Föräldrafel som orsakar svartsjuka mellan syskon

Idag kommer vi att dela med oss av några vanliga föräldraskap som kan orsaka svartsjuka mellan barn. Fortsätt läsa för att lära dig mer.
Föräldrafel som orsakar svartsjuka mellan syskon
Ana Couñago

Skriven och verifierad av psykologen Ana Couñago.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Föräldrar får inte en bruksanvisning som de kan följa när det gäller att uppfostra sina barn. Det finns faktiskt många misstag de kan göra när det gäller föräldraskap. Till exempel är det väldigt vanligt att föräldrar gör vissa saker som kan orsaka svartsjuka mellan syskon.

Vilka saker pratar vi om? I dagens artikel kommer vi att förklara några av dem i detalj. Notera så att du kan försöka undvika dem!

Föräldrafel som orsakar svartsjuka mellan syskon

Enligt barnläkarna Recuero Gonzalo och Bonet de Luna (2005) hänvisar svartsjuka till “komplexa känslor som bildas av rädsla, sorg, ilska och självkritik som barn kan känna när ett annat syskon föds.”

Avundsjuka hos yngre syskon.

Vissa föräldrars beteende, även om det är utan illvilja, kan orsaka svartsjuka mellan syskon. Låt oss ta en titt på några av de beteenden som kan orsaka dessa känslor.

Att sätta etiketter på barn

Då du sätter etikett på ett barn är en mycket farlig vana som föräldrar till varje pris bör undvika. Att hela tiden berätta för ett barn att de är “blyga”, “lata”, “aningslösa”, “envisa” etc. kan ha en mycket negativ effekt på deras personlighetsutveckling och självkänsla. Det är för att de kommer att börja internalisera dessa adjektiv och kommer att tro att de verkligen är dessa saker. De vill passa in i den form som de vuxna i deras liv ger dem.

Positiva etiketter som “smart”, “roligt”, “ansvarsfullt” etc kan också, om än sällan, bli skadliga. Dessa etiketter kommer också att konditionera ditt barns beteende, och dessa förväntningar kan vara bli frustrerande om de inte uppnås.

Dessutom kan dessa etiketter orsaka svartsjuka mellan syskon eftersom den ena kan känna sig mindre värderad än den andra.

Att göra onödiga jämförelser mellan dina barn

Många av de svartsjuka känslorna mellan syskon uppstår eftersom deras föräldrar ständigt jämför dem. Som ett resultat finns uppstår en vansinnig rivalitet mellan dem, och de försöker alltid att möta varandra. Detta är skadligt beteende som föräldrar bör undvika eftersom det kan orsaka mycket skada för deras barn.

Att ge det yngre syskonet överdriven uppmärksamhet

I vissa hem är det yngsta barnet familjens skyddsling och får därför mer uppmärksamhet. Förutom den extra uppmärksamheten kan de också få mer kärlek från sina föräldrar. Detta får de andra barnen att känna sig utanför och de börjar då bli avundsjuka på sina yngre syskon.

Att ge det äldre barnet mer ansvar

När ett nytt syskon kommer, bestämmer många föräldrar att ge sina äldre barn mer ansvar. Ofta är det nya uppgifter som de inte behövde fullfölja innan deras yngre syskon anlände.

svartsjuk barn

Plötsligt förändras det äldre syskonets liv avsevärt. Som ett resultat kan de skylla på sitt yngre syskon och utveckla känslor av svartsjuka mot dem.

Slutsats

Varje förälder bör arbeta för att undvika de beteenden vi har nämnt. Det har bevisats att dessa beteenden bara skadar relationen mellan dina barn och kan orsaka svartsjuka mellan syskon.

Ingen sa att det var lätt att uppfostra barn, men man måste jobba hårt och göra sitt bästa. För att göra det är det viktigt att du kommer ihåg att behandla alla dina barn lika och att ge var och en uppmärksamhet och tillgivenhet de förtjänar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  •  Recuero Gonzaloa , R. y Bonet de Luna, C. (2005). Los celos infantiles. Pediatría Atención Primaria7(27), 53-61.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.