Vad kan jag göra om mitt barn gråter för småsaker?

Vad kan jag göra om mitt barn gråter för småsaker?
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 28 december, 2018

Att gråta är ett av de vanligaste sätten att uttrycka sig hos spädbarn och små barn. När ditt barn gråter så är det vanligtvis ett sätt för det att få din uppmärksamhet och omsorg när det behöver det.

Under den här perioden frågar sig många föräldrar varför deras barn gråter när det inte tycks finnas någon anledning. 

Nedan diskuterar vi ett antal idéer, tips och situationer som är lätta att identifiera.

Alla barn upplever ett stadium i deras utveckling där gråtandet är deras bästa allierade.

Huvudorsakerna till att barn gråter

Bebisar och små barn klagar och gråter ofta när de är hungriga och trötta eftersom de är extra känsliga för dessa stimuli.

Men det finns också andra orsaker, såsom:

  • När barnet märker att han bara får uppmärksamhet när han gråter.
  • När gråten blir det perfekta sättet att alltid få vad hon vill ha. Föräldrar tenderar att mjukna när det kommer tårar och ger till slut barnet allt det vill ha.
  • Om barnet är fysiskt obekvämt. Att ändra barnets position ofta är viktigt för att undvika obehag och irritation, och gör det också lättare att hålla honom ren.
  • Smärta. När barnen är små, befinner de sig i ett ständigt stadium av anpassning, och vid mer än ett tillfälle kommer de att känna smärta. I synnerhet tenderar barn att gråta när de drabbas av magont, oavsett om det kommer av gaser, förstoppning eller kolik.
  • Ensamhet. Även om barnet kanske mår fysiskt bra, kan hon behöva mer tid, omsorg och skydd från sin omgivning, i synnerhet från sina föräldrar.
Skrikande bebis blir tröstad.

Vad ska du göra när ditt barn gråter för allt och ingenting?

I början är det normalt att inte veta vad man ska göra med ett barn som gråter för minsta lilla.

Här är några tips och råd som du kan följa för att situationen inte ska bli obehaglig för er båda.

  • Försök att identifiera barnets gråt och dess orsaker genom att associera dem med olika sammanhang och situationer.
  • Om du inte kan ta hand om honom i just det ögonblicket, försök få honom att förstå att du är medveten om att han behöver dig och att du kommer att hjälpa honom så snart som möjligt.
  • Om ditt barn håller på att lära sig pratabe henne säga med ord vad det är som händer.
  • Svara på hans gråt på olika sätt: med kärleksfulla gester, pussar, kramar eller uppmuntrande ord.

Gråten och imitationsstadiet

Barn upplever under sin utveckling ett stadium då de visar en större förmåga att imitera andra.

Det kommer ofta i tidig ålder, redan i spädbarnsåldern, och varar fram till 2 eller till och med 3 års ålder.

Under den här tiden tenderar barnen att imitera andra när de gråter eller skrattar. Det kan beskrivas som en smittsam effekt i den meningen att det bara kan hindras av ens egen mognad.

Det här är en förutsägbar typ av beteende i vissa åldrar. Därför behöver du inte oroa dig eftersom det kommer att avklinga allteftersom barnet växer och mognar.

Det är normalt att inte veta vad man ska göra med ett barn som gråter för minsta lilla.

Att gråta när man ska börja i skolan

Däremot, skulle det här beteendet fortsätta längre än normalt, kanske ända in i skolåldern, så ska vi vara mycket observanta.

I det här stadiet finns det flera orsaker som kan leda till gråt: något problem i skolan, bråk med syskon eller kamrater, eller bara någonting som de inte tycker om.

I det här fallet måste du ha tålamod och ta reda på vilka situationer som under en period besvärar ditt barn.

Med andra ord – det är viktigt att bedöma situationerna som leder till gråt, men också i vilken grad de förekommer.

Ett barn gråter.

Gråt och högkänslighet

Till sist – det mest extrema är högkänslighet. Högkänsliga barn tenderar att vara mer observanta – så mycket att de kan bli exalterade av vilken stimuli som helst. 

Därför utvecklar de en livlig fantasi och kreativ kapacitet.

Det mest effektiva rådet för att hjälpa barn med de här karaktärsdragen är att tillåta dem att uttrycka sina innersta känslor.

Det viktigaste för dem är att visa sina känslor för världen. För att hjälpa dem att göra det, måste vi ta bort alla hinder som står i vägen.

Stadiet när ett barn gråter för allting är verkligen övergående. Under den här perioden blir föräldrarna de fundamentala pelare som kan förebygga obekväma och obehagliga situationer för familjen och, framförallt, för barnet.

Föräldrarnas beteende då de hanterar ett gråtande barn är av största vikt. Det är avgörande att man följer rätt procedur för att hjälpa barnet att komma över det här stadiet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.