Pyssel som stimulerar intellektuell utveckling i 3-åringar

Pyssel som stimulerar intellektuell utveckling i 3-åringar
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 15 september, 2019

Barn älskar att leka. Därför spelar det oftast ingen roll vad de leker, de hittar alltid nöje i det de gör. Men som föräldrar bör vi introducera dem för enkla aktiviteter som inte bara är roliga utan också pyssel som stimulerar den intellektuella utvecklingen.

I den här artikeln visar vi hur du får ut det mesta av lekar som stimulerar ditt barns intellektuella kapacitet. Tänk på att barns utveckling går i etapper. Den här artikeln riktar sig åt att utveckla treåriga barns intellekt.

Det är i den här åldern som barn börjar tänka kreativt. De börjar resonera och reflektera över vad de vill. Ungefär runt tre års ålder börjar barn också bli mer medvetna om sitt känselsinne. Därför är enkla lekar och pyssel bra för att förbättra deras nya färdigheter.

Att bygga med klossar är ett pyssel som stimulerar barns utveckling.

De bästa lekarna för barn är just de som uppmuntrar till kreativitet och involverar resonemang. Låt oss nu titta på några aktiviteter som förutom att fånga deras uppmärksamhet även gynnar deras utveckling.

Pussel

Pussel är ett bra sätt att ha roligt. I den här åldern bör de vara enkla för att se till att barnet inte blir frustrerat. Pussel hjälper till att utveckla barns resonemang. Det hjälper dem också att känna igen och memorera olika former och färger.

Experter rekommenderar små pussel för barn i den här åldern. Pusslet ska inte innehålla mer än 10 bitar. Om pusslet har för många bitar kanske barnet inte kan visualisera den slutliga bilden. Pusslet bör också ha ljusa färger och väldefinierade bilder.

Pussel kan köpas i leksaksaffärer och de kan även designas hemma. När du gör ett eget pussel hemma är allt du behöver göra rita eller skriva ut en bild som barnet tycker om. Ett roligt sätt att uppmuntra barnet är att göra pussel från barnets egna bild eller en favoritleksak.

Sitt bredvid ditt barn när han eller hon sätter ihop sitt första pussel för att orientera och hjälpa ditt barn att förstå konceptet. När ditt barn har lagt ihop sitt första pussel med lite hjälp, uppmuntra honom eller henne att fortsätta på egen hand.

barn löser pussel

Pyssel som stimulerar utvecklingen

Pyssel hjälper till att stimulera barns kreativa andaTänk på att det förmodligen kommer bli rörigt om ni bestämmer er för att pyssla hemma. Vissa föräldrar ägnar ett specifikt utrymme i huset speciellt åt konst och pyssel som stimulerar utvecklingen.

Som föräldrar måste vi också ta hänsyn till att våra barn stoppar allt i munnen. Därför är det viktigt att alltid vara vaksam när barn känner sig “inspirerade”. Det finns färger att köpa som är 100% naturliga. Det här är ett bra alternativ om ditt barn är benägen att bita eller suga på sina leksaker.

För att inte få fläckar kan du använda vattenbaserad färg. Dessa gör dig förhoppningsvis mindre frustrerad när du ser att ditt barn har bestämt sig för att försöka omdesigna sina kläder.

Vilka pyssel som stimulerar utvecklingen kan barn göra?

Modellera

Barn tycker om färgen på, elasticiteten och känslan av modellera i händerna. Det rekommenderas därför för barn runt tre års ålder.

När du ska köpa modellera märker du snabbt att det finns i oändliga storlekar och färger. Det finns även redskap som formar, knivar, stämplar och instruktioner för att skapa vissa föremål. Det är bäst att köpa en liten uppsättning tillbehör till ditt barn så att han eller hon kan upptäcka och njuta av alla möjliga kombinationer.

Barn leker med modellera.

Designa egna kläder

Som sagt finns det vattenbaserade färger som hindrar ditt barn från att få permanenta fläckar på sina kläder. Det finns emellertid också speciella färger som kan användas som är permanenta.

En rolig idé är att köpa en vit tröja och dekorera den med den här typen av färg. Låt ditt barn välja designen han eller hon vill ha och hjälp till med utförandet. Ditt barn kommer att bli superstolt över sin nya skapelse.

Enkla lekar baserade på återvinning och plastredskap

Återvinning lär barn att det är viktigt att ta hand om miljön. Det lär dem att föremål kan återanvändas och omvandlas till leksaker. Det finns inga gränser för kreativitet.

Här är några exempel på enkla lekar baserade på återvinning och plastredskap:

  • Vem kommer inte ihåg den berömda telefonen av två plastkoppar som sitter ihop med en tråd? Ni kan göra telefonen hemma och förklara för barnen hur ni använde dem som leksaker när ni var små.
  • Maracas kan tillverkas genom att fylla behållare med ris. Barnet kan dekorera och anpassa sin egen maraca. Man kan också göra maracas genom att fylla en flaska med ris eller sandkorn.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.