Hur upplever en flicka sin första menstruation?

Du kan inte jämföra en flickas första menstruation med en annans, för den upplevs annorlunda för alla. Fortsätt läsa för att lära dig mer om denna upplevelse.
Hur upplever en flicka sin första menstruation?

Senaste uppdateringen: 29 november, 2021

En flickas första menstruation är ett ämne som vid många tillfällen väcker frågor, både för tjejen och hennes familj. Vi måste försöka normalisera situationen och se vår dotters första menstruation som något hälsosamt, samt ta itu med det på det mest naturliga sättet.

Hon kommer förmodligen att ha frågor om sin första mens. Därmed kommer vi i följande artikel prata om en flickas första menstruation. Vad är det? Och vad behöver hon veta om den?

Vad är menstruation?

Menstruation, allmänt känd som mens, innebär förlusten av blod som kommer från livmodern genom slidan hos en flicka eller kvinna. Menstruationen är en grundläggande del av den kvinnliga fertiliteten. Kvinnor upplever hormonella cykler som varar i ungefär i en månad och som upprepas under stora delar av våra liv.

En förvånad flicka.

De viktigaste kvinnliga könshormonerna är östrogener och gestagener. Bland andra funktioner är dessa hormoner ansvariga för kvinnlig ägglossning, vilket sker en gång i månaden. De förbereder också en kvinnas kropp för eventuell befruktning av det ägget och ett resulterande foster.

Denna förberedelse inför graviditeten utförs genom att konditionera livmodern. Därför bildas små blodkärl som omger och dämpar hela livmodern, och de skulle fungera som näringsstöd för fostret vid befruktning.

Därför är blodet som kvinnor förlorar varje månad och som utgör menstruationen inget annat än all denna vävnad som har bildats inför en möjlig graviditet. I slutändan behöver kroppen den inte, så den driver ut det.

När sker en flickas första menstruation?

Tiden då den första menstruationen inträffar är även känd som “menarche”. Menarchen innebär flickans intåg i puberteten. Detta är ett förändringsstadium, både fysiskt och psykiskt, som markerar övergången från barndomen till vuxenlivet. I detta skede blir sekundära sexuella egenskaper utvecklade. Dessutom växer kroppen till en vuxens storlek och vikt.

Både åldern för puberteten och menarchen varierar från en tjej till en annan. Man tror att genetik, näringsstatus och kroppssammansättning spelar en roll för att påverka hur sent eller tidigt det inträffar. Detta beror på att kroppen behöver en tillräcklig mängd fett för att genomföra en lyckad graviditet. Därför kommer en flicka inte att gå in i fertil ålder, och hennes menstruationer börjar inte, förrän fettmängden är uppnådd.

Så, det är normalt att en tjej får sin första mens mellan 10 och 16 års ålder. Trots detta är den vanligaste åldern cirka 11 eller 12. Men oroa dig inte om det inte händer då.

Händelser inträffar i följande ordning: Först börjar tjejen växa snabbare och utveckla vissa sekundära sexuella egenskaper. Det mest märkbara är brösttillväxt. Normalt kommer den första menstruationen att dyka upp ungefär två år efter att en flickas bröst börjar växa.

Hur upplevs den första menstruationen?

Den första menstruationen ter sig väldigt olika från en flicka till en annan. Medan vissa tjejer bara blöder lite första gången, upplever andra kraftiga blödningar. Förutom mängden kan varaktigheten och menstruationssymtomen också vara olika mellan kvinnor, både under den första perioden och de som ska följa.

En tonårsflicka med kramper.

Normalt varar den första menstruationen mellan 3 och 7 dagar. Obehag som huvudvärk, buksmärtor, svullnad och irritabilitet kan uppstå dagarna före och under blödning.

Under de första månaderna kanske cyklerna inte är regelbundna och menstruationerna är inte desamma för varje flicka. Detta innebär att cyklerna kan ha olika längder, vilket gör det svårt att förutse när nästa mens kommer att inträffa. Dessutom kan vissa vara kraftigare och andra lättare, och du kan till och med blöda lite i mitten av cykeln.

Fortsätt läsa för att lära dig mer: Hur man pratar med sin dotter om menstruation

När det gäller den första menstruationen bör du veta …

Det är ett naturligt ögonblick som varje kvinna måste gå igenom. Det viktigaste blir att på det mest naturliga sättet svara på de frågor som flickan kan ha. Du måste lugna din dotter och förklara på ett enkelt sätt vad det är och hur processen fungerar.

Utöver det måste vi ta hänsyn till att åldern vid en flickas första menstruation kommer att vara väldigt olika från en ungdom till en annan. Därför kan vi inte jämföra dem med varandra. Det är viktigt att våra barn får årliga kontroller hos läkaren för att se att de växer och mognar korrekt.

Innan du oroar dig för några tecken eller symptom är det bäst att gå till en specialist. De kommer att avgöra om allt är okej, eller om det föreligger ett problem.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Marco Hernández M, Benítez R, Medranda I, Pizarro C, Méndez MJ. Variaciones fisiológicas normales del desarrollo puberal: Edad del inicio puberal, edad de la menarquia y talla. An Pediatr. 2008 Aug 1;69(2):147–53.
  • Hernández MI, Unanue N, Gaete X, Cassorla F, Codner D. E. Edad de la menarquia y su relación con el nivel socioeconó mico e índice de masa corporal. Rev Med Chil [Internet]. 2007 Nov [cited 2020 Jul 8];135(11):1429–36. Available from: https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-98872007001100009&lng=es&nrm=iso&tlng=es
  • Menarquia y factores asociados [Internet]. [cited 2020 Jul 8]. Available from: http://scielo.sld.cu/scielo.php?pid=S1561-29532013000100004&script=sci_arttext&tlng=pt

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.