behålla en viss kontroll över följande aspekter:

Användare

tonåring kollar Sociala medier på sin mobil
Sociala medier handlar om att prata med och dela sin information med vänner och bekanta. Men denna krets tenderar att bli större och större ju längre man håller på. Snart inkluderar den inte bara vänner och familj, utan även andra användare med massor av följare och till och med fullkomliga främlingar.

Dessutom begår vissa tonåringar misstaget att försöka tävla om det största antalet kontakter och följare. Dina barn måste dock förstå att de måste ta till samma försiktighetsåtgärder på nätet som i verkligheten.

De skulle inte släppa in en främling som vinkar till dem på gatan i sina liv, så de bör inte heller acceptera vänskapsförfrågningar från fullkomliga främlingar som vill komma in i deras sociala vänskapskrets.

Innehåll

Personlig information, videor, intressen och platser är bara en del av innehållet som sprids på dessa medier. Ett enkelt klick på “Gilla” kan sätta igång en explosiv kedjereaktion som har mycket större återverkningar än vad barn ofta förväntar sig.

Påminn dina barn om att om en av deras följare delar deras kontaktinformation kommer den personens kontakter att kunna se den och så vidare. Därför bör dina barn begränsa sina inställningar till att begränsa spridningen av deras innehåll till deras egna vänner och följare.

Attityder

Tonåringar använder sociala medier för att koppla av och ha roligt och prata med sina vänner. Men precis som i en konversation ansikte mot ansikte kan man stöta på alla slags människor. De kan tro att de pratar med underbara och snälla människor, men ibland är de faktiskt mycket giftiga och farliga individer. Dina barn måste veta hur de ska reagera.

En bra lösning är för dig att lära dina barn att känna igen giftiga eller kränkande situationer och trakasserier online. Om de upplever negativa situationer, uppmuntra dem att meddela dig och rapportera eller anmäla det vid behov.

Användning

Kom ihåg att sociala medier är ett verktyg man använder för att uttrycka sig. Det finns aspekter av det som du kan och bör kontrollera. Till exempel hur mycket tid de tillbringar på sociala medier. Du bör också se till att sociala medier förblir enkom något som kompletterar deras verkliga sociala interaktioner.

För att se till att dina barn inte blir för beroende av sociala medier bör du uppmuntra dem att ha andra intressen. Att till exempel engagera sig i sport, musik eller andra fritidsaktiviteter kan hjälpa till att förhindra isolering och oföretagsamhet.

Riskerna relaterade till sociala medier

Artikeln From IKT to ICRT bekräftar att det finns en klyfta mellan vuxna och ungdomar i deras användning av informations- och kommunikationsteknik, till exempel sociala medier. Det här är den första risken med det hela.

Generellt har yngre generationer bättre koll på tekniken, så problemet ligger i hur vi kan kontrollera något vi inte helt förstår. Vi kan bara kompensera för vår brist på kunskap med tydlig och exakt information som förenar båda parter.

Nu för tiden är det lätt att hitta klasser, kurser och workshops för föräldrar och tonåringar. Dessa kan hjälpa både oss och dem att lära sig att använda den nya tekniken. Dessa kurser ökar också medvetenheten om riskerna med sociala medier, såsom beroende och mobbning.

Ansvarsfull användning av sociala medier

Genom att utbilda dina barn om hur viktigt det är att använda sociala medier ansvarsfullt hjälper du dem att ha en positiv upplevelse av det. Informera dem om riskerna och samtala öppet om världen online där de rör sig så att de kan vistas där säkert.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Garrido-Lora, M., Busquet Duran, J., & Munté Ramos, R.-À. (2016). De las TIC a las TRIC. Estudio sobre el uso de las TIC y la brecha digital entre adultos y adolescentes en España. Anàlisi: Quaderns de Comunicació i Cultura, (54), 44–57. http://doi.org/10.7238/a.v0i54.2953
  • Martínez-Ferrer, B., & Moreno Ruiz, D. (2017). Dependencia De Las Redes Sociales Virtuales Y Violencia Escolar En Adolescentes. International Journal of Developmental and Educational Psychology. Revista INFAD de Psicología., 2(1), 105. https://www.analisi.cat/index.php/analisi/article/view/n54-garrido-busquet-munte

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.