6 goda skäl att laga mat tillsammans med dina barn

6 goda skäl att laga mat tillsammans med dina barn
Elena Sanz Martín

Granskad och godkänd av psykologen Elena Sanz Martín.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Det finns många anledningar till varför du borde laga mat tillsammans med dina barn. Det är ett utmärkt sätt att träna upp tålamod och en känsla av samarbete, samt att det främjar ett positivt familjeförhållande.

Det är inte ovanligt att när föräldrarna lagar mat så kan man inte se röken av barnen. Föräldrar kan medvetet hålla sina barn borta från köket så att de inte blir skadade eller råkar illa ut. Det finns dock minst sex bra skäl till att laga mat tillsammans med dina barn. Det kan vara en mycket positiv aktivitet.

Att ha gott sällskap i köket är alltid trevligt. Matlagning med dina barn är ett bra sätt att tända deras intresse för vissa livsmedel eller grönsaker som de annars gärna avvisar vid första ögonkastet. Så bjud in dina barn att delta i matlagningen. Du kommer inte ångra det!

6 skäl att laga mat med tillsammans dina barn

Att laga mat tillsammans utvecklar deras känsla för lagarbete.

De flesta familjer förbereder sin frukost, lunch och middag vid bestämda tider. Om familjen är organiserad kan barnen lära sig lite om att ta ansvar eftersom de måste göra samma uppgift varje dag vid samma tid.

Självklart kommer de först inte att kunna fullfölja alla uppgifter eller tillaga måltider på egen hand. Men som förälder kan du införliva vissa vanor i dem. När de växer upp lär de sig att uppskatta värdet av lagarbete.

Att utföra enkla uppgifter som passar barnets ålder kan också ge honom eller henne självförtroende och hjälper till att främja självkänsla.

familj vid matbord

De lär sig värdet av att vara organiserad

Matlagning med barn är ett lagarbete. Om du vill att ni lagar mat tillsammans i din familj måste ni alla kommunicera och arbeta tillsammans som ett lag för att bestämma familjens dagsmeny.

När barnen fortfarande är mycket små blir det föräldrarnas roll att bestämma nästan hela menyn. Men du kan också prata med dina barn vid vissa tillfällen för att ta reda på vad de vill äta och skulle vilja prova på.

Matlagning med barn kräver en hel del organisering, tålamod och respekt. Alla dessa är viktiga för att göra aktiviteten rolig för alla.

Vuxna kan styra de övergripande delarna av att laga maten. Barn kan börja genom att lära sig att organisera mindre delar som att duka bordet.

Att laga mat tillsammans främjar en hälsosam stämning i familjen

Att äta mat tillsammans vid bordet för familjer närmare varandra. Man säger ofta att: “Familjen som äter tillsammans håller ihop.” Det här är ett sanningens ord som också kan tillämpas på matlagning.

Även om era scheman kanske inte sammanfaller varje dag finns det alltid möjlighet att laga mat med dina barn på helgen eller under semestern.

“Det är bäst att äta en mängd olika råa livsmedel i form av frukt och grönsaker.”

Matlagning hjälper till att träna tålamod

De flesta barn vill ha allt ögonblickligen så fort de ber om det, och det är helt naturligt. Vi var alla på det sättet när vi var barn. Barn förväntar sig ofta att världen ska reagera med samma hastighet som de är vana vid.

Barnens otålighet kan göra att de får raseriutbrott när de är hungriga. Att låta dem hjälpa till i köket hjälper dem att inse att mat inte bara trollas fram magiskt. Att förbereda mat kräver tid och engagemang. Därför förstår de att vissa aktiviteter och uppgifter kräver tålamod.

Matlagning kan stimulera ditt barns fantasi

Genom att laga mat tillsammans lär sig barn också att de olika matvarorna är fulla av väldigt olika möjligheter.

mamma och dotter laga mat tillsammans
Barnens fantasi kan enkelt stimuleras av olika typer av livsmedel. De kan stimuleras när de förbereder, serverar och kombinerar mat. Tillsammans kommer ni att upptäcka rikedomen i gastronomins värld.

De lär sig att skilja mellan olika livsmedel

Grönsaker och frukter är rika på vitaminer och fibrer. De flesta av dem ger ett stort antal fördelar för ett växande barns kropp. Det är viktigt för dem att vara medvetna om att när de äter tar deras celler näring från de näringsämnen som de får i sig från olika livsmedel.

Det är bäst att äta en mängd olika råa livsmedel som frukt och grönsaker istället för hel- och halvfabrikat. Även om bearbetade livsmedel kan se attraktiva och lockande är de inte alltid bra för kroppen.

När du lagar mat tillsammans med dina barn, ta dig tid att lära dem om mat som ger positiva fördelar för kroppen. Hjälp dem att förstå att det alltid är bättre att äta hemlagad mat i stället för hel- och halvfabrikat och snabbmat.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.