7 tips för hur du använder chattgrupper med andra föräldrar

Det finns ingen tvekan om att chattgrupper kan erbjuda stora fördelar för föräldrar med barn i samma skola, men de kan också ha en mörkare sida.
7 tips för hur du använder chattgrupper med andra föräldrar
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 20 juni, 2020

Nu för tiden blir det allt vanligare att föräldrar använder sociala medier och chattgrupper för att hålla kontakten med andra föräldrar från sina barns skola.

Men det har förmodligen funnits gånger då du inte ens har velat läsa igenom alla dina olästa meddelanden. Därför vill vi erbjuda några råd för att göra dessa chattgrupper mer effektiva.

Dra fördel av chattgrupper för föräldrar

Chattgrupper med föräldrar från dina barns skola kan vara användbara av flera skäl. Till exempel:

 • De håller kommunikationen öppen med andra föräldrar
 • De håller dig uppdaterad om nyheter från skolan
 • De kan hjälpa dina barn med deras läxor om de fastnar någonstans
 • De kan hjälpa dina barn att planera och utföra grupparbeten och samarbeten
 • Man kan dela relevant information med alla gruppmedlemmar samtidigt
 • Man kan ta upp frågor om studieresor, borttappade föremål osv

Missbruka inte fördelarna med chattgrupper för föräldrar

Det är mycket enkelt och praktiskt att använda föräldrachattgrupper för att fråga vilka läxor dina barn har eller vad dina barn håller på med på t.ex. mattelektionerna. Men detta är inte menat att vara till nytta för ditt barn, utan för dig.

Om din son eller dotter missar en dag i skolan är det här naturligtvis ett praktiskt sätt att hjälpa honom eller henne att komma ikapp. Men du bör inte göra det till en vana.

Lär dina barn att ta ansvar för sina egna läxor. De bör skriva ner alla läxor på egen hand. Det bör vara ett undantag att fråga andra föräldrar om vad som händer i klassen.

Detta ger budskapet till dina barn att de måste vara uppmärksamma i klassrummet istället för att att vara distraherade och förvänta sig att du håller reda på allt åt dem.

Undvik att skriva om oviktiga saker i chattgrupper

Ge dig inte in i samtal om tredje parter, särskilt om de inte tillhör er chattgrupp. Om någon annan gör det, var noga med att taktfullt påpeka att det inte är rätt plats att göra det på.

Undvik att vara aggressiv eller dömande. Hjälp till att sätta rätt ton i chatten och du kommer säkert se att andra föräldrar känner på samma sätt som du.

Skvaller kan ge upphov till alla möjliga missförstånd. Det är bäst att hålla tillbaka och inte kommentera andra människor. Följ dessa råd och du kommer snart se att stämningen i dina grupper kommer att förbättras lite i taget.

”Oavsett om ditt barn har gjort något fel i skolan eller kan sina multiplikationstabeller behöver du inte nämna det i några chattgrupper. Håll istället sådana nyheter inom familjen.”

Använd sunt förnuft

Här är några fler saker att tänka på:

 • Avstå från att skicka meddelanden, skämt, videor och bilder som inte har något att göra med gruppens ämne. Sådana saker försvagar bara syftet med gruppen, som är att hålla föräldrar informerade om och involverade i skolan.
 • Skicka meddelanden vid rimliga tidpunkter: Undvik att skicka meddelanden runt lunch- och middagstid, såväl som sent på kvällen eller tidigt på morgonen. Du får bara skicka meddelanden på kvällen i en nödsituation.
 • Om någon frågar om matematikläxan ska du inte skicka med de engelska glosorna och uppgifterna i historia också. Se också till att ingen annan redan har svarat innan du svarar själv. Upprepade svar på samma fråga kan vara ganska störande.
 • Undvik att skicka foton, ljudfiler och andra större filer om det inte behövs. Beroende på vilken medieplattform ni använder (whatsapp, facebook, groupme, etc) kan dessa filer ta upp minne på mottagarens telefon.
 • Skicka ett privat meddelande när det är lämpligt. Om din fråga gäller en specifik förälder behöver du inte skicka den till alla i gruppen. På samma sätt, om en förälder ber om rekommendationer om barnvakt kan du svara direkt snarare än till hela gruppen.

Respektera andra

Visa inte privat information om andra och prata inte illa om dem. Prata heller inte illa om personalen på dina barns skola eller, än mindre, andra elever där.

Om du har problem med en lärare eller någon annan i skolan är det alltid bästa att ta upp problemet direkt med personen i fråga. Om du har problem med en elev, prata privat med hans eller hennes förälder eller med någon på skolan. Undvik att skapa konflikter eller kontroverser inom chattgruppen.

Chattgrupper för föräldrar är viktiga för att underlätta kommunikationen, inte för att lufta sitt missnöje. Det finns inget bättre sätt att lösa en konflikt än ansikte mot ansikte.

chattgrupper: kvinna med telefon

Var kort och koncis

Håll dig till ämnet och skriv kort och koncist i dina meddelanden. Håll nere antalet detaljer till ett minimum.

Ge en tydlig uppfattning om vad du försöker säga utan att upprepa dig eller gå in för djupt på det. Till exempel, ”Jag måste köpa termobyxor i storlek 128. Om någon har ett par till salu, skicka mig ett privat meddelande.”

När det är bäst att lämna en chattgrupp

Det finns tillfällen då det är bäst att lämna en chattgrupp. Till exempel:

 • Antalet meddelanden är för stor och överväldigande. Du blir stressad av att läsa alla meddelanden.
 • Telefonens minne fylls upp hela tiden och du måste ofta tömma minnet.
 • Du tycker att gruppen har fler nackdelar än fördelar.

Det finns ingen mening med att sitta klistrad vid din telefon hela dagen och läsa meddelanden som inte gör något för att förbättra kommunikationen mellan föräldrar. Du kan också föreslå att intresserade föräldrar skapar en annan grupp där de kan chatta fritt om frågor som inte håller sig till ämnet.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.