Tips för att prata om menstruation med din dotter

Tips för att prata om menstruation med din dotter
Marisol Rendón Manrique

Skriven och verifierad av förskolepedagogen Marisol Rendón Manrique.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Det behöver inte vara svårt att prata om menstruation med din dotter. Ofta är det vi mammor som gör det onödigt svårt och undviker att kommunicera med våra döttrar.

Men vad vi verkligen behöver göra är att vara öppna och tillgängliga. Det ger oss möjligheten att prata fritt om ämnet med våra döttrar.

Även om hormonella förändringar och menstruation egentligen är något ganska naturligt har många föräldrar fortfarande svårt att ta upp ämnet på ett bra sätt.

Det är viktigt att prata om menstruation med din dotter så att hon blir bättre informerad och inte känner sig generad när ämnet kommer upp i konversation. Hon måste känna att hon kan räkna med sin mamma när hon behöver henne.

Varje flicka som håller på att gå in i puberteten måste ges möjlighet att prata om alla de förändringar som hennes kropp går igenom.

Det finns många mammor som gärna pratar om dessa saker med sina döttrar. De har tagit det positiva steget att vara ärliga och självsäkra i sin kommunikation, och genom det kan de dra nytta av fördelarna som kommer av ärlig kommunikation och starka band mellan mamma och dotter.

Men när vi pratar om menstruation ska vi heller inte alltid bara fokusera på den biologiska aspekten. Vi bör också vara öppna för våra döttrar att uttrycka sina obehag, lustar, känslor och så vidare.

Det får inte heller vara en stressande fråga. Mor och dotter kan lära sig att skratta åt pubertetens svårigheter och njuta av de lugna stunderna tillsammans, kanske medan de tittar på en film hemma och äter choklad!

Tips för att prata om menstruation med din dotter

1. Se till att du är informerad och förberedd

Inför att prata om pubertet, reproduktion och sexualitet med sina barn måste föräldrar vara mycket välinformerade. Du kan söka råd från en professionell eller använda dig av pålitliga onlinekällor. Du kan också förbereda din dotter på de förändringar som väntar henne framöver med hjälp av din egen erfarenhet.

prata om menstruation: mamma och dotter på soffa

2. Låt henne veta den positiva sidan av menstruationscykeln

Många kvinnor ser mensen som något som begränsar dem från att göra saker eller hindrar dem från att leva sina liv till fullo. Se till att din dotter vet att även om det finns negativa sidor kan man fortsätta med sitt normala liv.

Låt henne också veta att menstruationen inte betyder att hon är sjuk. Tvärtom är menstruationen ett tecken på att hennes kropp fungerar som den ska.

3. Visa henne vilka produkter hon kan använda

Från bindor till tamponger och menskoppar… du måste ge din dotter den information och de resurser hon behöver för att göra rätt val på egen hand.

Prata med henne om fördelarna och nackdelarna med varje produkt och låt henne dra sina egna slutsatser. Om hon frågar dig, visa henne hur var och en används för att undvika olyckor och besvärliga stunder senare.

Mensen kan orsaka obehag och förändringar i sömnmönstret för kvinnor. Under menstruationen ökar nivåerna av östrogen tills ägglossningen sker, och därefter ökar nivåerna av progesteron.
-Dr. A. Ferré–

4. Undvik att skrämma henne med dina egna dåliga mensupplevelser

Du måste berätta att hon kanske kommer att få magsmärtor och att det kommer att ske vissa förändringar i hennes kropp, men det är viktigt att alltid ha ett positivt synsätt.

Om eller när symptomen kommer, ge henne sätt att hantera dem på ett hälsosamt sätt. Om du pratar med henne på ett positivt sätt kommer hon att kunna möta sina menstruationer med samma positiva inställning.

5. Låt konversationen flöda fritt

Om du försöker tvinga problemet på din dotter kommer dubara  att försätta henne under onödig press. Försök att låta konversationen vara trevlig, öppen och ärlig. Spontanitet är viktigt.

När man pratar om ämnet bör det inte finnas några frågor som är tabu. Flickor måste veta att det är en helt naturlig process som helt enkelt innebär att de mognar både fysiskt och känslomässigt. Svara på alla dina dotters frågor utan att dölja något.

6. Involvera hennes pappa

Pappor måste också lära sig och delta i sin dotters upplevelse och utveckling. Det är inte bara “kvinnosaker”. Det bör involvera hela familjen. Du måste veta hur du kan involvera båda könen i konversationen.

Liksom kvinnor upplever män också många förändringar i puberteten, och det är en bra idé att män också pratar om sina känslor. Det ger flickor ett bättre självförtroende när de uttrycker sin oro, sina frågor och åsikter.

7. Personlig hygien under menstruationen

Att prata om menstruation innebär också att lära sig om hygien, och särskilt hygien i det intima området. Se till att du förklarar för din dotter hur ofta hon ska byta bindor eller tamponger, och hur hon bör göra med sin personliga hygien för att undvika pinsamma olyckor.

prata om menstruation: mamma och dotter

8. Lär henne hur man kan hålla reda på sin menscykel

En tonårings första menstruationer kan vara oregelbundna. För att vara säker på att hon är redo för sin mens är det bra att lära henne att hålla koll på datumen. Det är lätt att göra nu för tiden via smartphone-appar. På det här sättet har hon alltid informationen till hands och kan också få meddelanden eller påminnelser.

Så nu när du vet hur du pratar om menstruation med din dotter har du en möjlighet att stödja och vägleda henne med tålamod och kärlek under hela tonårstiden. Det kommer att vara mycket lättare för din dotter att möta puberteten med stöd från sin familj.

För föräldrar är det inte lätt att acceptera att deras döttrar lämnar barndomen och närmar sig vuxenlivet. Men kom ihåg att se på alla dessa förändringar som något helt naturligt. Genom att göra det lär du dina döttrar att göra detsamma.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.