Fördelarna med att läsa för spädbarn

Bland de främsta fördelarna med att läsa för spädbarn hittar vi stimuleringen av olika sinnen samt skapandet av en god anknytning.
Fördelarna med att läsa för spädbarn
Maria Fátima Seppi Vinuales

Skriven och verifierad av psykologen Maria Fátima Seppi Vinuales.

Senaste uppdateringen: 09 december, 2022

Du kanske föreställer dig att läsning ska vara förbehållen tills när barn växer upp. Inget kunde dock vara längre från sanningen. Från en tidig ålder är det möjligt att närma sig de små med denna aktivitet och dra nytta av fördelarna som kommer med att läsa för spädbarn. Etableringen av ett band och utvecklingen av nyfikenhet och lärande är bara några av dem. Låt oss se vilka andra fördelar det finns.

Lär dig om fördelarna med att läsa för spädbarn

Några av de främsta fördelarna med att läsa för spädbarn är följande:

Främjar närhet och anknytning

Oavsett vilken aktivitet som du gör med ditt barn så kommer det att stärka ert band, ge trygghet och visa tillgivenhet. Kort sagt, det är positivt att etablera en god anknytning. Detta är mycket viktigt, särskilt i tidig ålder, eftersom detta är det stadium då barn lär sig att se på sig själva och andra samt att förstå världen.

Att läsa för bebisar bidrar till att stimulera sinnena

Att läsa innebär inte bara att bebisar lyssnar på oss, utan också att de tittar på oss. Även när de är yngre finns det böcker med olika texturer för att även utveckla känseln.

Det tillåter utvecklingen av fantasin

Genom att introducera dem till andra världar, karaktärer och berättelser hjälper läsningen att utveckla spädbarns fantasi och kreativitet. När de blir äldre är det också ett bra sätt att lära dem att hitta lösningar på sina problem genom att visa dem olika resultat.

Det är en källa till lärande

Så småningom börjar barn bli bekanta med ljud, bokstäver och ordförråd. Det är också ännu ett sätt att lära sig om världen och andra kulturer och berättelser på ett didaktiskt och underhållande sätt.

En bebis som tittar på en bok.
Att läsa för barn är en källa till lärande, eftersom de så smått börjar känna igen ljud och bokstäver och skaffar sig ordförråd.

Minskar stress

Att läsa och kunna knyta an till andra situationer genom att identifiera eller känna igen sig själv i dem, är ett av sätten att förstå vad som händer med oss. I det här fallet fungerar en annans figur, som en karaktär, som en spegel. Samtidigt, att lyssna på en förälders röst och fördjupa oss med dem i en berättelse, fungerar också som ett naturligt lugnande eller avslappnande medel. Genom att läsa för bebisar kan de lära sig att hantera sina känslor.

Hjälper till att upptäcka svårigheter

Liksom alla interaktioner, när vi interagerar med en annan person förväntar vi oss ett visst svar. När vi läser för barn brukar de därför koncentrera sig, lyssna på oss, försöka härma oss och försöka upprepa ljud eller följa oss med ögonen. Om du märker att det inte finns någon interaktion vid upprepade tillfällen, fungerar detta som en indikation på att det kan uppstå svårigheter och att du kan ingripa i tid.

Du kanske är intresserad av: Bra barnböcker om trädgårdar

Hur man uppmuntrar läsning hos barn

Teorin är väldigt bra. Nu vet du fördelarna med att läsa för spädbarn. Det är dock viktigt att kunna gå vidare till övningen och få de små fastna för att läsa. Låt oss se hur man gör det:

  • Du behöver läsa: I vår dagliga rutin är det viktigt att avsätta minst några minuter för läsning. Det är bäst att det inte är en övergående eller obligatorisk aktivitet, utan en som har sitt eget rum och tid. Det rekommenderas till exempel starkt som en förberedande rutin till att somna.
  • Involvera dina barn och låt dem välja: Både när du köper boken och när du läser den är det viktigt för ditt barn att välja ämne och att de är intresserade av det.
  • Förstå att det finns böcker för alla åldrar: Vi ska inte pressa våra barn eller tvinga dem att läsa. De första böckerna är mestadels illustrerade, med mycket färger och teckningar och lite text. När barn utvecklas förändras också böckerna. Om vi försöker driva dem framåt och få dem att göra något som inte är i enlighet med deras ålder och kapacitet, då kommer vi att frustrera dem och producera avsmak mot aktiviteten.
  • Allt kan innebära läsning: För att få dem att känna sig mer bekväma med att läsa kan vi utöka denna aktivitet till andra områden. Be dem till exempel läsa ett recept på matlagning för oss eller berätta vad det står på skyltarna på gatan.

Du kanske är intresserad av: Vikten av att läsa godnattsagor för barn

En bebis som ligger på golvet och tittar på en bok.
Det är viktigt att ta hänsyn till att det finns böcker för alla åldrar. För yngre barn har de lite text och massor av färgglada bilder. Vissa har också olika texturer för att stimulera sinnena.

Att läsa är en vana och lärande

Både läsning och skrivning kräver en komplex koordinering av färdigheter. Sålunda är bland annat kognitiva, motoriska, symboliska och fonologiska färdigheter involverade. När vi bestämmer oss för att introducera barn till den här världen måste vi lära oss att respektera deras hastighet.

Det kommer att finnas barn som tycker om att läsa eller lyssna på en berättelse, medan andra är mer fysiska eller kroppsliga och behöver bränna av sin energi. Därför måste vi kunna anpassa denna resurs till det barn vi har framför oss. Till exempel när det gäller barn som behöver rörelse handlar det inte om att avvisa läsning, utan att kanske kombinera det med berättelser som har aktiviteter eller utmaningar emellan.

Slutligen är läsning också en vana som börjar hemma. Ett barn som aldrig har haft en bok eller som aldrig har läst en berättelse kan vara mindre intresserad av att göra det. I detta avseende handlar det också om att vara förespråkare av detta förslag, även om vi själva inte är de mest envisa läsarna.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Cadavid Ruiz, N., Quijano Martínez, M. C., Tenorio, M., & Rosas, R. (2014). El juego como vehículo para mejorar las habilidades de lectura en niños con dificultad lectora. Pensamiento psicológico12(1), 23-38.
  • Bohórquez Montoya, L. F., & Quijano Martínez, M. C. (2014). La comprensión verbal y la lectura en niños con y sin retraso lector. Pensamiento psicológico12(1), 169-182.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.