Hur du får ditt förstfödda barn att inte känna sig mindre viktigt
När en ny bebis kommer hem vet vi att det mesta av vår tid kommer att fokuseras på nykomlingen. I den här artikeln kommer vi att förklara hur du får ditt förstfödda barn att inte känna sig mindre viktigt.
Den förstfödde är ett väldigt speciellt barn eftersom mamma och pappa tar emot den med stor entusiasm och överöser den med uppmärksamhet samt ständiga demonstrationer av villkorslös kärlek.
Med ditt förstfödda barn blir ni föräldrar, eftersom ni tar på er en roll som ni aldrig har stött på tidigare. Det betyder att när en andra bebis kommer till världen, då kommer situationerna att upprepas, men allt kommer att bli annorlunda. Inte bara för att ni har lite mer erfarenhet och mognad utan också för att ni då måste ge särskild omsorg till ert förstfödda barn, han eller hon kommer att behöva det mer än någonsin.
Det är normalt att ditt äldre barn känner sig lite svartsjukt, och detta borde vara helt acceptabelt, eftersom din uppmärksamhet nu kommer att delas och den nya familjemedlemmen kommer att behöva lite mer uppmärksamhet och hängivenhet.
Det är därför ni måste involvera ert förstfödda barn från det ögonblick ni vet att du är gravid, samt förklara för det att efter att dess småsyskon har fötts kommer de att behöva mycket omsorg och uppmärksamhet, och att ni alla kan samarbeta i denna vackra uppgift. På så sätt kommer kärlekens band att börja skapas.
Upptäck: Också småsyskon kan känna svartsjuka
Hur får man sitt förstfödda barn att acceptera sina småsyskon?
En del tankar kan orsaka oss förvirring: ”Mitt äldsta barn är mitt liv, men mitt andra barn är det också”, ”Mitt första barn är van vid att dess föräldrar ger dem all uppmärksamhet, men mitt andra barn behöver oss också, och det funkar definitivt inte om pappa tar hand om det ena och mamma tar hand om det andra”.
Bristen på rättvisa och bristande familjeintegrering kan utlösa betydande psykologiska problem hos ditt barn. Det kan leda till en likgiltig attityd, och om vi inte löser det i tid kan det bli mycket svårt att ändra det på sikt.
Några rekommendationer
Ö verväg var och en av följande rekommendationer för att se till att ditt förstfödda barn inte känner sig mindre viktigt:
- Balans. Vi bör inte göra misstaget att ägna mer uppmärksamhet åt de äldre barnen eftersom vi tror att de kommer att bli mest påverkade av att småsyskon kommer. Visst kan de äldre syskonen känna en nivå av svartsjuka, men det betyder inte att de ska monopolisera all din uppmärksamhet.
- Rättvisa. Alla inblandade barn behöver lära sig och förstå att de är syskon och därför kommer att älskas lika mycket. Det bör säkerställas att var och ett har sitt utrymme och sin tid. Oavsett hur upptagen du är, får aktiviteter med ditt förstfödda barn aldrig helt försummas.
- Möjlighet. Så fort du får beskedet att du kommer att bli föräldrar igen, då är det obligatoriskt att du pratar med ditt äldre barn om syskonets ankomst, den kärlek de borde ha för varandra och föräldrarnas kärlek till alla sina barn. Tanken med detta är att få dem att känna sig viktiga oavsett vem som är född före eller efter.
- Avancera scenarierna. Barn är väldigt bra på att skapa analogier och lära sig genom dem. Du kan leta efter filmer och böcker som handlar om att en bebis kommer hem. Eller till och med besöka en släkting med små barn för att få en känsla för upplevelsen.
- Dialog. Allt leder till dialog. Även när de är väldigt små har barn förmågan att förstå det som berör deras världsbild. Berätta för dem att de kan prata med dig om vad de känner. Kanske kommer deras rädslor att komma fram och du kan hjälpa dem att återfå förtroendet.
- Inga jämförelser. Ett vanligt misstag föräldrar gör är ”jämförelser”. Det är inte hälsosamt för något barn att känna sig jämförd, eller att få höra fraser som: ”Din storebror gör det bättre”, även då vi känner till var och ens styrkor och svagheter.
- Vårda din tunga. Du måste vara försiktig med orden du säger eftersom dina barn kan dra fel slutsatser. Tala ansvarsfullt och undvik att få dem att känna sig skyldiga och underlägsna.
Du kanske är intresserad av: Sätt att visa din familj att du älskar dem
Saker att tänka på
Kanske kommer allt att verka mer komplicerat i och med det nya barnets ankomst. Två barn i olika åldrar, måltider hemma, mer ansvar, allt är fördubblat. Men du ska inte få ditt förstfödda barn att må dåligt för det. Om du gör det kommer du indirekt att skicka ett olämpligt meddelande.
Ofta går allt som det äldre barnet lämnar efter sig (leksaker eller kläder) vidare till det yngre. Var försiktig med detta! Det är rimligt av ekonomiska skäl, men det kan skapa syskonrivalitet. Å ena sidan kan ditt äldre barn ha svårt att skiljas från sina älskade tillhörigheter. Men än viktigare är att ditt andra barn kan känna att det inte har rätt till nya saker som gläder det. Så försök att skapa en balans och förebygg dessa känslor så långt som möjligt.
Föräldrar har ingen manual för att bli perfekta, men vi har tillräckligt med samvete för att inte serietillverka barn i våra hem. Var och ett av dem kommer att vara unikt och omöjligt att upprepa, liksom varje födelse. Balans, kärlek och att inte skapa jämförelser är nycklarna.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Arranz Freijo, E. B. (2000). Interacción entre hermanos y desarrollo psicológico: una propuesta educativa. Innovación educativa. https://redined.educacion.gob.es/xmlui/handle/11162/70217
- Fernández, A., Gamarra, A., Izal, C., Betelu, M., & Pamplona, E. (2001). La familia ante los celos infantiles: pautas y orientaciones. Recuperado de http://www. clinicajuandeborbon. com/CELOS% 20INFANTILES. pdf.
- Monzo Climent, E. (2017). Análisis de los factores predisponentes en los celos infantiles (Doctoral dissertation). https://riucv.ucv.es/handle/20.500.12466/1547
- Vega-Rodríguez, A. M. (2015). Los cuentos de los Hermanos Grimm y el valor educativo en la literatura infantil.