7 sätt att visa din familj att du älskar dem

För många är det lätt att visa kärlek till familjen. Men förutom att använda de "magiska orden" finns det olika saker vi kan göra för att uttrycka det vi känner.
7 sätt att visa din familj att du älskar dem
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Skriven av Yamila Papa

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Många gånger antar vi helt enkelt att andra vet hur vi känner för dem. Även om de vet gör det fortfarande inget ont att visa din familj att du älskar dem. Om du inte vet hur du ska göra det erbjuder följande artikel några viktiga tips.

Hur du visar din familj du älskar dem

Kanske tror du att du måste gå längs gatan, krama din familj och säga söta saker så att alla kan höra och se, för att visa din familj du älskar dem. Men kärleksfulla ord som sägs privat är mycket mer värdefulla än offentliga visningar av tillgivenhet. Om du inte vet hur man berättar för familjemedlemmarna att du älskar dem kan du börja med att uttrycka dina känslor när ingen lyssnar. Det kommer att göra saker mycket enklare.

Kärleksfull familj fikar ihop.

Har du svårt att säga hur du känner? Här är några användbara tips:

1. Var inte blyg

Kanske uttrycker du inte hur du känner för din familj för du är för blyg eller generad. Men vet du hur du kan komma över din rädsla och förlägenhet? Genom att säga vad du känner! Du behöver inte säga något vältaligt eller utarbetat. Bara några magiska ord som “Jag älskar dig” är nog. Vad är det värsta som kan hända? Att de berättar att de älskar dig också!

2. Lämna små meddelanden

Om du känner att du fortfarande inte är beredd att visa din familj att du älskar dem ansikte mot ansikte då kan du lämna dem ett meddelande. Lägg en anteckning någonstans så att de kan hitta den när du inte är där – som ett brev på nattduksbordet, ett kort på kylskåpsdörren, ett oväntat e-post eller ett kort men ljuvt textmeddelande.

Det är ett bra ställe att börja om du inte är säker på hur du ska uttrycka dina känslor för dem.

3. Ge komplimanger

Att visa din kärlek till din familj går utöver användningen av specifika ord. Det har också en hel del att göra med små, dagliga handlingar. Att ge komplimanger är ett utmärkt sätt att låta dina familjemedlemmar veta hur du känner för dem.

Du kan till exempel gratulera dem för en god måltid, för att de håller sina rum rena, för att de får bra betyg i skolan, för en prestation på jobbet eller för hur de hanterade en svår situation. Komplimanger är en form av empati och lämnar mottagaren glad och stolt… Och det gör samma sak för den person som ger dem.

4. Fysisk kontakt

Ord är inte det enda sättet att uttrycka din kärlek till din familj. Kramar, pussar, gos och klappar på ryggen är också utmärkta sätt att visa kärlek. Faktum är att människor behöver fysisk kontakt från dem som befinner sig runt omkring för att kunna känna sig älskade, omhändertagna och respekterade.

Du kan till exempel röra en familjemedlems arm, hand eller huvud när du pratar med honom eller henne. Eller så kan ni hålla händerna när du går genom parken eller hälsa på dem med en kram efter att ha tillbringat dagen från varandra.

5. Ha kul tillsammans

Att spendera tid med våra barn, syskon, föräldrar eller en partner är ett annat sätt att visa att vi bryr oss om dem. När vi ägnar vår tid till våra nära och kära får vi dem att känna sig viktiga och att det inte finns något vi hellre skulle göra. Glöm inte att tiden är kort och att du bara bör spendera din tid på att göra det som verkligen är viktigt. Att umgås med din familj borde vara en prioritering.

Så, gå till parken eller på bio, njut av en spelkväll med kort eller brädspel, dansa tillsammans eller bara skratta tillsammans. Finns det något bättre än att spendera tid och ha kul med de människor du älskar mest?

Familk som njuter av en spelkväll ihop.

6. Hjälp dem

Ett annat praktiskt sätt att visa din familj hur mycket du älskar dem är genom att erbjuda din hjälp. Ni kan till exempel arbeta tillsammans för att ta hand om hushållssysslor eller så kan du hjälpa dina barn med läxorna. Det här är bara några alternativ, men möjligheterna är oändliga.

Du kan hjälpa dem att lösa en situation de har på jobbet eller en konflikt med en vän, gå med dem på doktorbesök osv. Du behöver inte heller alltid vänta på att någon ska fråga. Överraska dina nära och kära med en oväntad tjänst!

7. Be om förlåtelse

Att be om förlåtelse när du gör misstag är ett annat sätt att visa din familj att du älskar dem. Varför? Därför att vi visar dem att de är viktiga för oss och att vi är villiga att göra vad som krävs för att fixa våra misstag.

Slutligen kan du visa din familj att du älskar dem genom små presenter. De behöver inte vara dyra, eller ens köpta i en affär. Hemmagjorda, personliga gåvor är mycket mer meningsfulla eftersom du lägger in en del av din själ i dem.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos
  • Ortega Ruiz, P., & Mínguez Vallejos, R. (2003). Familia y transmisión de valores. https://gredos.usal.es/bitstream/handle/10366/71937/Familia_y_transmision_de_valores.pdf?sequence=1&isAllowed=y
  • Unamuno, M. de. (2006). Amor y pedagogía. El libro de bolsillo. Biblioteca de autor.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.