Att hantera humörsvängningar hos barn
Ibland kan det vara komplicerat att bo tillsammans i ett hem. Varje familjemedlem har sina egna upplevelser och utmaningar, och i våra dagliga möten måste vi få alla dessa “humör” att samexistera. Det händer att vi många gånger inte vet hur vi ska hantera humörsvängningar hos barn, och det slutar med att vi fångas i samma sinnestillstånd, istället för att erbjuda ett konstruktivt svar. Ibland leder detta till och med till bråk eller ilska. Låt oss se vad vi kan göra.
Om känslor och humörsvängningar hos barn
Många gånger när vi tänker på våra barns humörsvängningar så fastnar vi själva i den där obehagliga, motstridiga eller argumenterande situationen. Men från tidig ålder är det viktigt att börja med att validera och inse att livet har sina nyanser. Vissa dagar är svårare än andra.
Det är viktigt att utbilda små barn angående emotionell intelligens för att hjälpa dem att bli medvetna om sina känslor samtidigt som det hjälper barnen att hantera dem. Det handlar inte om att främja eller förespråka någon ”evig lycka”, utan om att hitta de bästa och hälsosammaste sätten att uttrycka och dela vad vi känner.
Hur man hanterar humörsvängningar hos barn
Några av de rekommendationer som du kan ta hänsyn till angående hur man hanterar humörsvängningar hos barn utan att tappa humöret är följande:
- För att hantera ditt barns humörsvängningar är det viktigt att placera dig själv i situationen. Varför är de på dåligt humör? Kanske har något hänt i skolan och de vet inte hur de ska hantera det, eller så kan de inte bearbeta det ännu. Det är viktigt att inse att alla känslor, både de som vi identifierar som trevliga – som glädje – och de som är obehagliga – som ilska – är ett försök att kommunicera något till oss. Det vill säga, genom att uppmärksamma känslorna kan vi lära av dem och göra något för att förändra situationen.
- Vi bör också ta hänsyn till barnets ålder. När de är yngre utvecklas deras känslomässiga intelligens fortfarande. Dessutom är deras känslor det verktyg genom vilket de kan be om det de behöver: Till exempel gråter de för att uttrycka att de är sömniga eller hungriga. Det är därför möjligt att de ofta känner sig som fångar av sina känslor. I tonåren så beror humörsvängningar dock ofta på en komplex process av självbekräftelse och sökande efter identitet.
- Använd ett självsäkert svar. Oavsett om du känner att ditt barns dåliga humör är berättigat så gäller att om du skriker på dem eller blir ännu argare än vad de är så kommer de inte att lugna sig. När allt kommer omkring, känner du inte likadant? Vad vi alla behöver just nu är lite lugn och ro för att återfå balansen. Du kan fråga dem vad de behöver för att må bättre. Lite tid? En kram? Ett samtal? En stund ensamma? Ibland handlar det till och med om att bara lyssna på dem och låta dem uttrycka sig: Denna “katarsis” är befriande i sig själv.
- Hjälp dem att tänka på hur de kan lösa det som händer dem. Att ta med ett annat perspektiv kan göra allt enklare och verka mindre katastrofalt. Det betyder inte att de ogiltigförklarar sina känslor eller bekymmer, men vi kan hjälpa dem att närma sig problemet från en annan plats.
- Du kan också hjälpa dem att lägga märke till förändringen som sker när vi tar oss an våra uppgifter på bättre humör. Detta betyder inte att man inte ger vika för att vara på dåligt humör en dag, men det är ett sätt att påpeka hur allt flyter lättare eller snabbare när vår läggning förändras.
- Var flexibel. Om ditt barn hade en dålig dag i skolan eller bråkade med en kompis så kan du berätta för barnet att det inte behöver städa sitt rum, utan det kan göras nästa dag. Eller så kan du föreslå att du lagar dess favoriträtt för att lyfta humöret. Om du skulle göra detsamma med en vän som går igenom en dålig tid, varför inte träna på det där hemma?
Du kanske är intresserad av: Tecken på att ditt barn är på väg att få ett raseriutbrott
Att se på oss själva
Det är också värt att tänka på hur vi är som vuxna i vårt föräldraskap. Ibland fungerar det att titta på våra barn också som en spegel: Förväntar vi oss att de ska vara på gott humör när vi själva är oförmögna till det? Förorenar vi en helglunch genom att ta jobbsamtal? Hur är vår föräldrastil? Att vara för stel eller auktoritär påverkar också hur de reagerar.
När det gäller det känslomässiga klimatet i din familj är det viktigt att veta hur man känner igen att det finns bra och dåliga dagar och att det är logiskt att uppleva olika känslor. Men det är också nödvändigt att ha respekt för våra barn och resten av människorna som bor hos oss, eftersom vi påverkar den dagliga samexistensen. Vi bör be om hjälp eller leta efter hälsosammare sätt att möta våra konflikter istället för att ständigt klaga eller vara på dåligt humör. Att vara ett gott exempel är en utmärkt utgångspunkt.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Salguero, M. J. C. (2011). Importancia de la inteligencia emocional como contribución al desarrollo integral de los niños/as de educación infantil. Pedagogía magna, (11), 178-188.
- Cruz, P. C. (2014). Creatividad e Inteligencia Emocional.(Como desarrollar la competencia emocional, en Educación Infantil, a través de la expresión lingüística y corporal). Historia y comunicación social, 19, 107-118.