Hur man förbereder sitt barn inför förskolestarten

Här ger vi några tips på hur du förbereder ditt barn inför förskolestarten, både för ditt eget och ditt barns bästa!
Hur man förbereder sitt barn inför förskolestarten
Mara Amor López

Skriven och verifierad av psykologen Mara Amor López.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Det är en utmaning för alla barn att börja på förskolan. En ny etapp börjar och som föräldrar är vi rädda att våra barn kommer ha svårt att anpassa sig till en ny rutin och omgivning. Det gäller till och med för föräldrar vars barn redan har gått hos en dagmamma eller har haft en barnflicka. Så här kommer några tips för att förbereda ditt barn inför förskolestarten.

Alla barn behöver en period där de kan anpassa sig till denna nya fas i sin utbildning. Även om det kan vara svårt till en början kommer de att anpassa sig snabbare än du kanske tror. Men för att underlätta övergången kan föräldrar initiera aktiviteter med sina barn som bättre kan förbereda dem inför förskolestarten och det nya äventyret de ska ge sig ut på.

Det viktigaste är att dina barn ser på allt ni gör som en rolig aktivitet och inte som en tråkig läxa. Så, vill du veta vad du kan göra för att förbereda ditt barn inför förskolestarten? Fortsätt läsa för att ta reda på det!

Aktiviteter och tips för att förbereda barn inför förskolestarten

Några av dessa tips kommer från förskolelärare och US Department of Educations program “Learning Partners”. Alla dessa tips kan hjälpa dig att förbereda ditt barn inför förskolestarten.

barn inför förskolestarten: barn på förskola

Följande aktiviteter förbereder ditt barn på att lyssna, följa anvisningar och samarbeta som en del av en grupp. Dessa är de tre viktigaste målen inom förskolans pedagogik. Nedan tittar vi på var och en av dem.

Läs en berättelse för ditt barn varje dag som en del av den dagliga rutinen

I många förskoleklasser avsätter läraren en kort stund, 10–15 minuter, till att läsa en berättelse för barnen (det kan vara en berättelse om att börja på förskolan). Om du uppmuntrar samma rutin hemma kommer ditt barn att tycka att det är väldigt lätt att följa med i verksamheten och sitta stilla på en plats medan han eller hon lyssnar noga på vad förskoleläraren läser eller säger.

Att läsa högt uppmuntrar barn att lyssna, eftersom de ännu inte har lärt sig läsa i förskolan. Ju mer bekanta de är med högläsning, desto lättare blir det för dem att senare lära sig att läsa själva i framtiden.

Att läsa högt för små barn är ett utmärkt sätt att utveckla läsförståelsen från en tidig ålder. Så när du läser en berättelse för dina barn kan du ställa frågor om det de har hört. När barn verkligen tycker om en berättelse ber de dig att läsa den för dem om och om igen. Till slut kanske de kan berättelsen så bra att de praktiskt taget kan berätta den utantill.

Öva på att lyssna och följa anvisningar för att förbereda barn inför förskolestarten

I förskolan sitter barn inte sällan vid sina bord eller i ring och förskoleläraren ber dem vara tysta och lyssna. En aktivitet du kan göra med dina barn är att be dem sitta tyst och lyssna på allt omkring dem. Be dem sedan beskriva allt de hör. Till exempel mamma som lagar mat, en fågel som sjunger, rösterna på TV, vinden som får gardinerna att fladdra etc.

Det är inte bara viktigt för små barn att lyssna utan också att följa instruktioner som kräver mer än ett steg. Det beror på att det är en av de saker de måste göra under verksamheten på förskolan. Så du kan ge dem uppmaningar och instruktioner för olika uppgifter runt om i huset – att till exempel plocka upp leksaker från vardagsrummet och ta dem till sitt rum, eller tvätta händerna i badrummet innan de hjälper till att duka bordet.

Du kan också leka gissningslekar som “Mitt norra öga skådar…” när ni går en promenad. Här måste varje spelare träna sig på att vänta på sin tur för att fråga varandra vad de ser. Vid varje tur ger ni varandra ledtrådar om vad ni tittar på. Samtidigt måste den andra ställa frågor för att ta reda på vilket objekt eller vilken handling det är.

Ha en ritual för att säga hej då när ditt barn ska gå in på förskolan

För många barn är förskolan första gången som de måste tillbringa tid borta från sina föräldrar. Därför kan de vara rädda för att du inte kommer tillbaka eller så vet de inte hur det går till när du hämtar dem, vilket gör dem oroliga.

Därför är det bra att skapa en rutin för att säga hej då. På det sättet blir det lättare för dem att skilja sig från dig innan de går in till sin förskola.

barn inför förskolestarten: barn på förskola

När du lämnar ditt barn på förskolan, ge honom eller henne en kyss och en kram, ett hemligt handslag eller sjung en sång… Vad du än kan komma på för att bryta spänningen. På det här sättet kommer ditt barn att associera detta ögonblick med att vara på förskolan ett tag och förstå att mamma eller pappa kommer tillbaka senare igen.

Förbered ditt barn inför förskolestarten med sociala aktiviteter

När barn går till förskolan måste de veta hur de ska bete sig och komma överens med andra barn. Kanske har ditt barn gått till öppna förskolan eller har kusiner och små kompisar att leka med. Detta gör det lättare för dem att relatera till andra barn. Men om ditt barn inte har varit i många av dessa sammanhang eller haft kontakt med några barn är det viktigt att förbereda aktiviteter där han eller hon kan interagera med andra.

Det är bra att gå till en lekpark, skriva in ditt barn på danslektioner, simning eller någon annan aktivitet. Kort sagt, alla aktiviteter som ditt barn tycker om och som hjälper honom eller henne att relatera till jämnåriga barn.

I förskolan är det viktigt för barn att veta hur man delar med sig, väntar på sin tur och samarbetar med andra barn.

Prata med dina barn om vad de kan förvänta sig när de börjar på förskolan

Det är normalt att barn känner sig nervösa inför förskolestarten, eftersom det är nytt och obekant för dem. Därför är det viktigt att du inte säger saker som skapar falska förväntningar, vare sig bra eller dåliga.

Prata bara med dem om vad förskolan är och svara på deras frågor och diskutera problem om de har några. Förklara vilka slags aktiviteter de kommer att få göra, att de kommer att ha klasskamrater, var deras förskola ligger etc.

Som du har sett är det här bara några tips och aktiviteter som du kan använda för att förbereda dina barn inför förskolestarten. På så sätt blir de mindre nervösa och övergången blir så smärtfri som möjligt.

Även om det kan krossa våra hjärtan att vara borta från våra barn när de ska börja en ny fas i livet kommer du snart se att det är värt det. Så, låt oss göra det bästa av det!

Det här kan kanske intressera dig…


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Llenas, A. (20018). El monstruo de colores va al cole. Flamboyant
  • Denchfield, N. (2015). El pollo Pepe va al colegio. Ediciones SM.
  • Gaimanadam, N. (2016). El primer día de escuela de Chu. Océano.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.