Vad är vaginalt adenom?

Vaginalt adenom bör behandlas i rätt tid, även om det är ett godartat tillstånd, eftersom det kan förhindra långvarigt obehag.
Vad är vaginalt adenom?

Senaste uppdateringen: 12 december, 2020

Förekomsten av vaginalt adenom är 0,3 per 100 000 kvinnor. I dessa fall har patienterna en körtelvävnad som täcker slemhinnorna i vaginan. Denna vävnad kallas epitel och har en cylindrisk form i slidan.

För att förstå varför förekomst av ett epitel i slidans slemhinna är ett avvikande tillstånd måste vi påminna om vissa detaljer. Först, kom ihåg att slidan är ett unikt muskelmembran organ. Den har en cylindrisk form och mäter ca 9 cm på längden.

Vaginan ligger mellan ändtarmen och urinblåsan och sträcker sig från livmodern till vulvan. Dess väggar bildas av olika lager, som varierar beroende på kvinnans hormonella status och har otrolig elasticitet.

Den inre delen av vaginan består av grova slemhinnor som ser ut som karakteristiska tvärgående rynkor.

Epitelet eller vävnaden som bildas i en vaginas väggar kan vara ytlig eller djup och kan även sträcka sig till vulvan om det inte behandlas i tid. Ett vaginalt adenom eller körtelsvulst är godartat men kan utvecklas till en typ av cancer om det inte behandlas i tid.

vaginalt adenom

Typer av vaginalt adenom

Det finns två typer. De kan uppstå naturligt eller orsakas av en hormonell behandling.

  • Spontan eller naturlig: Den här typen kan drabba, även om det är sällan, vuxna kvinnor som tar vissa orala preventivmedel. Enligt forskning var dietylstilbestrol, som användes specifikt mellan 1940 och 1978 för att motverka risken för missfall hos gravida kvinnor, en orsak till vaginalt adenom.
  • Framkallad eller provocerad. I dessa fall måste man vara uppmärksam på sambandet med klarcellsadenokarcinom. Enligt bevis kan den här typen av vaginalt adenom förekomma hos kvinnor som har kontrakterat någon typ av humant papillomavirus (HPV) och måste genomgå kirurgiska ingrepp för att ta bort de vårtor som bildas på grund av viruset.

Några symptom på vaginalt adenom

1. Smärta i slidan

Det visar sig som ett obehag som i mycket liknar magkramperna som inträffar strax innan menstruation, fast med mycket press på vaginans väggar. Detta är det mest irriterande symptomet i den drabbades dagliga liv.

2. Vaginala flytningar

Det här är produktionen av en riklig mängd slem eller vaginal utsöndring. Detta slem har en gelatinös konsistens och är ljus till färgen.

Även om flytningarna inte är illaluktande är de mycket obehagliga. De kan förväxlas med den vaginala utsöndringen som produceras vid en candidainfektion.

3. Smärta under samlag

När en kvinna med vaginalt adenom har sex kan samlaget vara väldigt smärtsamt. Det är viktigt att undvika sexuell kontakt medan detta tillstånd föreligger. Det bör noteras att det inte är en smittsam sjukdom.

4. Mellanblödningar

Förekomsten av blod mellan menstruationer är inte normalt, så det indikerar att något inte står rätt till.

behandling av vaginalt adenom


Behandling av vaginalt adenom

Vanligtvis rekommenderas användningen av 50% triklorättiksyra. Den här behandlingen är mindre smärtsam än frysning eller kirurgiskt ingrepp, men kan inte tillämpas på inre eller djupa vaginala skador.

En annan behandling som vanligtvis används är borttagning av vävnad med diatermi. Proceduren innebär att en mycket tunn tråd, formad som ett handtag, ansluts till högfrekvent elektricitet, vilket gör att vävnad i det drabbade området av slidan kan avlägsnas med stor precision.

Detta är en av de minst smärtsamma förfarandena som gör att det avvikande epitelet kan avlägsnas så att det kan undersökas av en specialist.

Man kan också tillgripa en koldioxidlaser, som används på en våglängd som absorberas väldigt bra av vatten och därmed av levande vävnader.

Vaginalt adenom bör behandlas i rätt tid, även om det är ett godartat tillstånd, eftersom det kan förhindra långvarigt obehag.

När det gäller förebyggande är det viktigt att du inte försummar dina besök hos gynekologen och rådgör med din läkare om de bästa orala preventivmedlen för dig, ifall du behöver ta dem.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.