Kreativa sätt att berätta för dina barn att de ska få ett nytt syskon

Om du inte vet hur du ska berätta för dina barn att de ska få ett nytt syskon, då kan du finna inspiration i dessa roliga idéer.
Kreativa sätt att berätta för dina barn att de ska få ett nytt syskon

Senaste uppdateringen: 02 mars, 2022

Är din familj på väg att bli större? Grattis! Utan tvekan är detta ett mycket speciellt ögonblick, och därmed vill vi hjälpa dig genom att föreslå ett antal kreativa sätt genom vilka du kan berätta för dina barn att de kommer få ett nytt syskon.

Hur du förmedlar nyheten till dem är viktigt då det kommer till deras inställning till den nya situationen. Från och med den dagen kommer de att vara de äldre syskonen, och det är en mycket viktig roll.

Kreativa sätt att berätta för dina barn att de kommer få ett nytt syskon

Barn blir ofta väldigt glada när de får reda på att de ska få ett nytt syskon. Hur du bör ger dem nyheten beror till stor del på hur gamla de är.

En gravid kvinna ligger i sängen medan hennes son lägger sin hand på hennes växande mage.

Om barnen i fråga är fyra år eller äldre är det bäst att förtälja nyheten efter de första tre månaderna av graviditetenrisken för missfall har minskat. På så sätt kan de få glädjas över ankomsten av deras nya lillebror eller lillasyster utan oro.

Men om barnen du berättar för är yngre än fyra år är det bättre att vänta tills magen avslöjar dig. I den åldern kan små barn inte förstå hur länge de måste vänta innan de får träffa barnet.

Med äldre barn förändras saker och ting. Du kan till högre grad involvera dem i processen och i förberedelserna inför den nya familjemedlemmens ankomst.

Med det sagt, om du är gravid och vill berätta för ditt barn på ett kreativt sätt, notera då förslagen som följer.

En personlig sagobok

Den här idén är bra för de familjer som har barn mellan 4 och 6 år. Deras förståelse är då större och de kan njuta av berättelserna du läser för dem.

Det finns många företag som skapar personliga böcker. Du ger dem namnen på dina familjemedlemmar och huvudtemat; som i det här fallet är ankomsten av deras nya syskon.

Berätta för dina barn att de ska få ett nytt syskon med en tårta

De flesta barn, och vuxna, älskar tårtor och godis, så du kan leverera nyheten med en väldigt speciell tårta. Försök att baka en i deras favoritsmak, dekorera den på det där speciella sättet som du vet att de kommer att gilla, och om de kan läsa, sätt en skylt på den som förtydligar att de kommer att bli de äldre syskonen.

Inuti tårtan kan du också gömma ett foto av ultraljudet, en teckning eller något annat som talar om för dem vad som är på väg att ske. Allt beror på dina barns ålder.

Ta dem med dig när du utför ultraljud

Om din förstfödda är över 8 år kan den enkelt bli djupt involverade i detta nya äventyr. Många föräldrar bestämmer sig för att ta sina äldre barn till det första ultraljudet så att de med egna ögon kan se vad som finns i mammans mage.

Att se dem, lyssna på deras hjärta och känna att de själva är en del av processen kommer att få dem att känna sig väldigt glada och beaktade. För att avsluta dagen kan de få njuta av sin favoritmåltid, eller en eftermiddag med film och popcorn.

Ett väldigt speciellt fotoalbum

Du kan skapa ett fotoalbum bara för dem och deras småsyskon. Inkludera alla foton du har av dem: från de första ultraljudet, deras födelse, deras födelsedagar och alla speciella tillfällen. Tillägna en sektion för deras nya syskon. På så sätt skapar de tillsammans en vacker berättelse.

En flicka som rör vid sin mammas gravida mage.

Förklara att de från och med nu kommer att dela alla dessa minnesvärda stunder med någon annan, och låta dem ansvara för att fylla det albumet med alla de minnen som ni kommer att skapa som familj.

Berätta för dina barn att de kommer få ett nytt syskon via en skattjakt

Du kan också förtälja nyheten genom att göra det barn älskar mest: att leka. Om de har nått lämplig ålder kan du organisera en skattjakt för att berätta den stora nyheten.

Göm ledtrådar runt om i huset, i en park eller på gården, och lämna små skatter på lämpliga ställen. I slutet av leken borde de, genom typen av skatter du har gömt, kunna gissa att de är på väg att bli äldre syskon.

Att berätta för dina barn att de ska få ett nytt syskon är ett av de viktigaste ögonblicken under graviditeten. Gör det med all den kärlek och uppmärksamhet som du önskar att de i sin tur ger den lille eller lilla, och försök involvera dem i ankomsten av det nya barnet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.