5 övningar för att korrigera läspning hos barn
Många barn upplever talstörningar som kräver specifika åtgärder. Med det i åtanke vill vi här rekommendera några övningar för att korrigera läspning hos barn. Fortsätt läsa för att lära dig mer om detta ämne.
De bästa övningarna för att korrigera läspning hos barn, enligt specialister
Enligt WebMD är en läspning: ”Ett talhinder som specifikt relaterar till att skapa ljuden associerade med bokstäverna S och Z.” Hos barn med funktionell dyslali, uttalsproblem eller andra språkstörningar rekommenderar specialister en rad övningar som kan hjälpa i dessa fall. Nedan presenterar vi dem för dig.
Läs också: Rotacism: svårigheter att uttala “R”
1. Andningsövningar
Att kontrollera andningen är en så grundläggande del av språkutvecklingen att den första övningen innan ni ens börjar är att utföra följande steg:
- Andas in genom näsan.
- Andas sedan ut genom munnen, långsamt och kontinuerligt.
2. Blåsövningar
En studie från National University of Nicaragua som genomfördes 2014 använde denna teknik i sin handlingsplan för att lindra en läspning hos en förskoleflicka. Resultaten, som beskrivits av författarna själva, blev utmärkta, och den lilla flickan kände sig väldigt motiverad när hon genomförde övningen. Aktiviteten består av att utföra mjuk och kontinuerlig utandning. För detta kan olika verktyg användas, som sugrör, ljus eller papperskulor.
3. Övningar med läppar och tunga
Denna aktivitet gör det möjligt för barnet att öva på uttalet av det e-ljudet. För att göra detta kommer barnet att använda sina läppar och tunga. Förutom att hjälpa dem att korrigera läspningen kommer de också att ha det skoj om de tränar på det med nära och kära.
- Barnet för mungiporna närmare respektive längre bort från varandra.
- Sedan för det fram och drar tillbaka de separerade läpparna.
- Det tredje steget är att vidga och smalna av tungspetsen.
- Sedan kan de sticka ut tungan och låta den ligga platt mellan tänderna en stund.
- När de är i denna position andas de in genom näsan och släpper sedan försiktigt ut luften genom munnen samtidigt som de gör ”th” alternativt s-ljudet.
4. Övningar i relation till auditiv diskriminering
En annan av de mest användbara teknikerna är att göra en lista med ord hemma eller i skolan så att barnet kan skilja på vilka av dem som har s-ljudet och vilka som inte har det.
5. Övningar fokuserade på S-ljudet
Slutligen råder vi dig att upprepa S- och Z-ljuden mellan vokalerna så att den lille lär sig skillnaden genom musikalitet. Det finns också berättelser och onomatopoetiska ord som är mycket användbara att öva på!
Hjälp till att korrigera läspning hos barn med dessa övningar
Alla dessa övningar är godkända av specialister och har stöd av experter på området för att korrigera läspning hos barn.
Vi hoppas att du kommer att använda dem i praktiken därhemma. Det finns inget bättre sätt att praktisera dem än med din familj eller personer du litar på. På så sätt blir de roligare och de små kommer att få mycket glädje av dem när de leder till tydliga förbättringar.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Alemán Urbina, Wendy Martín y Flores Sánchez, Emma Fabiola. (2014) Estrategias para desarrollar la expresión oral de la niña Nahomy Salmerón, del II nivel de Educación Preescolar, en el Centro Escolar Público Santa Rosa, Distrito IV, de la Ciudad de Managua, durante el I Semestre del año lectivo 2014. Otra thesis, Universidad Nacional Autónoma de Nicaragua, UNAN-MANAGUA.
- Alonso, A. (1952). Historia del ceceo y del seseo españoles. Instituto Caro y Cuervo.
- Coelho, F. (2017, April 24). ¿Qué es el seseo? (explicación y ejemplos). Diccionario de Dudas. https://www.diccionariodedudas.com/seseo/
- Diccionario panhispánico de dudas. Seseo. Rae. https://www.rae.es/dpd/seseo
- Jaramillo, R., & Edith, D. (2017). Aplicación de ejercicios de musicoterapia para mejorar el nivel morfo-sintáctico del lenguaje en niños con dislalia funcional de 5 a 6 años, estudio realizado en la Escuela de Educación Básica Fiscal República de Cuba. Universidad de Guayaquil. Facultad de Ciencias Médicas. Carrera de Tecnología Médica.