Hur man hanterar akne hos tonåringar

Under tonåren kan huden skadas permanent av akne. Här berättar vi vad du bör och inte bör göra då det kommer till akne hos tonåringar.
Hur man hanterar akne hos tonåringar

Senaste uppdateringen: 13 augusti, 2022

För tonåringar är akne en av de mest besvärande och oroande av alla fysiska förändringar. Den påverkar deras självkänsla och begränsar deras sociala relationer. Även om det är en hudsjukdom som oftast uppträder i ansiktet, kan den också förekomma på andra delar av kroppen, såsom bålen, armarna och ryggen. Lyckligtvis, och med viss försiktighet, är det möjligt att minska symptomen av akne hos tonåringar och se bra ut trots de irriterande finnarna. Här berättar vi hur; missa inte det!

Tips för att hantera akne hos tonåringar

Akne hos tonåringar är resultatet av inflammationer i hudens talgkörtlar, vars förlopp kan vara långvarigt och irriterande.

I de flesta fall produceras utslagen av propionibacterium acnes, en bakterie som är en del av vår huds normala flora. På grund av diverse fysiska och hormonella förändringar uppstår en grodd i överhuden genom dess porer och infekterar dess strukturer.

Även om det är ett tillstånd som kan förväntas i den här åldern och inte alltid går att förebygga, så är det möjligt att förbättra det genom att implementera några tips.

1. En hälsosam och balanserad kost

Även om sambandet mellan akne och kost är omdiskuterat, gynnar komjölk och dess derivat ofta utslagens uppkomst.

Dessutom beskriver några studier publicerade av Journal of the American Academy of Dermatology att insulinliknande tillväxtfaktor 1 (IGF-1), en komponent i mjölk, stimulerar talgkörtlarna. IGF-1-nivåerna ökar under puberteten och det är detta som korrelerar med den höga förekomsten av akne.

En förändring i kosten rekommenderas för att undvika finnar, undvik mejeriprodukter och livsmedel med ett högt glykemiskt index, såsom läsk, godis och ultraprocessad mat.

En tonårsflicka som äter en sallad.
En hälsosam, komplett och balanserad kost är en bra strategi för att undvika förändringar i hudens bakterieflora. Det minskar dessutom risken att utveckla andra hälsoproblem.

2. Regelbunden hudrengöring

Akne är ofta en oundviklig hudsjukdom, men den kan behandlas och kontrolleras genom korrekt daglig hudrengöring, särskilt med produkter som håller hudens pH-värde inom normala värden.

Dessutom kan bakterier som ingår i hudens mikroflora ansamlas i för hög grad. Om hudytan inte rengörs kan då hårsäckarna bli igensatta och utveckla komplikationer, såsom hyperkeratos eller cystor.

3. Läkemedel mot akne

Aktuell medicinering mot akne inkluderar geler, lotioner och krämer som appliceras på huden. Några av komponenterna som används är följande:

  • Salicylsyra: denna aktiva ingrediens hjälper till att exfoliera, det vill säga skrubba, de mest ytliga hudlagren och därmed förhindra att hårsäckarna blir igensatta av akne-orsakande bakterier.
  • Bensoylperoxid: denna ingrediens torkar ut de infekterade porerna och förhindrar utvecklingen av nya finnar samt eliminerar bakterierna som orsakar akne.
  • Antibiotika: klindamycin eller erytromycin är de mest användbara läkemedlen för att helt eliminera akne-orsakande bakterier i måttliga till svåra fall.
  • Retinoider: retinol används i ihållande fall av akne för att rensa porerna. Adapalene, en retinoidgel som appliceras dagligen och som absorberas snabbt, kan också användas.

Vissa av dessa mediciner finns att köpa på recept och vissa finns tillgängliga över disk. I allmänhet är det lämpligt att applicera ett tunt lager av dem på huden på morgonen eller före sänggåendet, efter att ha rengjort huden (beroende på vilken aktiv ingrediens som används).

Vilka beteenden bör tonåringar med akne undvika?

En av de främsta konsekvenserna av akne hos tonåringar som vi försöker undvika är permanenta skador på hudens yta. Här följer några tips om du ofta får finnar.

1. Rör dem inte med fingrarna

Det är bäst att låta akneskador lösa sig av sig själva. Det är kontraproduktivt att klämma finnar i ett försök att tömma deras innehåll, detta förvärra bara tillståndet och kan lämna permanenta ärr.

Faktum är att vidrörande av finnar kan flytta infekterat material in i de djupare lagren av huden och utveckla ytterligare inflammationer och erytem. Det kan till och med bilda återstående hyperpigmenterade finnar.

2. Undvik åtsittande kläder

I de fall där karakteristiska akneskador uppstår på kroppen är det bäst att undvika att bära åtsittande kläder, eftersom dessa orsakar irritation och täpper till porerna. Pannband, halsdukar, mössor och pannband kan också samla på sig smuts och fett.

3. Använd inte oljiga produkter på din hud

Kosmetiska produkter med en hög andel olja kan orsaka obstruktion av hårsäckarna. Därför är det tillrådligt att lägga till produkter utan fetter till din hudvårdsrutin. Prioritera även solskyddsmedel som är framtagna speciellt för fet hud.

Du kanske är intresserad av: Hur man behandlar akne under graviditeten

4. Använd alltid solskyddsmedel

Användning av solskyddsmedel är en universell rekommendation, oavsett om din hud är benägen till akne eller inte. Även om det kan tyckas som att solning eliminerar akne eller döljer det, så är det bara tillfälligt och kan gynna utvecklingen av senare utslag.

Faktum är att solning kan förvärra akne, istället för att lösa eller förbättra den.

En tonårsflicka som sätter aknekräm på sin hud.
Undvik att använda krämer eller hemgjorda produkter för att behandla akne om dessa inte har testats ordentligt. Rådgör med din läkare innan du använder dem!

5. Undvik huskurer eller behandlingar

Vissa huskurer som folk rekommenderar för aknebehandling kan förvärra tillståndet. Undvik att använda dem, oavsett om det gäller tandkräm, citronsaft, bakpulver, gurkmeja eller honungsmasker.

Om du är osäker, rådfråga din hudläkare om hur man behandlar akne under tonåren.

Tonåringar med akne och dess känslomässiga inverkan

Tonåringar som lider av akne lider också ofta av känslomässiga problem. Faktum är att de ibland retas på grund av utseendet på deras ansikte. Finnar kan dessutom orsaka smärta, obehag eller klåda, vilket ytterligare förvärrar tillståndet.

En hudläkare kan indikera den optimala behandlingen och erbjuda lämplig rådgivning om hur man förebygger och kontrollerar akneutbrott.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Danby FW. Acne and milk, the diet myth, and beyond. J Am Acad Dermatol. 2005 Feb;52(2):360-2. doi: 10.1016/j.jaad.2004.09.022. PMID: 15692488.
  • Gebauer K. Acne in adolescents. Aust Fam Physician. 2017 Dec;46(12):892-895. PMID: 29464224.
  • How to control oily skin. [Internet] Disponible en: https://www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-basics/dry/oily-skin

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.