Ge dina barn egna hushållssysslor och sätt deadlines

Det är viktigt att dina barn vet att de har vissa deadlines för att sköta de hushållssysslor som de blivit tilldelade. På så sätt vet de vad du förväntar dig av dem.
Ge dina barn egna hushållssysslor och sätt deadlines
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Det händer att både barn och tonåringar skjuter upp saker de behöver göra. Det verkar som om det alltid finns något annat de kan göra istället. Ofta är det inte en prioritet för dem att hjälpa till hemma. I själva verket verkar barns sysslor i hemmet ibland mer uppfattas som ett straff snarare än en skyldighet eller ett ansvar. Men det är bra att ge dina barn egna hushållssysslor och sätta deadlines.

Barn måste lära sig att de har uppgifter som är deras ansvar.

Sätt deadlines för barnens hushållssysslor

Vissa menar att det finns större risk för ångest, depression, beteendeproblem och alkoholmissbruk hos barn från alltför “fria” hem, till skillnad från hem där föräldrarna sätter konsekventa gränser och ger ansvar, där behovet av att hjälpa till hemma ses som positivt för barnens utveckling. De menar att ta på sig hushållsansvar faktiskt är riktigt bra för barn.

Dock kräver hushållssysslor att du även sätter deadlines. Du kan till exempel ge kortare intervaller för dagliga sysslor och lite längre och mer förlåtande tidsfrister för mindre frekventa sysslor.

På kvällarna när ni äter tillsammans ska alla till exempel veta att de behöver duka av sin egen tallrik och plocka undan efter middagen. Dessutom kan du alltid lägga till rengöring av köket i denna process så att alla vet vad som förväntas av dem. Detta gör processen enkel.

hushållssysslor

Ett annat exempel kan vara att de behöver vika sina kläder strax efter att de kommer ut ur torktumlaren för att de inte ska bli så skrynkliga. Om din tonåring är mitt i något när du frågar, fråga när han eller hon kan göra det (15 minuter? 30 minuter?). Ställ sedan en äggklocka för att påminna om tiden så att din tonåring vet när tidsfristen är ute. Då är det dags att ta itu med uppgiften.

Fördelar med att sätta deadlines

En fördel med att sätta deadlines för veckosysslor (såsom att rengöra möblerna på verandan före klockan x på fredagar) är att dina barn kanske känner mer frihet att bestämma när de ska göra sina sysslor. Det hjälper dem också att lära sig ansvar. Om de till exempel gör jobbet på torsdagen kan de tillbringa fredagen eftermiddag med sina vänner.

En annan fördel med att sätta deadlines är om du själv arbetar på eftermiddagarna. När ditt barn kommer hem kan du delegera specifika uppgifter kopplat till hushållsbehov på eftermiddagen. Till exempel kan ditt barn ha ansvar för att påbörja middagen eller organisera huset innan du kommer hem.

Ett alternativ är att lämna en att-göra-lista för varje kväll, förklara vad det blir till middag och vad som behöver göras i förväg. En annan fördel är att dina barn lär sig att samarbeta för att utföra sina sysslor.

Men scheman ändras ofta. Du behöver överväga arbetsbelastningen så att alla familjemedlemmar har sysslor och kan följa sina scheman.

Var flexibel och tydlig på samma gång

När du har satt deadlines för dagliga sysslor måste du vara flexibel när det gäller uppgifter som kan vänta. Men även om du är flexibel kring när de gör sina sysslor måste dina barn ändå veta att sysslorna ska vara klara innan en viss tid eller dag. På så sätt vet de hela tiden vad du förväntar dig av dem.

hushållssysslor

Om de vid något tillfälle inte har gjort sitt hemarbete för att de har gjort något annat, som att studera för ett viktigt test, är det klokt om du kan vara lite flexibel och förlåtande. I ett sådant fall behöver du inte straffa dem för att de försummat hemarbetet. Kanske har ni en överenskommelse att skolarbete får lov att gå före om det inte går att kombinera.

Det är skillnad om ditt barn inte gör sina sysslor för han eller hon inte hade lust eller lekte på datorn istället. I det fallet bör du se till att deras bristande ansvar får konsekvenser.

Ni bör också i förväg tillsammans komma överens om vilka konsekvenserna blir då barnet väljer att ignorera sin deadline. Detta för att undvika konflikter i framtiden. Då vet dina barn alltid vad du förväntar dig av dem. De vet också att konsekvenserna beror på att de inte gjort sina dagliga sysslor.

Om barns hushållssysslor

Genom att tänka på allt detta i förväg blir det mycket lättare för dina barn att göra sina sysslor. De vet vad du förväntar dig av dem, vilka deadlines ni har och vilka konsekvenser det får att inte göra sina sysslor. Det kan förhindra upproriska attityder eller bekymmer med barn som försummar sitt ansvar.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.