De vanligaste hudproblemen hos ungdomar

De vanligaste hudproblemen hos ungdomar är relaterade till ökningen av androgener. Vi kommer att prata om dem i dagens artikel.
De vanligaste hudproblemen hos ungdomar
Maria del Carmen Hernandez

Skriven och verifierad av dermatologi och estetisk medicin Maria del Carmen Hernandez.

Senaste uppdateringen: 08 januari, 2023

De vanligaste hudproblemen hos ungdomar är relaterade till den funktionella ökningen av specifika hudstrukturer som ett resultat av hormonella förändringar. Tonåren är ett av de viktigaste tillväxtstadierna för både den psykologiska och fysiska utvecklingen hos individen.

De vanligaste hudproblemen hos ungdomar

Ökningen av nivåerna av androgener under tonåren påverkar svettkörtlar och talgkörtlar. Stimulering eller förändring av alla dessa hudstrukturer utlöser de karakteristiska hudproblemen.

1. Akne

Akne är den vanligast observerade hudsjukdomen under detta utvecklingsstadium. Det är en kronisk inflammatorisk sjukdom som kännetecknas av närvaron av följande utslag:

 • Finnar
 • Pustler
 • Cystor
 • Ärr
Akne är ett av de vanligaste hudproblemen hos ungdomar.

I tonåren är de områden på kroppen som är mest drabbade av denna typ av sjukdom axlar, rygg och ansikte.

Dessutom kan akne kvarstå in i 20- och 30-årsåldern hos cirka 64 % och 43 % av de dabbade, enligt studier publicerade i The British Journal of Dermatology. Därför är det alltid viktigt att använda solskydd för att undvika kvarvarande hyperpigmentering av gula fläckar i de regioner där aktiva skador från akne finns.

Du kanske är intresserad av: Hur man hanterar akne hos tonåringar

2. Rosacea, ett av de vanligaste hudproblemen hos ungdomar

Rosacea är en kronisk inflammatorisk sjukdom som diagnostiseras relativt ofta. Följaktligen finns det fyra kliniska subtyper som styrs av de dominerande tecknen och symtomen:

 • Erythematotelangiektatisk
 • Papulopustulös
 • Phymatous
 • Okulär

Enligt 2019 National Rosacea Society Expert Committee anses några av följande manifestationer vara diagnostiska: Fixat centrofacialt erytem med ett visst mönster som kan intensifiera periodiskt och fymatösa förändringar. I sin tur anses två av följande kriterier också vara diagnostiska: Rodnad, papler och pustler och telangiektasier.

3. Fet hud, ett annat vanligt hudproblem hos ungdomar

Fet hud är ett hudtillstånd som främst ses i puberteten. Huden verkar glänsande och fet till utseendet, med förstorade porer och en ökad tendens att utveckla akne.

Konsekvenserna av överskott av talg kan få negativa sociala och psykologiska effekter till följd av tillhörande akne och uppkomsten av fet hud och glans.

Det är i detta utvecklingsstadium som en daglig hudvårdsrutin bör implementeras för att undvika komplikationerna av stimulering och utveckling av talgkörteln.

4. Follikulit

Follikulit är ett vanligt, benignt hudtillstånd där hårsäcken blir inflammerad och infekterad och en pustel bildas. Det uppstår ibland som ett resultat av inflammation sekundärt till hårstrån, samt vissa läkemedel som litium och ciklosporin.

Diagnosen follikulit görs på läkarens kontor genom direkt observation av utslagen.

5. Virala vårtor

Virala vårtor är godartade hudutväxter som kan utvecklas på vilken del av kroppen som helst och i vilken form som helst. De är också mycket smittsamma utväxter och diagnostiseras ofta på läkarmottagningen. De är ofarliga men kan vara besvärande och oattraktiva.

Vårtor orsakas av humant papillomvirus (HPV), av vilket det finns över 100 olika typer. Denna typ av virus kan komma in i huden genom en ytlig lesion och utveckla ytterligare tillväxt.

6. Mjäll eller seborroiskt eksem

Denna typ av tillstånd utvecklas i de seborroiska områdena i kroppen. Därför finns det en större predisposition i den övre bröstkorgen, området bakom öronen, ansiktet och hårbotten. Några av de rådande manifestationerna är följande:

 • Flagning
 • Klåda
 • Inflammation
 • Märkt erytem
En tonårspojke som kliar sig i hårbotten.

Fördelningen av lesioner på kroppen är symmetrisk. Men denna sjukdom är varken smittsam eller dödlig. Behandlingen är inriktad på att eliminera tecknen på sjukdomen, förbättra relaterade symtom (klåda) och bibehålla remission över tid.

Enligt en recension i Dermatology är de olika behandlingarna som finns effektiva, flexibla och säkra.

7. Atopisk dermatit

Atopisk dermatit är en kronisk inflammatorisk hudsjukdom som i de flesta fall utlöses under barndomen. Tillståndet kvarstår från spädbarnsåldern till tonåren i cirka 40 % av fallen.

Dessutom manifesterar det sig med palpebral dermatit och juvenil palmar och plantar dermatit. De terapeutiska pelarna för hantering av atopisk dermatit hos ungdomar är desamma som de som implementeras hos barn.

Hudproblem hos ungdomar påverkar mycket mer än hud

Hudproblem hos ungdomar kan få långtgående konsekvenser eftersom mycket av självkänslan i denna åldersgrupp är kopplad till deras kroppsuppfattning. Det är också lämpligt att börja konsultera en hudläkare under puberteten för att förhindra denna typ av tillstånd och för att starta en korrekt hudvårdsrutin.

Detta kanske intresserar dig

Hur man lär en tonåring att raka sig
Att vara mamma
Läs det Att vara mamma
Hur man lär en tonåring att raka sig

Lär dig hur man lär en tonåring att raka sig, så att den unge mannen gradvis lär sig hur man gör det själv utan att bli skadad. • Lubowe II. Adolescent skin problems. Cutis. 1976 Feb;17(2):369-74. PMID: 138533.
 • Strauss JS. Skin care and incidence of skin disease in adolescence. Curr Med Res Opin. 1982;7(Suppl 2):33-45. PMID: 6213377.
 • Thiboutot D, Anderson R, Cook-Bolden F, Draelos Z, Gallo RL, Granstein RD, Kang S, Macsai M, Gold LS, Tan J. Standard management options for rosacea: The 2019 update by the National Rosacea Society Expert Committee. J Am Acad Dermatol. 2020 Jun;82(6):1501-1510. doi: 10.1016/j.jaad.2020.01.077. Epub 2020 Feb 7. PMID: 32035944.
 • Gupta AK, Madzia SE, Batra R. Etiology and management of Seborrheic dermatitis. Dermatology. 2004;208(2):89-93. doi: 10.1159/000076478. PMID: 15056994.
 • Peters AS, Kellberger J, Vogelberg C, Dressel H, Windstetter D, Weinmayr G, Genuneit J, Nowak D, von Mutius E, Radon K. Prediction of the incidence, recurrence, and persistence of atopic dermatitis in adolescence: a prospective cohort study. J Allergy Clin Immunol. 2010 Sep;126(3):590-5.e1-3. doi: 10.1016/j.jaci.2010.06.020. Erratum in: J Allergy Clin Immunol. 2012 Apr;129(4):1176. PMID: 20816192.
 • Bhate K, Williams HC. Epidemiology of acne vulgaris. Br J Dermatol. 2013 Mar;168(3):474-85. doi: 10.1111/bjd.12149. PMID: 23210645.

Innehållet hos Att vara mamma är endast skrivet i utbildande och informativt syfte. Det kan under inga omständigheter ersätta diagnos, råd eller behandling från en fackman. I fall av tveksamhet är det bäst att rådgöra med en betrodd specialist.