Vad är lämpligt att äta till middag under graviditeten?

Här hjälper vi dig med några idéer angående vad du kan äta till middag under graviditeten. Det är faktiskt mycket enklare än det verkar.
Vad är lämpligt att äta till middag under graviditeten?

Senaste uppdateringen: 12 maj, 2022

Under graviditeten skapar frågan av vad man bör äta en större osäkerhet. Vilka livsmedel passar bäst och vid vilken tidpunkt bör man äta middag under graviditeten? I följande artikel hittar du svaren du letar efter.

Middagar är ofta förknippade med besinning. Vi tendera att oroa oss. Vi känner nuförtiden ofta oss stressade av att det finns så mycket att välja bland, men också så mycket vi inte borde äta.

Även om vi kontrollera mängden mat vi äter måste vi också ta hänsyn till dess kvalitet. Näringsvärdet är mycket viktigt i en tid då många överviktiga människor också faktiskt är undernärda.

Att äta under graviditeten: en enkel sak

Under graviditeten är det vanligt att vi känner oss hungrigare än normalt. Behöver du undertrycka denna hunger? Inte alls. Du måste bara veta de rätta sakerna att äta vid olika tidpunkter av dagen.

Först och främst måste du äta en balanserad kost som är rik på näringsämnen av alla de slag; detta kommer att hjälpa dig att korrekt planera dina middagar under graviditeten.

Det är också bra att veta att en lätt middag hjälper dig att uppleva en mindre tung matsmältning efteråt. Kom även ihåg att matsmältningen sker mycket långsammare på natten än under dagen.

En gravid kvinna som äter en skål med flingor och mjölk.

Vilken är den bästa maten att äta till middag under graviditeten?

Det bästa ter sig vara att middagar och kvällsmål består av mjuk mat med låg fetthalt. Likaså är det viktigt att hålla ett regelbundet måltidsschema.

Vid middagstid under graviditeten är det bäst att planera din middag till runt klockan 18 eller 19. På så sätt hinner matsmältningsprocessen ske innan du går och lägger dig.

Samtidigt är det viktigt att ta hänsyn till att inte alla kvinnor har samma dagliga rutin, så att följa strikta måltidstider kan vara svårt. Med detta i åtanke är det bäst att äta middag minst 2 timmar innan du somnar för att garantera en korrekt matsmältning.

För att välja vilken mat du bör äta till middag under graviditeten måste du ta hänsyn till vad du har ätit under dagen.

Genom att göra detta kommer du att inse vilka näringsbrister du har haft under dagen och hur du fyller dem. Till exempel kanske du ha saknat fiber. Genom att veta det kan du dra fördel av middagen för att införliva de livsmedel som saknades under dagen.

Grönsaker är en av de lättaste och mest fördelaktiga matgrupperna, detta enligt en artikel publicerad i “International Journal of Epidemiology”. Till middag under graviditeten är gröna bönor, mangold och spenat mycket nyttigt. En portion frukt är också ett utmärkt alternativ för att komplettera din måltid.

Det är också tillrådligt att dricka någon typ av infusion (till exempel kamomill eller mynta) eftersom detta gynnar matsmältningen och framkallar avslappning och vila.

Försök att dricka infusionen minst 15 minuter efter att du har ätit, så att din kropp hinner ta upp näringsämnena.

Förslag på livsmedel till en lite finare middag under graviditeten

Förrätt

För att äta rätt under graviditeten är det bäst att välja kokta grönsaker (broccoli, potatis, bönor, morötter); gratinerade grönsaker (zucchini och ost, morötter och selleri, purjolök, sparris); fisksoppa; grönsaksbuljong; tonfisksallad och yoghurtsås; zucchinipannkakor; grönsakskompotter; rödbetssallad; äpple- och kycklingsallad; fyllda tomater; eller annat som innehåller grönt och fibrer.

Varmrätt

Kyckling- eller kalkonburgare; grillad fisk eller fisk tillagad en papillot (i paket), kummel, sardiner, lax, havsabborre, etcetera; grillat kalkon eller kycklingbröst; äggröra med spenat och räkor; Omelett med ost och kalkon eller skinka; aubergine fylld med tonfisk; eller annat som innehåller högkvalitativa proteiner.

En gravid kvinna

Dessert

De bästa alternativen för gravida kvinnor är yoghurt med frukt; några små kuber av ost med låg fetthalt med körsbärstomater; en god fruktsallad; ett bakat äpple; och naturligtvis kompotter.

Det är viktigt att du undviker de desserter som innehåller en alltför stor mängd enkla sockerarter, eftersom dessa är skadliga för kroppen, detta enligt en studie publicerad i “Journal of Hepatology”.

Rekommendationer för att äta middag under graviditeten:

  • Under graviditeten är det viktigt att laga mat väl. Du bör undvika råvaror som är råa eller dåligt tillagade eftersom de kan orsaka sjukdomar som kan vara skadliga för ditt barn och dig själv.
  • Ta hänsyn till nivån av folsyra, kalcium, järn, omega-3 och vitaminer du konsumerar, eftersom de är mycket viktiga för hälsan.
  • Du kan med fördel äta 5 små måltider om dagen om du lider av illamående, kräkningar eller sura uppstötningar. Ät med andra ord mindre måltider och oftare.
  • Undvik friterad mat och använd gärna kastrull, gryta, ugn eller ångkokare för att laga din mat.
  • Konsumera en större mängd frukt, grönsaker och baljväxter, även om det är bäst att undvika de senare vid middagen.
  • Undvik bakverk, alltför fett kött och godis. Om du känner för det, ät dem vid några specifika tillfällen.
  • Drick mycket vätska, vatten, naturliga juicer och mjölk.
  • Undvik i möjligaste mån en stillasittande livsstil.

Optimera din middag under graviditeten

Ja, det är möjligt att njuta av lätta, hälsosamma och mättande middagar när du är gravid. Att alltid äta en välbalanserad kost kommer att ge enorma fördelar till både dig och ditt barn.

Från och med nu finns det inga fler ursäkter för att inte ta hand om dig själv under graviditeten. Med dessa exempel kan du uppmuntra dig själv att prova extremt läckra recept. Till slut kommer du märka att det inte behöver vara så svårt att komma på vad man ska äta till middag.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.