Prata med din dotter om olämpliga sexuella beteenden

Är det dags att ta en diskussion med din dotter om lämpliga och olämpliga sexuella beteenden? Vi ger dig några råd som hjälper dig att prata om detta viktiga ämne.
Prata med din dotter om olämpliga sexuella beteenden
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

När dina barn blir äldre och börjar bli intresserade av sex är det viktigt att föräldrarna pratar med dem om ämnet. Du som förälder måste diskutera sex med dem så att de vet skillnaden mellan lämpliga och olämpliga sexuella beteenden. Med detta i åtanke vill vi ge dig några tips om att prata med din tonårsdotter om detta ämne.

Vad vi menar är att du måste prata med din dotter om samtycke, hur man säger nej och hur hon ser till att andra vet att hon menar det. Att du pratar med henne om vad hon ska göra om någon får henne att känna sig obekväm när det gäller handlingar av sexuell karaktär.

Försök att inte göra det här samtalet för spänt eller obekvämt. Det bästa är om du kan vara så naturlig som möjlig när du pratar med henne.

Vad du behöver veta om ämnet

Tonåringar hittar information, både korrekt och felaktig, om sex från många olika källor – till exempel från vänner, popkultur, media, skolan osv. Men den viktigaste informationen som tonåringar får om sex kommer från deras föräldrar.

Du behöver inte vara expert på sexualkunskap för att ha inflytelserika samtal med dina tonåringar. Prata med dem om fakta. Och du kan samtidigt integrera dina personliga värderingar när det gäller att ta hänsyn till andra, sexualitet och sexuell hälsa.

mamma pratar med dotter

Se till att din dotter tar dig på allvar

Håll dig lugn och positiv när du uppmuntrar din dotter att lyssna och prata. Det är en konversation, inte en föreläsning! Ge henne tillstånd att inte hålla med dig och att vara nyfiken och utforska.

Tänk på hur dina förväntningar kommer att förändras beträffande din tonårsdotter. Du kan säga något som: ”Jag föredrar att du väntar med att dricka alkohol och ha sex, men jag vet att dina beslut kan vara annorlunda än mina. Oavsett vad du väljer att göra finns jag alltid här för dig när du behöver mig”.

Nyckeln till att få tonåringar att lyssna på dig är att lyssna snarare än att föreläsa. Förvandla det här samtalet till en tankeväckande dialog, inte till en predikan. Ditt barn är snart vuxen som växer och utvecklas, och du måste behandla henne som sådan. Så respektera hennes intelligens och hennes förmåga att reflektera och resonera.

Tvinga inte på henne dina idéer

Om du försöker tvinga på henne dina idéer kommer hon bara att stänga ner känslomässigt och sluta lyssna på allt du har att säga. Men om du å andra sidan visar ett verkligt intresse för hennes perspektiv, kommer det att få henne att tänka.

Du kan även utgå från att hon vet en hel del om sex, oavsett om hon har haft sex eller inte. Det är mer än troligt att hon redan pratat om det med sina vänner, och har förmodligen till och med sett på pornografi.

Oavsett vilket kanske hon inte tänker särskilt mycket på konsekvenserna av hennes sexuella val. Påminn henne om att när hon är med någon på sitt rum kommer ingen att vara där för att övervaka hennes sexuella beteende. Därför är det upp till henne och hennes partner att välja vad som är rätt för dem.

Du kan säga något i stil med: ”Om du inte vill ha sex med någon, hoppas jag verkligen att du inte har det. Tänk på vad du kan säga till någon som pressar dig. Tänk på ett slags manus för att göra det lättare att säga nej i just den stunden. Och om du vill säga ja, bör du verkligen mena det. Gör inte något på natten som du kommer att ångra på morgonen.”

Undvik att göra det obekvämt när du pratar med din dotter om olämpliga sexuella beteenden

I verkligheten kan dessa konversationer vara lite jobbiga, och det är okej. Vi brukar inte ha seriösa samtal om sex varje dag, och det är inte något de flesta av oss känner oss bekväma med.

Så gör allt du kan för att hålla dig lugn när du pratar med din tonårsdotter. Men om du känner dig obekväm, oroa dig inte för mycket. Ha samtalet ändå.

olämpliga sexuella beteenden

Låt konversationen flyta på naturligt. Utnyttja spontana situationer för att ta upp detta ämne till exempel när ni lyssnar på din dotters favoritmusik. Eller börja med att prata om de frågor som hennes favorit-tv-program tar upp.

Tonåringar känner sig ofta mer bekväma med att prata om en tredje part snarare om sig själva. Så du kan börja samtalet med att säga något som: “Om en kille och en tjej går hem tillsammans efter en fest, vad tror du att de kommer att göra? Betyder det att de kommer att ha sex?”

Om olämpliga sexuella beteenden

Det är viktigt att barn – pojkar som flickor – har en klar förståelse för vad samtycke och sexuella aggressioner innebär. De måste förstå att det är viktigt att sätta gränser för att undvika problem med dem som inte är medvetna om vad ett lämpligt sexuellt uppförande är. Det är också viktigt att kunna vara tydlig med dina förväntningar på hur du vill att ditt barn ska behandla andra.

Det fungerar förmodligen inte att bara säga till henne att inte ha sex, även om du verkligen inte vill att hon ska ha det.

Men du kan till exempel säga att om hon har sex, ska hon alltid använda kondom, och även någon annan typ av preventivmedel och skydd mot sexuellt överförbara sjukdomar och oönskade graviditeter. Detta skyddar båda parter. Anpassa konversationen till din tonårsdotters intressen och kunskap.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.